用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

jazzmama,

我的情況同妳一樣...login後空白一片...
原帖由 jazzmama 於 09-9-9 10:25 發表
想問下你地e+ login BK 後有無自動跳去main page 呀

我 e+ 成功 log in 後版面空白
log out 又 係咁

怪怪地

mayc,
我地中學暫時只有f2-f3兩班中文科用普通話授課, 因為新高中說話及聆聽考試係用廣東話, 所以到f4全部學生都轉返用廣東話上中文堂...
原帖由 mayc 於 09-9-9 09:27 發表
fions414:
多謝妳介紹的網頁! 我暑假時也是買了這本給阿囝睇,其實好多篇都是我們讀書時讀過的,所以解釋下給他聽,他就好有興趣,昨天開學中文第一課也是教文言文,不過中學支援普通話教中文的配套並不足,以前小 ...

eva/hhma,
我就有時比亞仔去書局煲潮語書...
原帖由 hhma 於 09-9-9 16:44 發表
eva
實不相瞞呀, 其實我自己本人好update架
咩流行歌我都識唱架
係我兩個仔唔like唱歌咋
如果我話去唱k, 我怕佢地叫我自己去呀
mouth:" /> mouth:" />

潮語,俗語, 我都agree識聽不准講

...

samuel89,
如果係英文版的潮語書就買...
原帖由 samuel89 於 09-9-9 18:29 發表
只睇不買

我都要惡補一下潮語, 做個潮媽先得...
原帖由 Eva 於 09-9-9 23:41 發表
mandy
你同我都要補習一下潮語至得

大家有興趣可以去以下網址看一看
1. 都市新聞精讀計劃
http://www.metrohk.com.hk/index.php?cmd=adhoc&id=142
每位學生只須付上HK$100年費, 於2009年10月至2010年6月, 逢星期一至五回答網上設定的時事選擇, 共兩條中文題目及兩條英文題目, 及系統會記錄同學每天瀏覽新聞的篇數.
2. 2009年秋季世界數學測試
http://www.worldclassarena.hk/b5/apply_wct200911.htm

依家D病菌好勁, 各位仔仔囡囡要 take care!!

jazzmama,
多謝妳d保品, 勁!

xiaohahaxiao,
今日我媽咪打電話比我, 話亞仔唔洗返學, 我覺得奇怪, 佢一早已經出門, 原來停課果間叫聖若瑟英文中學, 我仔果間叫聖若瑟書院..

原帖由 xiaohahaxiao 於 09-9-23 12:00 發表
fions414
係隔離見到, 請問你仔間學校係咪停佐課呀?

Mandy,
祝妳囡囡生日快樂~~
我覺得妳好萬能, 有3個仔女...又搬屋又家長會....
我放工返屋企, 鬧下個仔, 食晚飯沖涼都已經11點要ZZZ

原帖由 浩朗媽媽 於 09-9-28 17:56 發表
mansonwai:

多謝您解答我,thank you very much!因為係全英, 我唔知點幫佢溫, 所以睇下d補習舍有無 past paper同點答題

我祝你囡囡...生日快樂...快高長大...身體健康 ...

joanneka,

我上網報名後收到email如下:

有關之網上帳戶資料將於10月9日前分發給閣下。

「都市新聞精讀計劃09-10將於本年十月十二日開始試行,為期2星期,正式計分日期暫定於十月廿七日。有關詳情會再發信通知參加者,敬請留意。
如有任何關於是項計劃之查詢,請致電3196 1636與黃小姐聯絡。

我張支票都未過數, 妳可以打電話問下...

原帖由 joanneka 於 09-9-29 14:56 發表
Fion
你有無報都市呀?
我報左仲未有feedback, 張支票又未過數.
知唔知正式係幾時開始?

Mandy,
佢係屋企同出街係2個樣...
原帖由 mansonwai 於 09-9-29 16:49 發表
fion

好彩時間係可偷用出黎
即係訓少 d

吓...妳個仔咁乖
唔洗點鬧呀

fiona ,  khmama524 , 浩朗媽媽 & hhma
代亞女, 多謝咁多位姨姨

...

khmama524,
我仔停咗成年冇跟私人學, 依家入學校樂團+樂器班, 冇玩校際啦, 怕煩 ...要夾琴又要請老師出場伴奏...

原帖由 khmama524 於 09-9-30 15:44 發表
Fion,
囝囝仲有冇學單簧管呀?  有無報校際音樂節呢?

joanneka,

我以為亞仔上到中學"我"會輕鬆D....唉...
因為以前小學只計考試分, 所以佢默書, 小測我都冇理, 依家中學功課小測默書咩都計分, 亞仔做功課仲好似小學咁是是但但, 寫D字好以打風咁...變咗我就晚晚要跟佢功課...
另外, 佢平時放學返屋企都5點, 如果有課外活動就6點幾先返到, 我覺得比小學更加唔夠時間用...

原帖由 joanneka 於 09-10-8 10:15 發表
jazzmama
我未又係成日嘔幾桶血, 以為中學會好d.
佢做野仲慢過以前小學, 口水多過茶, 一未講野唔做野.
其實佢每day都主要係maths 功課, 仲唔係日日有maths 堂, 但係晚晚都搞到好夜.
反而細女都係懶, 不過做野好快,   ...

elok2009,

我都明白, 所以每晚佢做完功課, 我只係要佢double check, 睇下自己有冇做錯, 同講下學校教過咩發生咩事等..

原帖由 elok2009 於 09-10-8 11:02 發表
hihi ^_^
i don't think it's a good practice to follow his homeworks

at least you cannot do it in front of him

otherwise ur son will become very dependent and will never want to grow up :(

jazzmama,

朋輩影響真係好緊要, 好彩依家亞仔識班同學仔, 對佢都幾好..
原帖由 jazzmama 於 09-10-8 11:33 發表
fion

一早我提左你, 太多活動會唔夠時間用
你依家知啦

不過, 小朋友如果想keep 活動
佢地會逼自己嫁啦
否則你咪cut 咁d 野
比d 教訓佢囉

你仔一向都好有性格
6年流流長...比d 時間佢安排啦
朋輩影響...好過我地日 ...

JSCfamily,
嘩...真係好忙...咁妳仔幾點睡覺?
原帖由 JSCfamily 於 09-10-8 12:17 發表
jazzmama,

我阿仔都係每逢星期六就伸手追零用錢, 佢話星期六是weekend, 所以要比佢啦..星期日是一個星期的開始又要去教會奉獻..唔可以遲架!

FION,

我阿仔同你仔一樣...
星期一: 羽毛球 6:15pm完 > 7:30pm ...

joanneka,
我仔都係10點幾訓, 6點半起身, 7點出門, 7點50分返到學校...
原帖由 joanneka 於 09-10-8 16:06 發表
Fion
我女10點幾訓, 6點4起身, 都有8個鍾.
佢仲話係車訓到差D唔知落車.
你仔要搭幾耐車先返到學校?

JSCfamily,

開學時我都有陪佢返學, 之後頂唔住zzzz, 都係返訓多2粒先返工, 真係好佩服妳...

原帖由 JSCfamily 於 09-10-8 16:21 發表
fion414,

阿仔通常10:30-11pm訓囉!
6:25am起身
係搭車回家時會訓一陣
佢識得用手提教鬧鐘, 教15分鐘響, 唔會訓過o龍! 有一日我陪佢返學時佢同我講! e+我仲係每日陪佢返學, 佢會係果陣時候同我傾計架...
所 ...

M&A Mom,
我D血壓都高咗好多, 就來過警界線...
原帖由 M&A Mom 於 09-10-8 16:29 發表

我米就係比佢地兩兄妹攪到家下有血壓高

M&A Mom,
搭地鐵話咁快就到啦!
原帖由 M&A Mom 於 09-10-8 16:54 發表

過海都禁快? matthew 都係 7點出門 7:45 先到何文田

M&A Mom,

下...我仲諗住要狂減肥...

原帖由 M&A Mom 於 09-10-8 16:59 發表

我差不多病了4 個月,開始時check都冇高,反而家下為健康去減肥,瘦左之後先有高血壓,吹bb
‹ 上一主題|下一主題