用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學要練習多d?又或者係做多d提高思考能力題? ...
go

數學要練習多d?又或者係做多d提高思考能力題? [複製鏈接]

Re: 數學要練習多d?又或者係做多d提高思考能力題?

catcatmom,

"上到中學可能死人"o林"樓" ---don't worry,上到中學都係一樣講求操練, 冇乜問題......香港中學生在國際數學比賽多次攞奬, 真係唔覺有乜大問題喎.....以前睇報紙見外國教育家都要研究點解亞洲學生 d 數咁好, 要向我地學習, 你囝囝數學分數高咗就 ok 嫁喇......唔好"幾"人憂天啦.....

catcatmom

你就好啦, 個仔英文咁好, 我個仔升中後最唔掂就係英文.......最意外既係佢對中史最有興趣, 所以冇乜點谷佢都有中上成績........

你囝囝最近讀 reader 讀成點呀??

callrubytso 寫道:
可否幫忙是否女仔數學差o的,還有若理解差哪裡有學更好基礎中一生地區有否上水或粉嶺。

英皇, 現代教育都有中一 maths 補習班, 可以一試......
小兒學校同學 maths 唔合格大部份都係女仔, 但中文唔合格就大部份係男仔.........
如果真係補習都唔掂到中四可以揀文科, 文科黎講 maths 冇咁重要......

catcatmom

嘩.....你中學 d 中史到依家仲記得, 佩服, 佩服......
我本來打算中四就同個仔 cut 中史, 但佢如果真係鍾意中史就由得佢讀啦.........
"真係覺SUPERKIDS比起CIS係淺" -- 咁又未必, 我個仔讀 SUPERKIDS 時有幾個國際學校學生黎考入學試, 全部唔合格, 要讀低一年.......國際學校學生聽同講就好掂, 但 grammar 就好差.........
‹ 上一主題|下一主題