用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 ( 銅鑼灣 ) 軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區
go

軒尼詩道官立下午小學 (P.M.)家長分享區 [複製鏈接]

hi, 你好,

我想了解人數是否近乎小班? 有無人15分第一輪入到小一? (教統局規定應有20% 學位for 15?)

3    0    0    0

mouse 23,

THANKS. 我兒九月會入讀下午校, 真的甚麼也不太清楚, 但對主任的印象很好... 多多指教.

原文章由 mouse23 於 08-2-22 11:49 發表

I am軒小下午校家長~人數是近乎小班~28-35 人一班

jojo, azababy, 軒仔媽,

你們好, 我仔是第一輪自行入軒下的, 請多多指教.

我仲未買呀, 仔想我帶埋佢去, 我諗住去近自己果間, 細d果間.

原文章由 ernestchow 於 08-7-22 14:52 發表
Where to buy uniform is good?

去年一直也是這樣:
未有人接就在 (同學們的右邊)一行人(像有不同年級的)排隊, 並且有主任或副校長看管, 再遲的話他們就會被帶到詢問處那邊逐個打電話回家/父母.

原帖由 cheechee 於 09-9-10 16:13 發表
在譚臣道側門接放學, 因我不能準時在6:20pm到校, 會遲起碼6分鐘, 人又多, 呀仔二年班又先放學, 叫他企在某一位置等我唔好行開, 但人真係太多....我見在最右邊靠著wall(同學們的右邊)有一行人(像有不同年級的)在排隊, ...

我未見有呢d問題, 係咪老師俾佢抄定係佢自己諗, 問返個小朋友實知.

原帖由 cheechee 於 09-9-17 11:52 發表
軒下二年班的中文自擬問題功課, 那些"自擬問題"係咪老師寫給學生然後叫學生抄返落本功課簿度, 再由學生解答?  有冇二年班家長知?

no, 只係keep工作紙在家分科keep, 用來溫習. 除非老師叫帶成個folder的工作紙. 平時不用帶.

原帖由 cheechee 於 09-9-17 12:36 發表
我真係乜都唔識....另外, 果8個膠FOLDER係咪日日都要帶返學準備入D 工作紙落去架?

jojo, cheechee,

你們好, 係呀, 我fri見有呢樣功課, 就問仔自擬題目係咪問題內容要圍繞課文, 佢話係, 但佢話無講規定要一行定兩行咁長.

原帖由 JoJo 於 09-9-19 14:57 發表
cheechee,
其實小一時已有供詞造句, 因考試是有作文這部份 (有仿作, 續句, 改寫句字, 看圖造句等等). 而寫作練習在小一下學期時已開始有. 所以現在小二有這寫作練習, 我覺得 okay!

未知你仔仔讀那一班 (能否 PM 告 ...

我估好多校好多人流感, 今天開始仔話全部人要用mask... 其實咁都好, 好多朋友校都有h1n1.

jojo,

我估每班不同.

cheechee,

我仔3樣功課, 開學到現在都係少功課, 佢仲未收拾心情, 同做6樣功課時間一樣, 未有電腦練習佢都用好多時間, 遲d做埋網上練習... 佢讀左一年變成好夜瞓...

cheechee,

我乜都係靠阿仔講, 我有咩唔明問佢問到明, 佢怕我煩, 唔敢太大意, 當然會有失手, 俾佢錯誤中學習. 抄手冊係好好的學習, 抄唔齊實會有. 學習過程重要過是否perfect天天交齊晒功課. 外英堂果張紙我仔都有兩題唔識, 係咪th 開首果d字?

jojo,

聽聞間聖雅各早一年搬走, 咁希望佢執一下, 有錢搞好設備啦. 最可怕係聽到為左三三四, 遲d可能無左聯繫中學呢個遊戲 (政府一定sure才公布), 我朋友都因為咁唔報軒小.

原帖由 cheechee 於 09-9-22 13:53 發表
呀仔佢昨天計起上來7-8樣, 已經唔計有行寫今天DICT 和 普温X閱讀 (睇唔到呀仔寫乜)呢D! 而有些都未教就要做, 好似英文要填preposition咁, 不過都係幾條問題, 但外英堂果張紙要估謎語果張, 有D就諗到抓頭!

JOJO, 自 ...

去年真係從無聽過有生日會, 生日歌都無話唱過... 有都幾好bor, 但我仔暑假生日, 無佢份.

原帖由 JoJo 於 09-9-23 11:38 發表
cheechee,
開生日會呢d 要睇各班的老師點安排. 因舊年我未聽過. 不過舊年個仔生日時. 就試過全班唱生日歌同佢慶祝咁啦

我尋日見低年班在課室唔係好安靜 (可能老師見到家長無平時咁惡, 佢有佢講, 當時收功課不是講課), 好多都活躍 (正常), 真係小班好d.

原帖由 JoJo 於 09-9-29 13:30 發表
^0^,
功課每天五至六樣到啦.
跨區中既機會. 好睇今年. 因小班教學. 學額相對競爭大左.
程度我覺 okay. 未算係好深!

我無伴讀, 果日因交細仔小一表順便去投票, 但聽仔講連中秋2堂都罰全班無得食野, 我相信佢地真係好嘈. 我仔都應該有份.

原帖由 JoJo 於 09-9-30 16:57 發表
佢地今日應該會好開心. 著便服, 仲有燈謎猜, 尾兩堂唔駛上. 仲可以開派對.. 真係戥佢地高興.

不過而家出面個天黑到就快 "Lum' 落黎咁. 真係好.. 恐怖 ...

尋日又有新野, 佢話: 有個經常爬窗的同學同另一人玩打交, 打到對方流牙血...
跟住小息去toilet後返來, 我仔的補充紙被人剪去了2個三角形...

其實我唔係好中意而家無得落操場小息(因為h1n1? 學校無講過呢件事), 小朋友無得活動下真係上課難d專心, 五個小時都要在課室自己個位 (大人都唔係好得), 我叫仔小息時去走廊行一次才回去, 佢話老師只俾去toilet, 咁唯有叫佢去toilet洗下手當行下.

原帖由 JoJo 於 09-10-5 15:35 發表
byychan,
原來係咁. 相信小朋友會明白在課室裡應有的秩序. 下次應唔敢呢!

我聽講係領袖生睇住, 老師就在走廊巡.

我估係想"裝"下街景果種, 不是爬樹果種... 但呢2件大事當然有老師知, 流血bor... 校長都知.

我知呢d紀律問題如果係"男校"都好平常, 我都係教自己小朋友不可效法, 呢間都差不多係男校... 老師上課控制到安靜聽課我都ok, 否則小朋友容易分心睇其他人動作.

btw, 今年中文默書好多字要溫, 係咪小二下周五要默? 因我仔果班代課中文老師無提過有咩範圍.

原帖由 JoJo 於 09-10-6 11:53 發表
byychan,
就你所講既兩件事. 你有冇告知班主任?

佢地無得落操場小息. 正正是因為 H1N1. 昨日通告也有提及. 每天也有人請病假. 加上而家天氣轉了. 易病既人我相信會更多.

你講既提議 (叫佢去洗手間一轉. 當行下也 ...

jojo,

多謝提醒, 但我仔從來無講... 問下佢先.

原帖由 JoJo 於 09-10-8 10:54 發表
各位,
你地小朋友交左音樂功課未 (自製樂器). 我以為一年級先要做. 估唔到二年級都要. mouth:" />  要盡快攪掂. 因個仔係咁提幾時做呀. 要交呢

JOJO,

請不要介意, 我一直相信你囝囝, 亦一向用呢個方向相信我仔, 我都只係想俾資料你我仔果班好似無, 不同班不同功課不奇怪, 我想我仔負責, 所以小一開始都一定跟佢講去做, 有懷疑才問他多一次, 有無錯漏到時佢自己知, 只要事後無怪責便可.

原帖由 JoJo 於 09-10-8 23:48 發表
byychan,
我就係唔知係未班班都要整. 所以先問.

個仔又講到似層層, 話佢個班好多人交左囉, 咪係咁問幾時開工  仲提我一定要貼上佢個名同班, 我只好信佢講.

...

同意, 政府想點好難講, 仲有傳聞遲D取消聯繫中學制, 政府改乜都得, 校長都係盡力為家長反映, 不是為一部份家長服務, 咁多不同意見, 必要不同立場的家長.

原帖由 cheechee 於 09-10-10 17:55 發表
做官校的校長真大壓力啊!

下午校除左精英班, 都係二十幾人一班, 係叫做小班教學.

原帖由 brianshe 於 10-6-4 11:39 發表

唔好淨係聽人講, 以訛傳訛 假都變真.
http://hgp.hrgps.edu.hk/page.action?id=24
下方的班級結構及教學模式
2009-10
小一只有 5班共 125個學額 *採用小班教學
教學模式: 活動教學

下午校其實早幾年已經開始左活 ...

hi, jojo,

謝謝祝福, 我小朋友仲係坐唔定, 好難成日溫習(我自己都無耐性長時間陪太子讀書, 成日期望佢自主, 唔想佢分數靠阿媽), 如果佢有進步比以前細心我已開心. 而家都驚緊暑假後佢個心散到聖誕.

原帖由 JoJo 於 10-5-26 17:32 發表
各位,
下學期考試在即. 大家準備成點呢?   

在此祝願各位小朋友在考試期期順順利利   (用三個心去做好份卷 (專心, 細心, 用心)) 拿取好成績.

各家長辛苦埋呢幾個星期就可以脫苦海, 輕 ...
‹ 上一主題|下一主題