用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 甲部選校
樓主: Lichunge
go

甲部選校   [複製鏈接]

castle100 發表於 23-3-20 21:38
回覆 Poyau 的帖子

想請教一下如果瑪神乙一是否實入?心頭高嘅話就甲一乙一長天、甲二、三留空咁填、乙一 ...
只要係B1, 乙一長天就人人有機會。瑪神,張明添放乙三十都無問題(只係比喻)。一般會先試黃棣珊或他區借位B1中學,再之後先瑪神。

但如果係B2,乙一長天機會接近零,乙二瑪神/張明添機會都係零(呢兩年B2 乙一都有人入唔到)。
瑪神本身位少,B2 乙一都要好好彩先抽到。張明添就主要係呢兩年白田邨重建入伙,明顯多人揀左。
B2 - 乙一瑪神/張明添/大雄 (3選1) 乙二就其他B2中學

castle100 發表於 23-3-21 15:30
回覆 worldcat 的帖子

咁如果甲一跨區陳瑞琪可能嗎?乙一就張明添、乙二大雄、乙三協同⋯⋯瑪神太少位、唔 ...
陳瑞琪係B2大熱,B1保險線之一。
B2生,甲一係有可能。 如果係B1生,仲大機會入。我覺得邊沿人搏得過。
但甲部當6合彩咁買就算,除左B3武館,無人會話邊間可以大機會入到。

近幾年 瑪神/ 張明添/ 大雄 乙一都入唔晒,你放乙二放大雄同放棄機會差唔多。如果你想0.1%都試下亦無防,只係機會極細,但乙三協同就無乜影響。
見你啲POST估你住LCK果邊多。如果以B2為基礎,會唔會考慮迦密愛禮信。一般有幾個借位去SSP,位置偏啲,但係葵青區都出名係關愛型學校,如果屋企夾到巴士都算方便。
另外荔景天主教中學都唔錯。

如果B2,個人偏向匯基多於協同。匯基過幾年轉直資係一個機會,預左學術會谷少少,但同時一定KEEP返校風/操行先。過幾年小朋友大啲,返九龍灣都唔算太遠。

castle100 發表於 23-3-21 21:04

大雄V S張明添、咁乙一張明添、
抽獎B1 就 B1,B2 就 B2。邊沿人就唔係B1就B2。你首先要諗嘅唔係博唔博長天,係博唔博係B1生。
如果係B2生,想博長天都無得博。
反之如果係B1,當然可以乙一長天,之後放其他B1,最後先放瑪神。

宜家都係了解多啲學校,B1 B2 各自有乜學校要放乙一,到填表就有個概念。呈一呈二係邊沿人,其實點都要睇埋呈三。名次有進步先有資本博B1。

fafafamama 發表於 23-3-21 21:16
在big exam or schooland 寫學校屬於2A-1C, 其實在甲部乙部選校時,學校係屬於band 1 or band 2組別呢?例 ...
實際上學校無分banding,band 3都可以揀QC LS。只係有無機會排到。長天B1學生都爭餐懞,機制下排唔到B2學生。
要明白B1學生甲三揀長天都排得先過B2學生甲一
正常甲一/甲二放跨區心儀學校,甲二/甲三點都會放返乙一本區掛。

B3學生抽入B1中學真係江湖傳聞ga jar,有都當係中六合彩,無參考價值。

castle100 發表於 23-3-22 08:06

樓下有車到九龍灣、我都覺得匯基幾好、乙一張明添、乙二匯基、唔知點解冇乜人討論又 ...

香島要畀費學又好谷下。
同埋大約尾20%會被勸退/轉校(將軍澳)。
‹ 上一主題|下一主題