用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

HY 多嘢玩好多

medicine 發表於 20-7-16 13:05
多野玩係沒錯,但要俾錢。正如某個POST見過,有人回復大意係:同阿女講,每月有甘多零用錢(唔去直資),即 ...

哦.... 咁錢係考慮因素,就HTC啦,乜都唔使點俾錢,想玩乜只要肯參加就有得玩,唔使點同人爭

Yanamami 發表於 20-7-16 17:38
“HTC 無小學, 就算大抽獎入亦都係band 1生.”
舊生家長親体驗係……各区各校and1生水平不-样。上智成績好 ...

B1個range好闊,小學程度深淺都好唔同,如果來自程度淺小學,發現上到中學追唔上,又唔肯花心機,真係會愈讀愈差......

cafeva 發表於 20-7-17 10:51
咁其實3私D小朋友上到中學係咪Keep到, 一直帶到DSE?

我諗去到DSE已經同小學學嘅嘢無關吧...... DSE除咗學校教授嘅知識,自己嘅心態都好影響結果

cafeva 發表於 20-7-17 10:57
因為你話"如果來自程度淺小學,發現上到中學追唔上..." 所以有此一問

咁講係因為見到有咁嘅情況,考試真係hea咗/唔知點做好。講真來自程度稍深嘅小學,最多老本用埋個中一已經好好

JojoDad 發表於 20-7-17 18:08
對,睇家長女女想點。HTC係平民D,但別幻想無壓力,一樣到鬥成績到爆,而且傳統天主教修女學校,如果女女太 ...

咁你個想法就錯,HTC雖然天主教女校,修女又住係學校個到,但真係唔嚴,我仲覺得太寬鬆..... 因為校長嘅理念係,需要同學自己管理好自己,唔係由學校管佢地。可以戴一粒唔顯眼嘅耳環、波鞋唔需要純白、可以出街食lunch、電話只要上課時唔可以響...... 都唔似傳統學校作風呢~~

Yanamami    發表於 20-7-17 23:53

little_yolky 發表於 20-7-17 23:49
咪係囉,太鬆就真仲話我哋鬥成績,連名次都無,鬥鬼鬥馬咩
...

可能下星期會有卦,yanamami話會有overall grade?

Yanamami 發表於 20-7-17 23:57
唔記得中五定中六,老師俾上堂边食零食边上課,話佢地压力太大,要輕鬆下…… ...

阿女話高中師姐帶埋cusion枕頭、被返學添

cafeva 發表於 20-7-18 09:08
4+高5+較低估應該係好勤力密密做…?唔輕鬆啦?

好似講緊校規個種鬆喎,唔關4+5+事嘅........

YmOra 發表於 20-7-18 09:29
你好誇張怕唔怕嚇走D準學妹架?!

阿女當時見到咁嘅畫面,覺得d師姐當學校屋企咁,幾warm 幾有歸屬感呀

little_yolky 發表於 20-7-18 08:34
應該又係ABC

Chok下佢頭、中、尾..... 肯講大約都知咩情況..... 不過好大機會學校覺得今次考試唔係正常情況下考,為免傷同學心,又唔講...... 好似上學期咁

YmOra 發表於 20-7-18 09:44
想請教,當年學校是否對"英文能力"要求和教導已經屬高質素嗎?外區生是否真的比較強DD嗎?以前上智係咪 ...

我覺得英文嘅課程,學校尚有改善空間,卷係深,但課程又唔覺教到咁深

little_yolky 發表於 20-7-18 11:21
上學期我剩係chok到大概邊個overall grade咋

咁你好好啦,女神直頭話我知無排.....

Yanamami 發表於 20-7-18 12:02
就算我細女讀直资,都直情觉得英文堂可以cut左去話唔知英文堂可以教乜野,上其他堂睇片都係“学”紧 ...

考英文前夕阿女係用嚟溫中文.....

基本上學校英文科要執課程嘅話,一齊做下閱讀卷、作多d文老師幫手改、做多d listening paper、加操oral.... 呢d基本嘢每樣做多少少,好過唔知教乜,起碼有目標性好多。

little_yolky 發表於 20-7-18 14:34
吓!你咁慘係佢contact你!

可能見我地無乜出聲,又唔大問題卦,個電話講咗分幾鐘就完~~

Yanamami 發表於 20-7-18 15:14
其實与其心癢癢,何不向学校反影?

宜家連正常上堂都未得,等正常返我一定會提供意見......

Yanamami    發表於 20-7-18 17:25

little_yolky 發表於 20-7-18 18:24
我講咗成10分鐘喔⋯⋯

講到咁耐嘅咩?

佢一味話佢適應好好,提出嘅意見都好特別,鐘意聽佢講嘢,同埋叫我留意佢科中史囉,咁我問overall嘅grade 又話無排,咁咪bye bye囉

Yanamami 發表於 20-7-18 14:14
考英文科前都係温其他科,小学仲話做下proofreading練習,中学直情無野做。 ...

咁考前都俾咗份paper佢做,雖然做到黑晒面,話我阻佢溫中文

回覆樓主:

英文科個課程編排好d,有系統性d,再加強目標性,學生成績會更上一層樓,htc學生係真係勤力有心讀嘅,只要俾返d武器佢地揸手,唔係等佢地自己發掘,會提升唔少5+ %

既然前人都做到一講htc就知英文好,讀寫講聽樣樣都掂,無理由資訊科技咁發達嘅今日做唔到......

YmOra 發表於 20-7-19 09:25
個人認為,"上智"整體收番嚟嘅小學生英文水平比好多中學高,先係响自行階段校長亦明言上智對英文要求十分 ...

我唔係太接受到教學與考核唔相符嘅課程,同埋教學目標性唔強,即簡單嚟講一個學期完了,學生唔係好清楚呢科成年做咗d乜呢?不過今年情況可能特殊,都會繼續睇下來年係點嘅情況.......
‹ 上一主題|下一主題