用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2011/12)
樓主: InitialD
go

LSPS 小一家長交流區(2011/12) [複製鏈接]

原帖由 maria_lai 於 11-7-7 20:44 發表

X綸的質地一定好過學校, 我自己就係旺角的GOLD唐買, 平過X綸, 質地都唔錯.
旺角的gold 唐喺邊?我都想預先在外邊買挍服,如果唔係7月15曰我就太busy喇!

原帖由 maria_lai 於 11-7-11 11:33 發表

To_Ma,

Pls check PM.
Thanks a lot Maria, 而家只剩罝書和訂書包了,到時可排少校服隊,話時話,書包隻顏色會唔會彩籃色好過深藍色,好像活潑些?因未見過實物。

原帖由 maria_lai 於 11-7-12 13:35 發表
學校的運動套裝一定要係學校指定的公司買, 詳情係學校通告應該有.
我在旺角買PE 服時,見有厚身(2層)運動jacket,想問多機會着嗎?

原帖由 maria_lai 於 11-7-12 13:35 發表
學校的運動套裝一定要係學校指定的公司買, 詳情係學校通告應該有.
我在旺角買PE 服時,見有厚身(2層)運動jacket,想問多機會着嗎?

原帖由 maria_lai 於 11-7-13 15:44 發表

冬季運動套裝應該係jacket及長褲一齊穿, 所以起碼要每樣一件.  涼涼地時可以只穿jacket, 唔夠暖可以加埋個件跟jacket一齊買的白色freeze, 或穿灰色冷衫在入面.  當天氣低過12度時, 就可以穿其他外套(如羽絨). ...
thanks Maria & Joemyt! 如果遲些冬季PE學校沒fitting,或者會同小朋友出去買(順路)。really tks!

原帖由 joemyt 於 11-7-23 11:17 發表
唔記得話你地聽,舊年亞仔條運動褲都染到對襪"紅"晒! 著之前最好洗一次先。

至於漂白,你件衫已經染左色,就唔知得唔得啦 !
我未洗條PE褲..見到紅卜卜已經腍會唔會見紅...咁下次洗仲有冇問題?件PE 衫有冇同一問題?

原帖由 maria_lai 於 11-7-25 19:31 發表

件衫就應該無脫色, 條紅色褲就一定要洗一洗要好穿, 最好用洗衣機洗.  我開頭只用水浸下, 搓兩搓以為得, 點知一穿就大穫.  我朋友用洗衣機洗, 之後就OK. ...
Thanks Maria.

原帖由 maria_lai 於 11-8-11 10:09 發表

我之前都聽我個仔話今年係最後一年, 但唔明, 原來係因為咁.

乜會因一個Mrs Chan而改變這做法嗎? 她是負責什麼的?

回覆 1# joemyt 的文章

明白,唔怪得校長喺家長會道提過唔會再arrange P3小朋友初領聖體啦,原來同呢件事有關。

但好奇問下,教友和非教友小朋友未必可剛剛好一半一半架,如70/30,咁以往又係點嘅呢?

回覆 1# maria_lai 的文章

Thanks Maria, and Joeymt!

回復 1# wck2007 的帖子

數學小測..請指教

是不是特擊的?手冊裏除了第一次有吩咐我們準備外,其餘都是看到阿仔功課冊有"簽改小測"才知道又小測咗!如果有乜"驚喜"...
暫時發覺每週也有但時間不定,是如此嗎?會計入成績表嗎!?
‹ 上一主題|下一主題