用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派左第六志願將軍澳官立中學
樓主: ShanShanMa
go

派左第六志願將軍澳官立中學   [複製鏈接]

回覆:派左第六志願將軍澳官立中學

請問樓主自行及甲部的選擇是什麼呢?假如都無將官,那麼一路以來的乙部派位concept豈不是都通通打破?

引用:Quote:ShanShanMa+發表於+14-7-11+07:15+多

原帖由 chumamma 於 14-07-11 發表
樓主, 第六位派 【將軍澳官立中學】, 真係打死都唔相信。

可否遮去個人資料,  post 出來讓我大開眼界。
按數據,西貢區B1位確實供不應求。在論壇裡接收到的訊息,理解到在西貢區有部份B1生跌入如王華湘、慕德等B2校。所以,假如自行及甲部無將中,乙一宣基不中,照道理乙二至乙五是B2校,B1生應被收歸其中。如何能去到乙六B1將中呢?難道將中已跌入B2中學?

引用:Quote:原帖由+tszyan1001+於+14-07-12+發表

原帖由 khmama 於 14-07-12 發表
因為王華湘係band1頭三熱門,其餘三間都係band2頭三之選,佢排第二王華湘已經冇位,骨牌效應,第三志願已比 ...
乜唔係B1生揀B2中學,一定先過所有B2生嗎?

引用:Quote:原帖由+kbdpto+於+14-07-12+發表乜唔

原帖由 khmama 於 14-07-12 發表
樓主係band2生,能入band1將官已很好彩。
假如屬實,反映將中在西貢區的吸引力大幅下降,位列四B1之未,竟然有位留給B2生,在僧多粥少的西貢網真難以置信!

回覆:goodenough 的帖子

完全明白。今年西貢網B1生只要把將中放乙一就實中。係論壇内也極少發現有B1生投訴入唔到B1校,甚至有些去到乙五都中。估計下年升中同學環境會更好。

‹ 上一主題|下一主題