用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

tabotabo,
其實呀女嗰班係逄星期二四默中文及英文,由於我唔想影響佢溫習,所以我地最有可能都只會報二四17:45的swimming class。不過啱啱諗起,咁夜先學游水會唔會凍 ???

原文章由 tabotabo 於 08-4-21 01:15 發表
MIHO. WAH,
我同你一樣是在職媽咪, 阿仔一至五都係由maid帶佢返學放學同上興趣班。 你0係邊區返工架?
我仔依家星期一、四、六都要上興趣班, 星期六最辛苦, 佢要上phonics / say & do / 打波, 不過似乎佢已習慣 . . . ...

tabotabo,
我打了電話回家,知道呀女已派測驗卷,但這次的成績不太滿意;四科裡只有常識有93分,其他的都只是八十多分... 其實我不是要壓迫她,但我在嘗試幫她投考區外一間嚴謹的學校,成績著實是一個關鍵,所以....

MIHO,
我都係working mom,不過你可能會辛苦d,因為有兩個小寶貝。咁點解你地要咁辛苦過海學嘢?學d咩嘢呀?TKO無得學架咩? 你唔好咁講啦,我地都係正在互相學習啫!yeeli同alkyng都教咗我好多嘢架,tabotabo就因為同我地一間小學,所以呢位靚媽咪就成日都會提點我一些學校的事情,所以其實都係大家互相幫助吓啫...

原文章由 tabotabo 於 08-4-21 01:15 發表
MIHO. WAH,
我同你一樣是在職媽咪, 阿仔一至五都係由maid帶佢返學放學同上興趣班。 你0係邊區返工架?
我仔依家星期一、四、六都要上興趣班, 星期六最辛苦, 佢要上phonics / say & do / 打波, 不過似乎佢已習慣 . . . ...

MIHO,
你說得對啊 ~  原來我地已經認識咗成年有多啦!
我地都真係應該慶祝吓!
你係咪好少過嚟寶琳架?其實呢邊衣食住行都好方便,得閒多d過嚟行吓啦!我星期六上午通常都要帯女去將軍澳廣場學ballet,有時都會係君傲灣食lunch,下午返過嚟寶琳上英文。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-21 21:31 發表
hayamama

天后學phonics囉朋友介紹都ok , tko 我又真是不太懂在那兒學, 因我住尚德這邊的在此只有一間補習社其他都沒有, 而將軍澳廣場 及 將軍澳中心又不太多. 之前我們仔仔是在新寶城附近學phonics的, 但不太好一 ...

MIHO
其實我都唔知點為之好,點算係唔好。不過我覺得學phonics都幾似投資,要睇上三數個月先知道究竟小朋友學唔學到嘢及會不會應用。例如呀女知道的ere與ear發音是不同的,不過如果我地唔去教佢係日常的生字裡引用其所學(e.g. where, bear);教她明白點折開個英文字去發音,她是不會明白學phonics可以點幫到佢自己。不過有時呀女上完堂,我亦只能夠係公司打電話問問她今天老師教咗咩,到自己放工時都好少機會同佢回顧吓當日學了什麼,真係幾無奈...  

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-22 22:13 發表

tabotabo & hayamam

新都城我都知道多選擇, 但因之前看大都是幼兒班及不太知道她們教得好不好. 現在我真的想多看有沒有合適小一的英文學學, 希活動d , 當然phonics就最重要的.如okay我都想仍然給仔仔keep住怕他忘 ...

mkwok,
我個女之前都係三期個間A+Education上過英文phonetics班,唔係唔好,只係較貴,所以quit咗。佢當時係Ms Corrad教嘅,呢個老師比較惡及嚴謹,但我女同我都話佢教得好!其實鬼佬嘅教材一般都係大同小異;但我自己就覺得,太過playable&relax嘅教法唔太適合小女,雖然佢都喜歡這種上課模式,但太過輕鬆,小女有時都會唔記得佢係去上堂;甚至無集中精神學習,返嚟都唔知今日學咩! 個人意見,一間學校好唔好係要因人而異,主要在於自己的孩子適合那種教法。
Adam's Education係邊架?呢間真係唔知。John's Edu就麻麻啦,我女同你個仔都係佢到上過珠算班啦,英文班就真ok啦。

小朋友鍾意嗰類,但唔同老師,教法各形各色。

原文章由 mkwok 於 08-4-23 23:46 發表
請問各位知吾知三期個間A+Education或者一期地下個間Adam's Education好吾好, 我想比囝囝學英文.

夏安,
翠茵(新都城)應該好幾好吧?不過我都唔係太熟呢間幼稚園,我聽過德寶幼稚園同以前我樓下嘅比華利幼稚園都不錯,不過兩間都不在寶琳。
alkyng,
好掛住你呀,你多d上嚟啦! yeeli where are u?? Still working?
tabotabo,
我諗你話Adam Edu應該係近住小金x的那邊出口吧?我有次行過入去睇過phonetics班,好似細細間但收費不便宜...

原文章由 夏安 於 08-4-24 22:33 發表
阻住大家 吾好意思
有些問題想請教一下各位準小一家長

我剛搬入TKO不足一年
樓下有一間翠茵(新都城)
請問你地對此校有無comment呢?
麻煩晒

yeeli,
你仲返緊工呀? 呀仔考完試就多d上嚟啦!我係呢到要見到你同alkyng先會安心架,唔好笑我,我真係當正你地係'精神領袖'架...
夏安,
其實所謂深嘅幼稚園主要係睇佢地嘅教學方法,最重要係睇小朋友是否適應。我去呀女嘅學校做家長義工時聽老師說,班中有些孩子比較好教,因為幼時已學會了一套很好的'學習態度',所以,我都相信所謂深嘅幼稚園是真有其功用的!
tabotabo,
我頭先同咗Wayne Sir太太May傾過,呀女會從下周起逢星期二去慧x園那邊單獨上堂30mins,主攻面試技巧。另外,Wayne Sir佢好忙,如果要獨立安排2人班未必係佢教,所以你使唔使諗諗先呀?

原文章由 yeeli 於 08-4-26 00:29 發表

hayamama

我係樹呀 我就嚟累c,真係日日都要飲咖啡先頂得
住,因為呢論多野做,仔仔d功課越來越多,做完功課又要温書
下星期測驗,又要作戰, 讀書讀到默痳痳,真係要同仔仔
去玩餐飽,星期日我地一家人去 ...

mkwok,
咁你仔仔有無係U21上任何英文班? 剛剛呢個星期六係呀女四月最後一堂Say & Do,原本我諗住五月開始已另外安排咗private class比佢所以想暫停一個月 S & D,點知嗰日臨放學比我見到個女同呀Wayne Sir有對話,睇嚟係呀女warm up 咗幾堂之後終於夠膽開口同呀Sir傾計。今日佢上完phonetics,又話Daivd Sir 好好,所以最後我都係決定比佢上晒三個英文班,希望呢個月開始會見到有好嘅回報!

tabotabo,
呀女剛剛呢個星期日無去到Stanford游水試堂,因為我同佢都感冐了。另外我地報了很多U21的暑期活動,因家中有多事情要係七月安排妥當:
- 印印六月完約,新印印上場,開頭有好多嘢要昅實
- 幫呀女叩了門,大概六月尾面試,七月公佈結果
- 屋企可能係六月或七月要搬家
原本想攞三個禮拜大假返去加拿大,但根本就謄唔出時間,所以乾脆留在香港給呀女安排多些活動擺了...!

alkyng,yeeli
唔得閒都上嚟up番兩句呀!好鬼掛住你地呀~明燈! Heheheee....

原文章由 mkwok 於 08-4-25 11:08 發表
tabotabo,

早晨,都係因為有外籍老師所以比囝囝join劍橋,但係囝囝話堂上多數係老師講野,佢地好少發言。

miho, mkwok,
真好!食完飯埋位就見到你兩個都係到...

miho,mkwok,
其實我女係學校都有上劍橋,不過唔知係咪學校教得麻麻,我覺得呀女真係好似無咩學過...? 如果要考starter又唔知考咩...所以上咗三個月就停了。
我地找Wayne Sir練習英文面試呀! 因我叩門嘅學校;校長會用英文同小朋友傾幾句,我驚個女到時'定晒鏡'~唔識答!所以請呀Sir幫手諗d有可能問嘅題目嚟預習囖! 只係上五月,收$190/半小時一堂,都唔平架!不過為咗幫呀女增強作戰能力,肉赤都要架啦...

原文章由 mkwok 於 08-4-28 20:56 發表
hayamama,

我囝囝係U21上緊劍橋, 好大機會暑假吾繼續,  睇下有冇其他英文課程好d, 現在妳囡囡的私人班要幾錢一個鐘呀!  其實我現在心儀一間直資的小學, 但好像好難考到插班.  

比d信比妳囡囡, 六月面試一定冇問題. ...

alkyng,
唔緊要啦,你到時再去U21睇吓心儀嘅活動有得'執死雞'囖!我舊年都係咁咋...

mkwok,
原來你都係兩名小朋友呀?真係犀利!
我寫嘅叩門信係中文架,不過寫得麻麻地,獻醜不如藏拙啦... 不過我呀女以前幼稚園有位媽咪仲犀利,佢舊年出咗本書叫'叩門必殺技',作者是'紅藍螢',我都有參考過,有些叩門技巧好值得借鏡,我唔敢hardsell,你可以去商務印書館看看是否有用。
$190/半小時係貴d,不過只係上五堂啫,而且正確嚟講,兩至三個人一班係收$200/hr,只係現在為了配合叩門須要才tailor made呢幾堂給她上,呢d錢都係要比人gain架啦...

仲有呀,話明係叩門,唔係公開招生嘛! 無一間學校會話你知佢有無位淨,只有自己先行寫信去,讓心儀嘅學校知道你有心去申請入讀先有用架!我地考嗰間都算係名校,所以唔只面試,仲要筆試;this is why I have to put so much effort on it!  

原文章由 mkwok 於 08-4-28 22:12 發表
hayamama,

今日我兩個囝囝都瞓左, 所以可以上來傾下.

$190/半小時真係好貴, 係呢, 妳的叩門信仲有冇留底下, 可吾可以email比我參考下.  

我見到學校冇話有得插班, 係咪就咁寄封信比佢就得.

...

[ 本文章最後由 hayamama 於 08-4-28 23:12 編輯 ]

Miho
Heheee...我地好少每天溫習。通常默書前幾日先開始溫,考試就或者會早一至兩星期溫。不過我地放學係唔淮睇電視架,最多上網做中文及英文嘅每日一篇及玩星願小王子,等到食晚飯先一齊睇電視...

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-28 23:17 發表
各位MAMA, ALKYNG , YEELI, HAYAMAMA

我想請教  小朋友每天都做功課那妳們如何有時間可以抽出來溫書 ? 想問問妳們如何安排時間 ?

我有時見仔仔在6:00前已完成功課便準他看電視或玩耍,再到上網做每日一篇及每日十 ...

Lily,
嘩~咁誇張? 聽你咁講考第一嘅小朋友嘅生活會唔會好刻板? 一年班就咁辛苦,到六年班咪... ~   小女資質平庸,每逢默書,測驗,考試我們就要比別人更努力溫習,幸運地她在上學期全級考到三甲。雖然我都想呀女能夠繼續考得好成績,也有給她壓力,但肯定不想她這樣過活...

原文章由 Lily2003 於 08-4-29 20:40 發表
alkyng

真係多謝你的回答, 其實我一直有問小一學生, 班務課 / 導修課, 佢地有答我, 但係我唔太明白。現在清楚晒, thank you very much.

好配服你放咁多時間在學校上, 我同自己講, 我盡量為學校出點力。

將天上學 ...

Miho,mkwok
你地兩個使唔使返工架?原來你地都係有兩個仔女架!咪同alkyng一樣囉?不過佢係在'家'媽媽,我係在'職'媽媽;時間上會比我較易控制一點,可以對小朋友看管得貼啲。雖然我放18:00,但好多時都要OT,最快都成19:00先返到屋企。個女自幼稚園時已習慣了放學後自己做功課,不過上了小一返全日,放學已16:00,有時我返到屋企都未做得晒,不過佢會盡量做,真係唔識的就打電話問我或等我同老公返嚟再問。我比較嚴,平時是不淮女兒自己開電視睇,所以佢只係聽過'放學ICU',未正式睇過...
我地嘅'學習態度'都算OK,如果加埋嘅yeeli每日讀一篇中文或英文就更perfect啦 ~ 可惜我地只係凡(煩)人,如果要測驗考試之類,我都會夾埋老公一齊誡電視,誡去街;但為咗名列前茅而長期唔去街剩係溫習...我諗遲早我地兩隻老嘢會燒炭囉!   
Lily,
其實你睇我地呢班新手小一已經慢慢習慣了,人地話:船到橋頭自然直。真架!唔使咁快擔心定將來,長期係咁會好stress好緊張~精神差會唔靚女架! 唔好怪我多咀,其實好似你囡囡現在無時間再彈琴咁,如果好忙咪暫時停吓先囉!彈琴唔一定係為咗考琴,得閒彈吓琴都可以抒綬放鬆吓自己啫 ,到時你發覺升小學原來也不是那麼忙時,想再彈番都得嘛!

原文章由 MIHO.WAH 於 08-4-29 22:33 發表
dear alkyng

看完妳說的又幾好喎 , 唔我想仔仔也差不多能在7:30前食飯, 如能在9:00-10:00溫書應不錯了. 再加上沖涼約10:30前應可以了.
可能 我真要放棄公文科. 但我仔仔數學又麻麻 .
...

早晨呀夏安,
小女之前在區外就讀聖?撒幼稚園,其實都幾辛苦,因為要一早搭校車出去返學,開始時我都曾經擔心,不過佢本身性格細膽單純,如果家人或師長同佢講定有危險或唔能夠做嘅事,一般佢都唔敢做。佢幼稚園係傳統女校,同我地係屋企嘅教法幾配合;先學'規舉'再學知識,其實幾適合佢嘅性格,反而派了上男女校的小一,我地都要幾個月時間去適應,因為見到男孩子的頑皮活躍,佢嘅反應係'咩佢咁架'?或是'咁都得'?有時佢想仿效,也時常問我:為什麼我們不買電玩?我何時才可自己落公園玩呀? 為什麼他可以渴汽水? 因為從小為她定立了規舉,所以不是事事理所當然的,偶而讓她去做便會很開心了。

原文章由 夏安 於 08-5-1 10:33 發表
Hi hayamama

你囡囡好叻囡wow
佢係咪之前讀德X幼稚園ga
你覺得幼稚園時的教學模式係咪對小朋友學習有一定影響
我估你囡囡一定是好生性
我估我小朋友無咁自覺

...

mkowk,
真替你辛苦!原來自己都已經算不錯了...我還以為你唔使返工架添!我原本都有考慮生兩個,想呀女有個伴,免得我同c6老了,有咩事便會得番個女獨自承擔,但我地兩公婆都要返工,生唔難,教就很難!最後唯有打消這念頭算了...
夏安,
不要客氣。每人的心思不同,無咩'教仔技術'係啱定錯,只要啱心意咪'借用'一吓囉。 所以一直以來多得呀yeeli及alkyng大師嘅指點和分享,讓我懂得自己有那些地方要改善或做得好一點!

原文章由 mkwok 於 08-5-2 10:20 發表
hayamama,

我都係在職媽媽,多數要OT,放工好家大約8點,之後要處理大囝功課,跟著就要同細囝瞓覺,每日如是,好忙呀!

English Excel? Where is it?

原文章由 mkwok 於 08-5-3 18:17 發表
hayamama,

每日回家都好趕, 差不多日日都要OT, 回家仲要照顧兩隻馬騮, 星期六要盡量安排大囝上堂, 等我有得休息下, 但我一心都係諗住生兩個, 等囝囝有伴, 佢地將來吾需要咁孤單.

係呢, 妳地有冇聽過有間Engish Exc ...

mkwok,
Sorry呀,我較少過那一邊,所以未聽過...
話時話,我住新都城這邊比較舊,但衣食住行都不假外求,特別係我最鍾意shopping & eating;我好想知將軍澳中心及都會駅那邊的商場有無嘢行架? 我可能遲會搬過富康那一邊,但除了將軍澳廣場及君傲灣比較熟悉,其他的屋苑都唔熟,請問大家有咩意見可給我?因為已習慣了寶琳這邊很方便,所以很擔心第日唔知會點...

原文章由 mkwok 於 08-5-3 18:17 發表
hayamama,

每日回家都好趕, 差不多日日都要OT, 回家仲要照顧兩隻馬騮, 星期六要盡量安排大囝上堂, 等我有得休息下, 但我一心都係諗住生兩個, 等囝囝有伴, 佢地將來吾需要咁孤單.

係呢, 妳地有冇聽過有間Engish Exc ...

Lily,
其實間間學校都會有不同類型的功課讓小朋友去嘗試思考及分析,只係睇間學校嘅比重係抄寫功課多D還是思考題目多D。可能將天想小朋友早D開始習慣做思考題啦!不過最重要都係睇自己嘅小朋友能否及早適應。其實你現在可以當玩票性質;搵d十分簡單的題材同呀女試吓討論,鼓勵佢跟你一齊brainstorming,如果係一d小朋友喜歡嘅subject,佢地會更加有興趣同你傾tim!
我覺得,做每件事最緊要開始時做得好,小孩子唔抗拒就容易好多。

原文章由 Lily2003 於 08-5-8 16:41 發表
alkyng,

今天位將天小一朋友到我家做功課, 真令我想打退堂鼓, 有些英文字深到我未接觸過 eg : Jaguar (美洲虎), 我只有印象 Jaguar 係架汽車的牌子名 Jaguar, 跟住見份功課真係嚇人, 係講 sun, star moon 分析好處 ...

Lily,
係架,我都贊成唔好比小朋友睇太多電視節目,佢地睇開咗會覺得係必然嘅,無得睇就發晒爛渣。前兩天先同朋友傾過,佢介紹我比小女睇'放學ICU',但因播放時間係16:30,小女15:45放學,應該未做完功課,又或者會心急想睇電視而胡亂完成。亦如你一樣,小女都不會強求,因為她一開始已習慣了媽媽的'歪理'。當然現在長大了,也會問為什麼'不准這樣,不准那樣,偶然容許她放縱一下她會心存感激;但若果變成了必然她就會作反了...

原文章由 Lily2003 於 08-5-13 16:42 發表
tabotabo

我個人覺得好彩係中左電視毒, 如果中埋電腦毒就煩啦。
我個囡而家仲係一舊飯, 唔識開電視, 從未睇過電視台的電視, 我只是播益智碟, 佢話要睇電視, 就一定係個幾隻學 phonics 碟了,  所以佢無扭計要睇電視 ...
‹ 上一主題|下一主題