用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 2010小一家長呢邊呀!!!!
樓主: 好命婆
go

2010小一家長呢邊呀!!!! [複製鏈接]

原帖由 RoyceMa 於 10-9-6 10:48 發表
我未有詳細研究, 等我今晚返去再睇下

RoyceMa...
thanks....

原帖由 好命婆 於 10-9-6 10:32 發表
mee too wor! 好似當日會報名參加興趣班, 唔知大家會報邊幾樣呢?  容容話樣樣都想參加喎! mouth:" />

係唔係要果日firm 埋..? 咁咪要諗好先....?

好似果日有管樂推廣音樂會...澤澤話好想睇...

原帖由 fishkar 於 10-9-8 09:02 發表
似乎係一定要參加.

HMM...係...尋日睇通吿...唔知係mug 來...但似乎都要参加...做唔係問題...係點做...幾耐做一次???咁係唔係日日做...???係就.....

原帖由 RoyceMa 於 10-9-8 10:14 發表
網上練習通常要日日做

huh...有時番來都8:xx...佢边識上網...
可唔可以print 出來架....?

原帖由 好命婆 於 10-9-13 12:55 發表
唉! 心掛掛 阿囡第一日要返咁耐學&要自己食飯, 有啲擔心吖! 其實我知道阿囡會做得到, 但唔知點解, 都仲係心掛掛! 現在體會到養兒100歲, 長憂99既道理!mouth:" /> ...

係呀...見佢地細細個咁...
今日份功課佢重當自己幼稚園功課畫左個公仔係功課紙到...huh...之後先係到喊話擦唔到... 聽日希望老師放佢一馬LA...

原帖由 fishkar 於 10-9-14 20:59 發表
請問1E班家長, 是否每個星期二都係穿體育衫, 雖然冇體育堂??  謝謝!!

YES, 仔仔話星期2要做exercise...所以要穿體育衫

原帖由 Himby 於 10-9-14 16:35 發表
why擦唔甩o既?
開學初期老師會手鬆d,一定會原諒佢架

huh..佢搵左colour pen 劃...當比教訓佢...希望佢唔好再亂來...

原帖由 Himby 於 10-9-15 12:45 發表
lovebbmon
聰聰識喊即係知自己唔啱,佢唔會再亂黎架喇

HEEE....仔仔唔係聰聰...係澤澤...
我想問我之前同你傾過...你個login 好似似曾相識咁...

原帖由 RoyceMa 於 10-9-16 09:14 發表
1E, 我囡囡自從第一堂音樂堂帶了音樂書返學校後, 一直都未有帶回家裏, 她說老師叫他們留在學校, 是真的嗎?

RoyceMa,
Yes ar...

原帖由 RoyceMa 於 10-9-16 09:06 發表
My daughter said teacher collected it during the class

I also can't find the GS workbook for correction, how about you?

yes ar...好多野都無左...又怕佢唔見左...阿仔係輪盡細路...有bring spoon & fork ...又當無bring...佢話走左去校務到借....咁都得!!!滶c...

尋日阿仔"迫"我打電話問同學mami LA...huh..我一边問...佢又一边係到唔停講, 煩....

原帖由 Himby 於 10-9-15 16:59 發表
oh....sorry......記錯左添
可能印象中澤澤好聰明,所以當左佢係聰聰
妳冇記錯呀.....我地以前係葵芳forum傾過.....我以為妳唔記得

....無記錯....我地係同一間學校...HAAA
家下, 我地個仔同一間學校...HAAA...
幾有緣BOR...

回復 253# Sarah.hk 的帖子

聽日中秋...

祝大家中秋快樂....

原帖由 RoyceMa 於 10-9-24 09:11 發表
我囡一直堅持放在書包裏, 所以我都唔知幾時要交

係唔係交左, 星期3 返來唔見左個bag ...

原帖由 好命婆 於 10-9-24 13:29 發表
但通告明明寫翌週架嗎!? 點解咁快收返?  隔咗日咋喎?  雖然本書好簡單, 但都要俾啲時間睇呀?

唔緊要...第一次, 可能只係比D 小朋友習慣下...

校曆寫12/17 一/二年級旅行...

原帖由 RoyceMa 於 10-9-24 20:52 發表
1E

我囡囡未有帶回數學作業, 大家有無?

Anyone can scan the chapter 5 and send to me?
[email protected]

Many thanks!

Roycema,
阿仔話佢都無派...

原帖由 CASSTAM 於 10-9-28 00:39 發表
Himby
謙謙好叻呀...真係做工作紙形式嘅默書呀....

cass           

係呀...
HAA...工作紙形式嘅默書...都幾好....^_^

想請教下....你地小朋友做功課家下用幾耐時間...

原帖由 好命婆 於 10-9-28 16:20 發表
Thks! 我會慢慢來啲! 但你覺唔覺得1E班既功課好似比較多?

有個同車MAMI 係咁同我講1E 好似多D 功課...

但, 我覺得暫時都可以應付...只係....好似無時間温書同睇書....唔知係唔係因為我放工來都無MUG 時間....

想參考下你地點安排...

原帖由 Himby 於 10-9-28 14:15 發表
我陪住做......大約做1個鐘至個半鐘.....暫時每晚有15至30分鐘溫下書或睇故事書

Himby,
哇, 你重有時間陪佢做?  同温書?  ....勁呀

原帖由 好命婆 於 10-9-28 14:33 發表
佢幼稚園每天都要做功課, 但冇咁多&咁複雜, 所以佢有時根本唔知要做乜功課, 手冊都未寫齊。唉!

好命婆
....heee....澤澤成日提容容個名...佢地好攪笑...

Roycema...
澤澤話家下同晴晴又一組bor...我問佢係唔係太多野講比老師轉組...佢話, "緊係唔係啦..." ....真係...

希望佢唔係因為多口同naughty la....

我話我識識地佢d 同學mami...佢成日問我識边個?...點識?...send e-mail 識架...

原帖由 Himby 於 10-9-28 16:46 發表
或者e班係精英班,學校揀左d比較有潛質的同學入去,對佢地o既要求自然會高d,if handle到,真係會學多左野呢!
1e班的家長&同學,加油呀

himby,
你又知你係師姐...我都唔YOUNG BOR...

可能係錯覺..我估功課都係差不多咁多...仔仔係唔係1C?

唔知點解...我見呢度好似唔係1C 就係1E...^_^
‹ 上一主題|下一主題