用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長常問升中如何知道自己子女所屬的Band? ...
樓主: greendotdot
go

家長常問升中如何知道自己子女所屬的Band? [複製鏈接]

我除咗 d 婆仔數比較精明外,算係個數字盲。一大堆數字真係佢識我我唔識佢。不過識貨嘅人一定覺得好有用。

囡囡今年剛剛升中,從幫佢 k2 插班,小一叩門,升中考直資,感覺上係比往年容易,直覺上係關競爭人數事。

原帖由 greendotdot 於 10-10-14 02:39 發表
政府說人口變化,小六學生每年遞減,不過我眼見果啲小學名校,小六學生人數卻年年都不減,名校就是名校,可能因為多產Band1學生,所以較受家長歡迎。

因為2009 & 2010都是使用相同的調整工具(2007&2008 Pre-S1)調整分數,如果校網 ...

多謝你咁睇得起我囡,其實除咗小一叩門一早 plan 咗,k2插班同升中考直資算係意外,都係聽到d 朋友做我又去湊高興。囡囡考 k1 係全軍盡墨,但k2插班時,我同佢考返之前考唔到嗰兩間,又兩間都收。就算叩小一,in 完表明唔收因為成績"強差人意",寫封信去之後又收咗 ===> 解釋唔到 「理論上他每次都是同 "相同年份" 的人競爭」。

so直覺上係關競爭人數事。來年升中人數更少,我當然係覺得可以進取d。

既然有小學係好少 (甚至冇) band1生,咁一定有小學係超過 2/3 係 band1+2生,分分鐘間小學得少過20% band3生。

我自問精於婆仔數,當然唔會係直資 fans,有少少覺得自己捉蟲添。

至於囡囡應屬中上游 i.e. Group D,屬於受惠者。

原帖由 greendotdot 於 10-10-15 11:56 發表
純粹個人意見,今次無一大堆數字啦。

直資申請者(這裏指直資top schools)我會簡單細分為:
Group A:Band1上游 + 直資的fans(咁樣稱呼係無惡意)
Group B:Band1上游 + 未決定升讀直資抑或津貼top schools
Group C:Band1中上 ...
‹ 上一主題|下一主題