用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網基福,嘉靈,聖多馬叩門有通知未? ...
go

40網基福,嘉靈,聖多馬叩門有通知未?   [複製鏈接]

回覆 carmenhui27 的帖子

褔官我聽之前地產講好多劏房人士的小朋友入讀. 我冇企視, 只是聽到講返出來.

我自己有時星期日見到福官的小朋友 (著校服, 可能學校有活動), 用的書包飾物比較 fashion d

回覆 angel112 的帖子

白田天主敎過兩年搬新校, 可能搬了會受歡迎

回覆 cherrieshum 的帖子

可能搬去近旅小個邊.
搬了千禧校舍, 可能可以洗低, 變受歡迎都唔定

回覆 angel112 的帖子

據聞係历史悠久, 好寶的學校, 詳程不清楚

回覆 castle100 的帖子

今年乙三都入到善導? 以為蘇屋入伙, 個邊d學校會好旺.
其實善導唔錯, 如果話校舍舊, 重有好多學校舊同細佢好多, 好似旅小同聖紀文都舊同細.

回覆 88881111 的帖子

我小學讀基愛, 可能慣左, 冇咩感覺. 反又覺得幾好, 學校大, 又有敎堂. 個陣高年級可以去做禮拜, 感愛下d氣氛.
當年的數學老師升了做副校.

我係因為近旅小, 所以幫小朋友選旅小.

唔係掛. 唔計課室區域, 基愛個操場同禮堂都大旅小好多. 小一至小六可以企晒咁多級, 都唔迫, 重有church同高小放學用的石梯. 條石梯都唔細, 但就幾危險. 細個時試過有同學碌左落去

旅小要初小同高小小息時分開落去操場同禮堂的, 集隊時又要初小係禮堂, 高小係操埸. 重要用埋門口位置放健身設備.

其實我覺得有空間比高小初小混在一起都好重要

咁就唔明了, 入到去完全覺得旅小好細好迫.

基福係千禧校舍, 當然大同規劃好. 等於 shamshuipo同馬安山.
不能相題並論

回覆 se6b03 的帖子

係, 好多在校家長都在講, 估唔到迫入兩班.
雖然校長話敎署會撥多d資源 (我估係錢), 但校舍面積呢個 hardware真係冇資源囉

細個覺得好大, 而+返去都覺得 ok. 就算讀完大學(大學大), 返去間小學都唔會覺得好細.

唔知點計, 有冇計敎堂面積/ 長樓梯...個d, 因為好似又唔算基愛private, 有時有其他學校同團體會用的.
但的確基愛唔使因為面積問題而分開初小高小活動.

但旅小給我感覺幾侷促. 有些家長都是不喜歡它小而冇選. 但我覺得最緊要近, 學校唔差. 估唔到今年會迫多兩班入來

每班加大, 再加多一大班. 即多了兩班人.
好多家長覺得而+放學己好混亂, 出年....

當然近好重要, 方便同多些時間休息, 行都吾會行得太辛苦。特別小ㄧ, 小二年紀其實好細。真係吾讚成小學/ KG 跨好遠區。

回覆 worldcat 的帖子

我反而鐘意露天操場,怕曬可入禮堂。但當年冇e+咁熱同曬。同埋以前年紀/ 身型小, 覺得操場好大 (有捉蟻, 跳繩, 跳飛機同行行企企位, 又可入禮堂), 就算比教學樓/ church 圍住, 但都冇壓迫感。

善導係本區歷史悠久的ㄧ線學校, 上ㄧ代基本只識善導。

回覆 cherrieshum 的帖子

學到就學, 又無需特別選普教中。我四至六年級學過普通話, 併音完全吾掂, 少聽國語歌。但出來做野, 同內地人溝通了十幾年, 國語都还可以。
同樣呢 10 幾年都有接觸欧美人士, 英文聽講还可以。
有需要就會識

回覆 joycehang41010 的帖子

同區都話白田係历史悠久的寶校, 其實有冇原因?

係.
其實用得多唔學都會識. 我都係廿幾歲因為工作上成日同b6人溝通, 所以識. 但當然唔識併音.

但我識唔係精英班的基福, 幾個中學都派得好差. 差到寧願揾唔係好的私校中學.
佢地媽媽話主要因為初小普通話, 打殘晒個底同學習興趣

寧願派中游多, 好過一邊天堂, 一邊地獄.
選佢的家長都要留意呢方面.

佢派B1比例唔係多, 所以都費事講.

至於精英班好精英, 好多學校精英班都好精英, 反而 concern係唔精英都吾好太差. 又唔係愛心學校, 又唔係學術強的學校, 除了校舍大, 唔知 selling point 係咩. 一咁諗就唔會選佢.

‹ 上一主題|下一主題