用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! ...
go

有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! [複製鏈接]

Learning of Kumon Math since Nov 05, start from level 4A, now he is Level B, but he is on this level last for over 6 months, Whether quit or not ? Any suggestion.
   0    0    0    0

原文章由 石板街 於 07-7-27 14:22 發表
嘩~乜咁啱呀~
我仔仔之前都有學公文,仲三科學哂添......而數學就06年2月開始讀,都係4A開始到而家B,但前個月已經cut咗無學,因為實在太忙啦~做公文功課太哂時間但都唔係主要原因,係重複又重複&# ...

就是咁啱!
但是仔仔SAY NO.
您個仔公文英 : START FROM WHICH LEVEL?
& ALSO ON WHICH LEVEL NOW?

原文章由 ivytang02 於 07-7-27 16:43 發表

我大女讀緊小學la...因為佢吾多睇書, 我當故事禁比佢聽下讀下...

細女先讀k2, 不過k3都要上公文架la.......

"數研"我只上了2堂, 因為月頭先收到電話話有位, 之前想讀學林架, 不過見有朋友講好過學林咪 ...

Ivytang,

Thank you for your sharing!

原文章由 Terry280905 於 07-7-27 13:27 發表
Learning of Kumon Math since Nov 05, start from level 4A, now he is Level B, but he is on this level last for over 6 months, Whether quit or not ? Any suggestion.

有無人同我小朋友差不多 case 呀! 入來分享吓.

原文章由 phoebekk 於 07-7-29 23:23 發表

各位,
其實我正想比我女報讀公文數, 但佢只得3歲剛上k1,想問吓是否太早呢? 同埋請教吓你們這個公文是否很沈悶的, 因很多家長半途也放棄了,是否效果太不顯著, 可否分享吓及比啲意 ...

Phoebekk,

3歲剛上k1, 不是間間會收.
如果幔升級是比較沈悶的.
還要看看您女兒是否肯365天做練習.

原文章由 ivytang02 於 07-7-30 17:20 發表

我朋友都講油麻地排半年就得, 不過佢學平日, 我就要學sat la...

學林原先真係想學架, 不過藍田果間有bkmami講吾係禁得所以見soin 有位就去試下, 都吾錯起碼我女堂數都有8x分, 果d係未學過架.....

公文 ...

My son's teacher said that around 2-3 months will
promote one level. if over school year, it will spend
3-6 months.

原文章由 andyrightma 於 07-7-31 10:52 發表
我孩子都是3歲開始讀公文數, 雖然要不停做, 做, 做, 但現在已讀到中五課程了.  不過他還是一個小六學生!
小朋友不懂怎樣計就會覺得有挫敗感, 很多家長都不希望孩子有這種感覺....

Your child is very smart.

May you share your experience here when your child
do not want to do ex. at a certain day.

原文章由 陳車厘 於 07-8-7 14:39 發表
我個 case 同你差唔多, 由4A 開始讀, 而家上到 B1, 數就讀到D.  係升得好慢, 因佢要佢地識晒先可以升. 我仔仔升3年級, 你呢? 我都有諗過唔再讀公文, 因為仔仔做得好求其, 學唔到野.....我都唔知 Eng - B & Math ...

陳車厘, 您好,
我仔仔升2年級, Maths Level B, Eng. 4A.
7/8/07 考試 不合格 (69/80, spend 13 mins),
及乘數表不孰.

Terryma

原文章由 妤妤 於 07-8-8 13:45 發表
我囡就來 3 歲, 唔知將軍澳坑口嗰間好 d 或是寶林嗰間好 d 呢, 有冇人可比意見

妤妤, 您好,

我仔在將軍澳坑口嗰間law.

寶林嗰間是否miss Choi?

原文章由 jeffhon 於 07-8-15 01:40 發表

小兒三年歲k1下學期開始學kumon math(由連線學起,佢不知幾鍾意呀!)..今年9月升小一,現在已到了level c(p.3程度) ....其實由開始要計數到現在,佢都唔多喜歡做:cry: (因為懶)但係當佢做返學校d數學功課, ...

Jeffhon,

您個仔用了多少時間由 Level B 升 Level C ?

原文章由 norakyng 於 07-8-17 01:27 發表

Hi,

公文數 F.5 課程是等於 which grade in Kumon  ?

Level K & L is equal to F.5.

原文章由 5354 於 07-8-17 03:13 發表
我女4歲(升K2),讀三科,so far感覺好好~

中文(第5個月)4A中,好在普通話教,看圖書的拼音都可以拼出讀音la~...希望對日後寫作有幫助

英文ERP(第4個月)5A頭,好吸收,阿女+phonics學可以read story book la~~
...

5354,

我想quit kumon Eng next month
因仔仔由7A到現在4A, 足足用了一年,
最重要是他不聽足3次CD, 沒有看住字來讀.

5354,

Thank you for your sharing.

Terryma

原文章由 Sherryko9 於 07-8-31 10:14 硐表
Hi5354,
對囡囡來說,公文中和英真的令她得益不少,可能有D人覺得是短視結果,但對我來說,語文是浸出來的,囡囡都上了公文3年有多,在小一時,她的兩科語文在班中不是最高分(100分),但上到二年級時,仍可隠守90幾分以上,對 ...

Hi, 5354 & Sherryko9,

我仔仔升P.2, 公文數 & 英9月份開始休會,
maths at Level B since Dec 06, 但在 7 Aug 07
& 21 Aug 07 was failed the exam, but he passed
the exam today.
I think that the centre teacher would like to resume Nov 07. Do you agree ?

P.S. My son studied Maths Nov 05 (start from 4A)
       and Eng (Jul 06 (7A), He is on Level 4A of Eng.

[ 本文章最後由 Terry280905 於 07-8-31 10:52 編輯 ]

Sherry,

是我自己要求不讀住先,
因他在 summer holiday 不做kumon功課.

原文章由 Sherryko9 於 07-8-31 14:37 硐表
其實我好想知道小朋友上到某一階段,會有物問題出現,學習情緒及反應會點(通常,我知每個小朋友都可能會有唔同反應,但仍想知大多數會點.)
(囡囡階段)中文 - CII;  英文 - CI;  數 - B.
中及英,囡囡仍有興趣學習,因故事 ...

Sherryko9,

(仔仔階段) : 英文 - 4A;  數 - B. (啱啱早上升C)
其實我好想他學Kumon Chinese, 但每次問他, 就SAY NO LA!
I am also working mimi, I can't check him everyday :
whether listen to CD for 3 times etc.

原文章由 妤妤 於 07-8-31 19:08 硐表

Terry280905

好耐冇上來, 想再請問你囝囝是否在南豐讀, or 新寶城? 老師好唔好呀, 我諗住囡囡一夠 3 歲就比佢試吓, thanks

我囝囝是在南豐讀呀, 老師好唔好我就不知,
不過我就buy它日日做練習, 正所謂熟能生巧.

DEAR ALL,

CAN YOU HELP ME, PLS!

I HOPE MY SON TO STUDY KUMON CHINESE, BUT
HE UNWILLING TO LEARN WHEN I ADVISED
HIM EACH TIME.

原文章由 Sherryko9 於 07-9-7 10:45 硐表
Hi Terry,

我諗你唔好強迫囝囝去上公文中先,問吓佢點解唔想上?是否有以下理由:
1. 不能看某套電視;
2. 太多公文工作紙做;
3. 沒私人時間,有時囡囡亦會投訴沒私人時間做她喜歡的事情,例如畫漫畫公仔;
4. 聽到旁邊人 ...

Thank you for yr feeback.
My son no other course to learn
only kumon Maths & Eng. before 01 sep 07.
the main reason is that : he find it very bored.

原文章由 Sherryko9 於 07-9-8 10:35 硐表
Hi Terry,

我唔明點解囝囝會話中文悶,早期公文中是讀童詩開始,跟著是拼音,再後來是讀短故事,現囡囡是上緊CII尾,全是加長早期D故事內容,再加入新的長故事,很得意,囡囡好鐘意聽,有時她要求聽晒整個故事才收手;不過話 ...

You are very nice, tks!
Are you in office now?
‹ 上一主題|下一主題