用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英文好差的父母們.你地會否比子女讀國際班呢 ...
樓主: jjj213
go

英文好差的父母們.你地會否比子女讀國際班呢 [複製鏈接]

我唔識英文,但小朋友係讀國際學校TIM啦! KAKA,睇下你自己點睇,溝通問題,搵人幫手架咋,我又唔覺得有問題.

我英文程度係幾時用ARE 幾時用DO作問句都唔識, 英文發音勁肉酸不突止, 咩叫詞性, 咩叫時式, 都唔識, 我細個時真係無咩讀過書, 印象中, 好似小三開始已經堂堂瞓覺, 無聽過書, 不過, 我近期開始進修緊英文,我從英文文法開始, 已經開始左半年, 果阿SIR教得好好, 最重要係時間彈性,時間係自己選擇, 因為係對住電腦,真係教得好好,收費又平, 好值得推介, 上左半年, 再加自己不斷溫習, 宜家可以睇到英文小說, 當然,好多生字我都要查字典, 但會完全明白果句句子講咩,係用緊咩時式, 點解會用尼個時式,等等, 之前未進修時, 比本字典我都無用, 幾廿個解釋,都唔知佢係解邊個,宜家就好明白喇!我會繼續進修, 第時囡囡問我點解尼個要加S, 果個唔駛, 我都識答

fckbb  我都有興趣丫, 可唔可以PM我丫?  發表於 13-1-2 10:59
vickychan0118  為咗阿仔我都想學好英文,可否PM我,感激。  發表於 13-1-2 01:13
candylove111  可以PM我介紹係邊間嗎?  發表於 12-11-27 11:12

Cece:已經pm左你.

已經PM晒你地喇!尼個KENNY YIP真係講得好好, 有好多時, 我發現識英文同識教英文係兩樣野, 另外, 我重申, 我上完堂之後係用大量時間去溫習架,去操返阿SIR教既野,我 睇英文小說係需要查字典, 從中再地記生字, 不過, 就會知道成句句子真係講緊咩!識得查字典,尼個字用咩詞性功能等等.
例如: The book is boring.
         The book is boring me.
第一句既boring~ is 是真正動詞, boring是形容詞, 本書令人好悶.(一直都令人悶)
第二句既boring~ is boring 加埋 是真正動詞, 係用緊現在進行式, 多一個me同少左一個me, 成句句式不同之外, 亦睇到個真正動詞係邊個, 點解用現在進行式, 進行式最大既功能, 係強調現在尼一刻既變化, 第二句係講, 本書我本平時睇係唔悶架, 只係尼一刻令我覺得悶咋! 跟住the尼個字又可以表達好多野........
以前, 我連is係LV都唔知,咩叫LV, 咩叫VT 咩叫VI, 都唔識, 進行式, 我以為進行緊就係進行式, 我真係好多謝我遇到個教英文文法咁好既阿SIR, 我會繼續努力, 大家都努力!

akumaeri  可唔可以PM埋俾我呀? THANKS!  發表於 12-11-29 17:17

已經PM晒

已經PM晒

已經PM晒

PM左你了

已經比晒資料你地喇
‹ 上一主題|下一主題