用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
發新帖回覆
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

小時了了 發表於 22-8-18 11:23
小女學校可以代為幫學生報 UCAS (學校有 UCAS account?!) , 但我思考緊搵 agent 報定係自己報 ...

同問,特別係心儀的大學有不同的agents。(下圖只是舉例)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

SIYip 發表於 22-8-19 00:46
一般喺英國讀中學嘅,好少會再搵agent,因為學校都會support學生,學生會自己處理。
英國大學都睇重 person ...

唔知當地的中學生報大學都係睇排名,定係會睇埋地區呢?例如住Bristol的都傾向番
University of Bristol?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3849107

英國大學派CO真係只睇predicted grades. 唔夠係唔畀CO,會直接reject.

如果妳final實grades爆燈,只能留待clearing, 或者等下學年以實grades報。

回應之家長在舊帖的資料,想請教下

如果用已獲公開成績報(符合最低入要求),會係照出「有條件取錄」,
直接出「無條件取錄」呢?

小時了了 發表於 22-10-26 06:42
孩子刚收到第二個 conditional offer- University of Manchester

恭喜!都想請教下放果五個選擇的心得。

假設PG係A*AA,咁果五個選擇會唔會係將個range升高同降低些少,如

l)A*A*A*

2)A*A*A

3)A*AA

4)AAA

5)AAB

還是四個選擇都係跟番個PG咁上下的要求,而第五個選擇就降低幾格做保險呢?

小時了了 發表於 22-10-26 10:54
利申-下:孩子未必會去英國讀,故此我地非常進取地報排名高的大學,agent 當時唔建議第4、5咁報 Leeds 及 Manchester, agent 話太進取,應該選穩入及排名後啲大學,我地無理agent 意見,照揀 Leeds 及 Manchester 為 choice 4 及 5,因為如果去英國讀,我地只會去 Durham 呢-間,其餘4間未必去的

多謝你的分享!我估穩入,或者排名後d的大學,在clearing的階段都應該唔太難入
(除非成績大炒),咁又似乎無謂浪費左個保險位?(如有諗錯,請指正)

當然若諗住讀完書會留低的,可能又會係另一種考慮?

TTEE1819 發表於 22-10-26 13:23
4) yes

如果試都未考,又點揀 firm 同 insurance 呢?!

beastiebistro 發表於 22-10-26 17:04
兩樣都meet唔到就要𠼮,或者玩clearing。

重要嘅字睇唔到,可否講多次?

另外想問下你點睇 University of Bristol 的化學同電腦科?

beastiebistro 發表於 22-10-27 10:04

另外,Bristol係全英國最左膠大學之一,預咗返學過程會有唔少左膠活動。

最左膠?呢個唔多明,好多大陸學生?

另外
,下「contextual offer」係在乜野情況下至適用?

Typical offer

A-level standard offer: AAA

A-level contextual offer: ABB

nicolemummy 發表於 22-11-10 07:35

我說的“難”,是以syllabus的深度而言。DSE去到中6,而且好多學習時間畀左四科主科,所以Electives 既syllabus斬頭斬尾。我的大孩子是幾年前考DSE和IAL。佢DSE中5開頭chem 唔合格,chem 老師要佢drop 科。之後因為欠M1/M2所以迫著自修IAL。讀完IAL後,所有Chem 拿星星。

我唔知自己有無諗錯:作為「去意已決」的家長,我唔鼓勵小朋友花太多時間
在果科只有合格/不合格的「主修科」度。至於中文科,如果兼顧到當然最好
,但倘若時間上同三科理科有所衝突時,重點依然要放在三科理科上面。

反而英文科就最大壓力,因為拎「4」會係最低要求。不過集中做好呢五科,
可能效果會好過大圍果4C3X。。。

想請教下,五個選擇一經提交,是否不可再作任何修改?

Calest 發表於 23-3-2 08:35
唔好意思, 想請教下大家, Durham 同 Manchester 都比左 CO 我個仔, 都要等到7月DSE放榜先有最後結果, 本身 ...

純八下,有無報埋JUPAS?

我自己係有「破釜沉舟」的心態,無左後路,小朋友更要一心要為個
predicted grade而戰;不過身邊朋友力勸話咁樣唔穩陣,而且小朋友
也可能會因此而更加無視中文科。

twhkleung 發表於 23-5-12 14:26
我对英國教育制度滿意度高, 真係好為你同你囡囡高興
响格離貼AAChan59 話UST 唔好, 所以决定不去 ...

會唔會考慮下讀Foundation Year呢?

我見英國好多U都有自己的Foundation Year班,入學的門檻低d,
對上番同系的學士課程又有一定的保證。咁一年加三年,都係四年
啫,無蝕到。

例子:

https://www.bristol.ac.uk/study/undergraduate/2023/foundation/english-stem/

雖然呢一刻仲未放榜,不過我見到都有大學已經出左clearing stage有乜course仲有位,例如:

https://www.nottingham.ac.uk/studywithus/ugstudy/clearing-2023.html

https://www.nottingham.ac.uk/studywithus/ugstudy/courses/UG/2023/Chemistry-BSc-Hons-U6UCMSTY.html

Clearing places are available for this course
Home students, call us on 0330 041 5590 to apply.
International students, contact us through our enquiry form.

即係依家可以向大學直接申請?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊