用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 代問:轉唔轉中中好?
樓主: Rpp
go

代問:轉唔轉中中好?   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-11-21 21:32
朋友叫我代問大家意見,佢唔識玩EK佢個女抽奬入咗區1A中學,無奈英文底子極差,真係一見到英文就唔掂個隻 ...

我諗冇乜比較好嘅中學願意收英文差嘅學生,但以佢咁強勁中文及中史底子,愛國學校,例如將軍澳香島,會唔會機會大啲?喺嗰度,又可以按步就班學返好英文,以後升北大清華都係出路

Yanamami 發表於 22-11-25 16:27
九龍都有香島,又一城對面,城大旁。

呢間香島成績應該係比較好,會唔會比較難入?我諗band2愛國學校可能性會大d, 呢個case嘅主角嘅英文程度實在太差,比較難搞

Yanamami 發表於 22-11-26 10:12
實在再差,當年都叫band1生抽入band1A中學,我真係想像唔到可以差到咁,點都比入band2愛國學校既學生强啩 ...

嗰間香島好似係B1C.  又要靠hkpapa同Poyau喇

Yanamami 發表於 22-11-26 10:23
再者,俾你科科**,英文無3咪又係死?我講實際情況啫,直接啲好,何須轉彎抹角。香港啲大學,科科**,中文 ...

贊成!佢依家似乎只有兩個選擇:1. 背城借一,破斧沉舟,搏命學好英文,呢啲例子聽唔少,not impossible, but very difficult 囉; 2. 認命,去愛國中中,走國內路線,一樣可以成才嘅,之不過香港或海外大學就唔好諗喇

Rpp 發表於 22-11-26 10:44
仲有嗰個家長講讓阿女淋班打好基礎,其實淋班解決唔到英文差嘅問題呀?我建議佢從頭學拼音學起。
...

B1A學校應該等唔到學生由phonics學起啩,人哋幼稚園已經開始學得幾好了⋯⋯

Yanamami    發表於 22-11-26 10:54

Yanamami 發表於 22-11-26 10:53
學語文在乎運用同融滙,唔係學文法學拼音就可以解決,留班更唔會解決到根本問題。如果個學生無興趣或無破 ...

主角本身應該係對中文、中國文學、中史等有興趣,就好似你囡囡鍾意韓風咁,所以佢似乎更應順著本心走,會開心啲,英文達到應付最低要求就算啦
‹ 上一主題|下一主題