用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
樓主: elbar
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

畀左條link 唔該入去睇下,我估落左10日雨,屈悶得太長時間,。天氣一好,大家攞啲飛機大炮出嚟曬都好正常。
每間傳統名校(跟大隊啦下,我平時係叫名),不論直資或津貼,各校友會都好感恩去支持自己母校辦教育。
係咪有幾間熱門學校辦直資就惹火呢?唔係啦,係你轉左直資,跑出左,人地瞻前顧後,唔改,原地踏步唔係唔開心啫。無成績就好多人幸災樂禍囉,早年DBS 畀人冷嘲熱諷唔係就係例子?
有日普及教育質素提高左,名唔名校都無分別啦。
聖公會辦嘅學校,大家去睇下網,可以以受惠嘅學生有幾多,我最少提嘅沙田曾都係香港聖公會辦嘅。
林護呢.....評教育攞個良心出嚟吖。
學費以外,唔少開支係校友籌返嚟,個慈善信託基金好公開,有一定宗旨去支持。
自己去睇下啦。

akys 發表於 19-5-11 15:59
未去証實真假,睇到一篇報導話原來香港教科書話97亞洲金融風暴係因為中國出手而解决。
...
扮瞓嘅係唔會醒嘅,我執人口水尾啫。

yovin 發表於 19-5-11 13:24
啊!明白了。
即是清貧學生學费2O%~100%減免是不設名額,只係額外想獲取$9000助學才每年約16人。
可以解釋下你問嘅 邏輯嗎?
放咁多假設嘅設定去導向發問,會為溝通做成障礙喎?

OS scheme 「係為吸納有特長同成績好嘅學生」,無咩好特別。

校長推薦位都係。
課程改善同資源投放都係為培養人材。

減免學費,係為減輕入學學生家庭經濟負擔,無清貧學生呢個標籤。名額無上限。

我睇完慈善信託基金年報,唔知有無記錯。

信託下嘅基金都有指定用途。

老師薪酬好似不在指定用途內

有疑問提出嚟,得個清楚,無咩特叩別,我都有問題,個宿舍嘅日常管理同營運,會否成為加價嘅一部份理由?
Coed學生在非學校活動伸請使用要付費,但我覺得合理。

有錢咪鬼係香港讀啦,人地邊睇得起香港教育呀

Soundervolt 發表於 19-5-11 20:26

唔轉直資就原地踏步?唔係啩?其他名校取態、教育方針 ...
我亂噏你睇唔出咩,咁多人都亂噏,我顛埋一份囉,我信家長們有思辯能力嘅。

yovin 發表於 19-5-12 01:18

語音輸入 錯別字遲啲改,抱歉!
媒體報道?咁校網官方資料喎?要下載嘅年報喎。你再試下啦。

一條媒體報道係講校方科學題想睇學生質素,比較少見,所以我放係度。

2012年?又嚟?今年2019喎?

揾學校年報同慈信託基金嘅年報核對下啦。

我老啦,有人話要揾在讀家長答,其實校網上都有資料啦,我連攞起匙羹喂自己都唔想。

yovin 發表於 19-5-12 01:18

語音輸入 錯別字遲啲改,抱歉!
咁你整理過後,揾到咩蛛絲馬跡未

yovin 發表於 19-5-12 01:36
當中8,9 雖然冇公佈校名 , 但應該引用咗SPCC做例子。
所以就問下各位SPCC家長。
雖然冇公佈校名 , 但應該引用咗SPCC做例子。
所以就問下各位SPCC家長。>>呢個 邏輯好正,你想問邊個都得,你問「各位SPCC 家長」但係tag 我,咁我畀少少返應你,請你整理出個問題再簡單問多次。如果你係律政司,我諗。。。唔敢諗。

精簡啲,『講重點啦』

我等緊。。。不過瞓住等。

yovin 發表於 19-5-12 01:41
畀小小時間我 新手機唔掂
瞓醒先啦,順便介紹下新手機吖,EK 嘅帖好閒嘅啫。

yovin 發表於 19-5-12 06:54

你 197指出(無清貧學生呢個標籤 )

天氣幾好,你話無tag  我,咁我攪錯囉。
母親節愉快

記得你問過我,點解可以對住空氣講嘢,係呀,因為有啲嘢我見到,你見唔到,無咩特別。

我無 嬲,只係睇倚天,試下練功走火入魔嘅樂趣。

(唔)挪移下點請得到各位發表下意見同分析下吖

鶴鳴於九皋,聲聞於野。魚潛在淵,或在於渚。樂彼之園,爰有樹檀,其下維蘀。它山之石,可以為錯。
鶴鳴於九皋,聲聞於天。魚在於渚,或潛在淵。樂彼之園,爰有樹檀,其下維榖。它山之石,可以攻玉。

有網友幫手多好

人心係點,天知道,學生家庭背景資料正常唔多人有動機去揾,知嚟做咩呢?

減免伸請人數少,我這樣看,到2022,希望會再增加多啲。

大眾(要)幾多先滿意?(大家不妨話我講嘢有⻣)講個數字,同埋可以點去達成。

我講嘢有⻣?當然係有,我以直對直嘅啫,食左⻣,吐吐返出嚟,正常反應啦,我無咩形象包袱。

2019報告無我知,2018。。17。。16嘅應該有

不過,你無責任去揾,我亦唔介意你出力求証去支持自己觀點,同埋我欣賞嘅,好有幹勁。

#以事論事。    佢轉左直資,要讀唯有有幾多畀幾多,我都想佢回水,但係實事求事,我支持家長有才嘅學生去爭取讀水平高嘅直資,善用減免額。
加學費對任何家庭都係一種付担,學校係咪 慎重去 考慮,或者政府或有關方面經研究後,會否為某個教育開支額作出扣稅嘅安排,或者其他可能,我 拭目以待。

yovin 發表於 19-5-12 06:54

你 197指出(無清貧學生呢個標籤 )
*校網上嘅資料答到大家全部嘅,就唔會有呢個帖啦,仲有乜好討論。EK帖開嚟鯁骨,就一D都唔閒,你癲你事D骨掉遠些,費事我 粗粗魯魯拆錯骨。*

你個人觀感我無咩嘅,我又無週維大少便,你自己入嚟出一分力,係你自由。
我如果放狗大便,會自己處理,不過麻麻地喜歡在香港 養狗,委屈左佢地,環境唔合適,自己又無能力。
補充,我自己話自己顛,係無傷大雅,你咁話我就係教訓我啦係無?
母親節,互相 問候下。禮貌禮貌。

我要去探下中左風嘅媽媽,做家長真係唔容易。

各家先掃門前雪,再理他人 瓦上霜。

每家人管教好自己子女,社會還會太差,我要反省下先。

呀邊個,呢個帖本來係咁起帖嘅:

直資學校深受家長們歡迎,學費亦愈加愈貴!直資學校向教育局遞交調整學費申請上月底截止,截至上周五(3日),教育局共收到39份調整學費的申請、以及22份不調整學費通知書,TOPick發現,傳統名校聖保羅男女中學擬連續第3年加學費,IB課程年學費加5.5%至9.65萬、本地課程亦加5.7%至6.45萬;而李寶椿聯合世界書院的國際預科文憑(IB)課程學費連宿費,擬加4%至28.8萬元。

若按加幅計算,伯裘書院擬大幅加近2成學費至5100元;而大埔區羅定邦中學擬連續兩年加費逾1成至2.2萬元。

全港有72間直資學校,TOPick翻查部分有在網頁披露新學費的學校,傳統名校聖保羅男女中學連續第3年加學費,年學費擬上調5.7%至6.45萬元,其IB課程亦擬加5.5%至9.65萬元;而聖保羅男女附屬小學繼去年凍費後,今年擬上調5%至6.3萬元;另一直資小學和富慈善基金李宗德小學的學費,亦由本學年的1.53萬元,擬加4.6%至1.6萬元。

只提供IB課程的李寶椿聯合世界書院,本學年學費連宿費已達27.7萬元,下學年擬加費1.1萬元至28.8萬元,增幅為4%。

同時提供本地課程和IB課程的香港華人基督教聯會真道書院,在學校網頁表示,已向教育局申請上調IB課程學費約5.9%,但未有註明實際金額,按本學年學費約7.9萬元推算,新學費約為8.37萬元。

加學費幅度較高的天水圍伯裘書院,各級全年學費由4,280元上調19.2%至下學年的5,100元;而去年已加費兩成的大埔區羅定邦中學,擬由本學年1.95萬元,加價12.8%至2.2萬元。

觀塘福建中學擬加學費至2.04萬元,加幅達6.3%,校方回覆TOPick查詢時指出,網頁上的學費資料尚未更新,校方最終申請的新學費為2.028萬元,加幅為5.6%,解釋加學費是為了達到收支平衡,以及於新學年增聘2名教師。其餘學校加幅介乎4%至6%,

然而,仍有多間直資學校計劃在新學年凍費,聖保羅書院將維持在4.04萬元,德信中學、英華書院及培僑中學等亦計劃凍費。

身兼直資學校議會主席的陳樹渠紀念中學校長招祥麒接受TOPick訪問時指出,直資學校普遍按照學校發展計劃申請調整學費,估計部分學校學費加幅較高,或因為政府於新學年推行中小學教師全面學位化而增加教師薪酬支出,以及推行STEM教育等。

招續指,受到教師按年加薪影響,學校開支肯定會比去年大,至於學校加費與否自有其考慮,「若盈餘能夠補足支出,便不用加!」以其學校為例,近10年來持續凍價,是考慮到學生入學背景而定;另外亦會有學校選擇先凍價一年,翌年才以較大幅度學費,或逐年按通脹加費。

教育局表示,擬於新學年調整學費的直資學校,須就加費諮詢家長,局方在審批過程中,會小心檢視學校提交的財政預算和調整學費的理據,亦會確定學校已進行所需的諮詢工作,並按規定把不少於學費總收入的10%撥備作為學費減免或獎學金用途,確保學生的學習不會因家庭經濟困難而受影響。

出自《孔子家語·六本》的第二段
孔子曰:“良藥苦於口而利於病,忠言逆於耳而利於行.湯武以諤諤而昌,桀紂以唯唯而亡.君無爭臣,父無爭子,兄無爭弟,士無爭友,無其過者,未之有也.故曰:'君失之,臣得之.父失之,子得之.兄失之,弟得之.己失之,友得之.'是以國無危亡之兆,家無悖亂之惡,父子兄弟無失,而交友無絕也.”
翻譯
孔子說:“良藥雖然苦但是對疾病的康復是有利的,忠言雖然很刺耳,但是對於以後的德行操守是有好處的。商湯因為敢於面對直言忠臣而長生起來,夏桀因為阿諛奉承而失掉了天下。要是國君沒有敢於直諫的大臣,父親沒有敢於爭辯的兒子,兄長沒有能和他爭論的弟兄,普通人沒有敢於挑刺的朋友的話,看起來像是沒有任何過錯,實則就是有錯的。所以我說:'國君的錯,大臣能夠直諫;父親的錯,兒 子可以爭辯,兄長的錯,弟弟要糾正,自己的錯,朋友會給你挑刺。'這樣的話國家就沒有亡國之兆,家裡就沒有分裂的厄運,父子兄弟就沒有大的過失,自己也不會沒有朋友。”

yovin 發表於 19-5-12 16:01
真心問一句。

係Ek 網絡世界 之外, 我們認識嗎?
可出此言哩?
‹ 上一主題|下一主題