用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 1C Homework
樓主: babybabymickey
go

1C Homework [複製鏈接]

回復 2# babybabymickey 的帖子

我見阿女用a4紙摺埋, 然後畫左4個人物, 封面佢畫自己個樣, 好似一本書甘, 我諗係自制mini book. 今日有好多野我都打哂 QOOGIRLZOE唔該幫幫手,HELP! .

回復 3# babybabymickey 的帖子

在這單元中, 我印象最深刻的是: 你囡囡填單雙數嗎? 係唔係一定要寫單雙數呀? 我唔係寫單雙數呀, 我係寫比較物件的多少. 因為阿女開始呢範比較弱, 所以我甘寫羅.

回復 4# QOOGIRLZOE 的帖子

其實會唔會係我地寫少左, 我都見1D班有寫到Dict. + quiz.

回復 1# QOOGIRLZOE 的帖子

其實都一定要溫呢兩頁, 溫句式同VOCAB.應該quiz都冇問題. 不過最怕quiz係冇範圍.

不過有時情願佢唔通知quiz, 唔駛同阿女溫. 好似數測, 由得佢 .

回復 2# babybabymickey 的帖子

babybabymickey,

我始終唔太明, 今日阿女拿回來有3樣. 第一樣係宗教填色比賽, 第2樣係圖書科工作紙, 第3樣係圖畫簿(阿女話係圖書課用的). 宗教係唔係明天要交? 阿女都填左顏色, 我會比佢帶. 圖書科工作紙係咪10月3日交呀, 圖畫簿果本10月6日交嗎?我攪極都唔明.

回復 10# QOOGIRLZOE 的帖子

你解答埋我問題啦, 我都有此問題呀.

原帖由 klkkchan88 於 11-9-28 10:35 發表
下,原來1d 班已經quiz左中英數啦,我凈係得數學炸

英文Quiz係咪圍繞people around us呢?

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-28 13:45 發表
不知, 是沒有講的, 所以大家要多看多讀多睇

其實我都係估下, 因為呢排見佢ws都係呢個topic.

原帖由 wongkaka 於 11-9-28 15:07 發表
亞女今日返黎話佢默書唔記得一個字, 我都好滿足了
今日放學陪佢買ice-cream, 獎勵佢數學quiz 100mark同埋今日默書都叻叻
昨天欠交左mini book, ohhhhhhhh my god

今日1c家課 :
中文 : 詞(一,12)5行, 改詞  改作(二 ...

功課同你一樣.
阿女話今日默書冇唔識, 唔知係咪真 , 為有信佢.

原帖由 wongkaka 於 11-9-28 18:23 發表
要信佢地!!!!恭喜!!!!!!

希望啦, 我不嬲都對阿女冇咩信心 .

今日收到兩張英文科Activity sheets, 要唔要再帶返學校呀?

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-28 22:40 發表
希望明日打成,大家都可以抖下!
我地會努力的,加油呀大家!

QOOGIRLZOE,

你好勁呀, 今日真係打成風, 我地可以休息下 . 起碼訓晚D, 唔駛5點半起身.

原帖由 klkkchan88 於 11-9-28 10:35 發表
下,原來1d 班已經quiz左中英數啦,我凈係得數學炸

我琴日湊女放學, 問左有個1D班媽咪, 佢都係話只有數學quiz. 中英都未喎.

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-29 11:55 發表
是? 等我星期日再問下另一個1D家長先!

thanks!

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-29 11:57 發表
圖簿是視藝堂帶的

好奇怪, 我第一次問阿女本圖簿做咩, 佢都話係圖書堂上用既簿, 同babybabymickey講既一樣. 但係我就懷疑係視藝堂既簿, 係阿女講錯 . 我見阿女畫了一個女仔, 未油顏色, 係咪到時上堂再帶返去畫呢? 我都攪到亂哂籠 .

今日同阿女開始溫dict. 可能未殺到埋身, 就算阿女唔識串我都唔覺激氣, 心情仲好輕鬆. 諗返前兩日同阿女趕溫開學日課文, 真係........... 唔知死左幾多細胞. 同埋都自覺太惡對阿女. 如果日日都可以用今日平心靜氣既態度對阿女, 我會覺得原來世界是這麼美好的 .

原帖由 babybabymickey 於 11-9-29 11:13 發表
我唔帶!!!
但要同佢溫吓!!

Thanks

原帖由 babybabymickey 於 11-9-29 18:55 發表
今日同亞女溫唒p.3嘅Dict...希望星期六K.O埋P.12

應該唔係P.3喎, 手冊上寫P.4 &12, 我同其他媽咪一樣. dict.我唔驚, 我係驚quiz o者, 因冇範圍 .

9月30日家課冊:
中文:1)10月3日帶回單(四)閱功. 2)中默簽改
        3)樂(6)改(2), 4)作(一) p.28-29
英文:1)3/10 Dict. PLE P.4,12 2) WBP.7-8(P.5-          6 CORR), 3) CW(1)
數學:1) EX. 9(1-8)A, 2)作EX.14, 3)書P.10-14

其他: 10月體溫表
         簽通(20a)
         帶餐具和托盤, 濕毛巾
         10月3日穿運動服

我阿女仲有張關於言語治療的單張, 係咪個個同學都有架?
‹ 上一主題|下一主題