用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好開心呀,囡囡校際長笛拿了冠軍!
go

好開心呀,囡囡校際長笛拿了冠軍! [複製鏈接]

86分,勁勁開心

不過,覺得個評判的評語有點行貨
例如跳音(即係有一點點果D音呢)不要太短也不要太長
要用abdom???(腹部)呼吸
......
其實, 呢D我都識講
樂曲背景、風格都好似冇提

記得舊年個評判解說得很詳細

總之,都好開心啦

jc2009    發表於 12-3-20 15:26
BCLA    發表於 12-3-16 10:22
十月媽咪    發表於 12-3-14 15:28
lillymarie    發表於 12-3-14 11:05
   0    0    1    0
天惠媽

daisy17772 發表於 12-3-14 11:47
Congrats!  How old is your girl?  And which ABRSM grade that she has already attained?  thanks.
She is 16 and have got grade 8 ga la. Last year she participated senior level but just got 3rd place. This year got the 1st.
天惠媽

joey媽媽 發表於 12-3-14 15:10
請問是女評判或是男評判?女評判要求高多些。
請教下今年係唔係要求演繹方法動作不要太大呢?請指教 ...
今年個評判又好似冇提呢樣野
不過我相信,動作太做作一定不好,邊一年都係咁
天惠媽

Topaka 發表於 12-3-15 00:54
佢宜家係咪係學校學??
唔係呀,佢學校冇長笛班,佢一向都係跟私人學

順帶一提,我覺得評判喜歡穩陣的演奏,只要玩岩音,節奏對,音色不太差,即使慢了點,即使悶了點,音樂感麻麻,都拿到幾高分,唔知我觀察有冇錯

天惠媽

Topaka 發表於 12-3-16 01:49
咁佢係邊到學長笛
佢跟一個中大畢業演奏級的私人老師學的
天惠媽

siufans 發表於 12-3-16 11:05
請問小朋友有無學埋鋼琴呀,如果有邊樣難D?

謝謝!
都有學鋼琴呀,咁我又冇問佢覺得邊樣難D,不過就鍾意長笛多D
第日細佬大左,都想佢學鋼琴加一樣管弦樂器
天惠媽

happyeasy 發表於 12-3-16 15:09
回復 siufans 的帖子

我女女都有學鋼琴同長笛,鋼琴學咗有三年幾,長笛就一年多D,我覺得凈學鋼琴無得參與 ...
咁又係,鋼琴一篤落去就有音,又唔會走音,但長笛,吹得唔好可以好難聽
我個囡就係咁,N年前學,風聲四起,後來轉老師,佢話要由基本功重新執起,才開始似樣
天惠媽

daisy17772 發表於 12-3-16 23:41
OIC. She's a big girl.  What age did you girl start to learn to play flute and attain her first ABRS ...
She started in primary 5. She attained her grade 8 in F.3.
I don't like to follow other parents that they force their children to start their instrument lesson at very early age. I  arrange her first flute lesson when becoming more mature (both physical and mental). Otherwise, it is a waste of money.
天惠媽

小豆媽 發表於 12-3-16 22:45
我大女都有參加今年校際flute, lower primary.
1st 是86, 我女83, 冇名次,
不過1st的女孩真的吹得好好.
That's great. 83 is also a high mark!
天惠媽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

小豆媽 發表於 12-3-20 14:38
我自己其實好滿意.
我女8歲, 升Y2時開始學(果時仲係未生齊上門牙), 依家Y3.  吹左1年半左右, 5月會take AB ...
哈哈,當我見你寫“好掌握運氣”的第一感覺,我重以為你話luck運氣添.

我個囡呢個程度,仍要每天練長音來練氣,好似人地唱大戲每朝早唱“何車”咁

無疑,luck運氣都好重要
天惠媽
‹ 上一主題|下一主題