用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀!
樓主: sjlam
go

報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀! [複製鏈接]

大家好啊...我大仔06年頭出世, 今年足兩歲已經返全日幼兒園..之前都花左d時間了解一些幼兒學校(主要在東九龍區)既教學理念, 課程, 老師,校舍同運作...etc. 有了解過/報過的學校 (全部都係返全日的):

聖三一堂中心 / 救世軍樂民 / 基督教服務處觀塘 / 基督教服務處大坑東 / YMCA農甫道 / 黃大仙聖母潔心會 / 鑽石山張祝山 / 靈糧堂 (嘉林邊道) / 九龍灣樂緻

有咩問題大家交流下, 希望幫到大家, 唔洗咁傷腦根!!

C9Wong,
呢輪收梗生既K1係for2009/10年入讀, 2010/11下年先9-11月先開始收生...您囡囡最快係09年12月滿2歲插班N1, 然後2010年9月上K1(做細女) or even 2011年先讀K1 (做超大女)...您現在可先了解定N/K既分別, 心宜學校及您既selection criteria先, 因人人唔同..

maewmaew...sorry啊..TKO我唔熟啊, 之前無點study過, 只知所謂的半日N多數是私營牟利個隻, e.g. 德寶有無n? I'm not sure...志願團體辦既full day N我淨係識SA同保兒...如果只讀1年N然後轉第二間K1-K3, 就近近地邊間都無所謂, 有互外playground係我首選, 小朋友可以多d室外活動吸下新鮮空氣, 身體都好d...

SA以montessori, easy phonics為吸引之處, 但因SA有出世紙就可以排定隊, 依家先報N1機會好微, 同埋要自己去觀察下mainland既比例及係邊類...TKO保兒我未去過唔知環境點, 但去過其他保兒general feeling我覺得佢地某幾間辦育嬰/托兒園幾出息, 但幼兒or幼稚園就有其他更好選擇in terms of 課程&教與學....

我大仔讀緊基教大坑東, 無論讀邊間N1我相信小朋友在自理常規上一定有明顯進步, 識唱多幾首歌仔自然個人亦會開曉d啦....right? 我有了解過既幼兒學校其實各有好處亦有不足, 要視乎父母要求及selection criteria, preferences咁, e.g.獨立校舍? 老師團隊? 還是要就腳?...etc.來選一間最適合自己小朋友/家庭既學校

原帖由 maewmaew 於 08-11-5 18:18 發表
請問保兒係咪即係保良局?

香港保護兒童會...

moniking,

你上面的學校都分佈好多唔同地區
> 都唔算啊, 觀塘至石硤尾姐, 又唔係TKO出KLN Tong呀, 荃灣出九龍呀咁....hehe....

其實你選的時候唔會睇交通困唔困難嗎, 是否準備坐保母車
> 會考慮埋, 但唔係1st priority, 例如方唔方便自己+屋企人接走萬一有咩事..依家係返放學都坐媬母車, 無問題, 佢好happy tim...

其實我沒有 IDEA 保母車要付多少錢. 你知道嗎?
> 真係要睇路程喎, within 東九龍 (exclude TKO)around $450-800不等

好多好多人都會選 KOWLOON TONG 的幼兒園.  其實很多都唔係直升小學的, WHY 會咁揀
> 就係因為坐落於KLN Tong名校網, 個名好似響d咁lor (if compared with 普通屋村N/K), 同埋好多私營幼兒園有埋咩英普班, 國際班, NET, 以"兩文3語"為賣點, 自然有吸引力, 無學劵都好受歡迎架, 搏上小一3rd round叩門機會大dddd ma...

現在我只係準備報 黃埔 的 N 班, 想多了解, 出年可以再選一間好 D, 同 BB 轉 K1
> 您如果用呢個approach, 就唔洗貢煩啦, 近近地讀一間志願團體又有outdoor playground既N得架啦, 您都係想小朋友學習下基本自理同多d群體生活, 等in K時精靈d啦, right?

ginnyyue,

有無打去了解下可唔可以改期? 我覺得有機會親身了解/觀察下間學校, 多個參考, 就算第時唔讀都無壞...

聖31有私小直上, K1開始有其他興趣班如陶土, 非洲鼓, 爵士舞, 佢地無買出面書, 中英教材全部自製, 您昅昅EDB既短版視學報告, comment唔錯的..

黃埔迦南我無了解過唔知呢, 但亦建議您睇睇佢地旗艦校舍(九龍塘)個視學報告, 會俾到唔少ideas您...

click入以下再選校名
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=6568#KLN

我大仔去年都考到聖31, 但最終無讀...hehe...decision making都係好個人的...

希望幫到您...

原帖由 LOKLOK89 於 08-11-8 00:55 發表
我想妳10/11前打去任何一間基督教服務處幼兒學校留位便可以

唔係要有報佢地幼兒園才獲邀參加簡介會咩? 我記得take attendance時係跟學校的...

shirleycsy, 如果返全日要有延展, 亦想近MTR, 有聖母潔心會, 係正黃大仙MTR附近, 整體上當然是張祝山好d....except 無outdoor playground..

http://www.swd.gov.hk/doc/family/ccc/Child%20Care%20Centre%20Co-registered%20with%20Kindergarten%20(010908).xls

如唔須要近MTR, 竹園慈雲山富山樂富都有好幾間幼兒學校, 您入去以上link睇睇. 但我就無資料邊間好d...

gundamseed, 啱..建議您快d報tim, 因為好多間幼兒學校已經收晒申請表, 安排緊面試, 有d甚至已經in完架啦....

dear 方麗娟, Loky10,

又唔洗太擔心, 一般幼兒學校(特別係志願團體辦學個d)會預留部份位俾細B, 等佢地滿兩歲時才入學, 您地報左5/6間咁多, 總有學校收的...讀小一官/津校只要滿5歲8個月已可入讀, 所以您讓小朋友做大仔/細仔都得, 即2013/14年9月入讀小一都無問題, 只是有個別私校幼稚園生只收到8月31日前出生的小朋友, 咁就要做大仔了...

希望幫到您!
‹ 上一主題|下一主題