用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦!
樓主: mudlay
go

麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦! [複製鏈接]

Me too @康雅苑!

原帖由 RhythmBB 於 08-9-20 14:21 發表
早呀smsiu, 嗰位係韋嵐婆婆嚟, 我地由康雅苑上車, 你呢?

RhythmBB,

係我囡囡澄澄,佢地搭校車好多時都一齊坐,多數印尼姐姐接送佢搭校車。

原帖由 RhythmBB 於 08-9-20 22:50 發表
我聽婆婆講有個女仔同學嚮等上校車時送左d貼紙比韋嵐, 係唔係你囡囡呢?

Grace: 熙熙都好得意, 用呢個造型都唔錯.   

lovian: 澄澄今日都無返學, 昨日見佢流鼻水未清, D藥水又未食完,今日無俾佢出街, 係屋企休息吓,巳经再無流鼻水。

hlwoo: 昨日見到嵐嵐都好叻, 好投入。我都諗唔到著什麼, 最後都係買咗條中國式祺袍裙仔,有小小紅色。

hlwoo,

唔係俏皮, 係反叛呀!         
澄澄就好鍾意食奇偉金果.

原帖由 hlwoo 於 08-9-23 09:54 發表
smsiu, lovian,
今日唔洗返學, 澄澄同巧悅可以休息多一日啦! 小朋友乖乖要快D好番唔好嚇媽咪呀! 我仲準備左奇異果比嵐嵐, 打算今日茶點可以食, 點知唔洗返。

smsiu,
平時嵐嵐怕怕醜醜咁, 可能john夠funny, 所以佢好 ...

lovian,

巧悅好番未呀?澄澄好番啦,希望佢哋明天開主題生日會玩得開心,你諗咗著咩服飾?

嵐嵐 is so cute & lovely too.  

原帖由 hlwoo 於 08-9-26 12:46 發表
嵐嵐今日生日係呢個造型:
http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album4&mid=110002&folderid=2247637&mfid=135144&page=2
我見都幾多小朋友悉心打扮, 有D係紅色中國娃娃, 好可愛。 ...

澄澄星期五都好開心, 我都無帶温度表, 但有掛上學生證,以防萬一走失咗,學校送咗個好靚嘅飲水樽,你哋有無收到,佢返到屋企又係唔肯換條裙仔,宜家天氣開始有點涼,出入記住穿多件外套呀!

Mavis: 我都係藍組媽咪,welcome!

lovian: 我都覺得澄澄返咗學之後頗頑皮及學識咗玩口水,容易發脾氣,激c我,唯有軟硬兼施,見到D唔啱嘅行為就即時stop佢,做得好就稱讚,我諗需耍一段時間讓小朋友學習錯與對,發脾氣有emotion的時候就ignore佢,等大家冷靜嘅時候先同佢講吓道理(唔知小朋友聽唔聽得明,但亦唔好低估佢地。) 其實我個人覺得最好嘅timing就係臨瞓講故事時同佢傾吓心事,好似都幾work.

mavis ma ma: 以我記得上學期應該有四本中文、四本英文書及兩本兒歌集,下學期會有幾多本書就唔太清楚。

RhythmBB,

韋嵐都好型仔,可惜唔夠時間 ,影唔到相。

原帖由 RhythmBB 於 08-9-29 23:18 發表
Smsiu,

o個日生日會澄澄好可愛呀!

Hi Lovian,

最近工作都比較忙,D時間好似唔見洗!我諗住試吓報兩間幼稚園,分別係宣道&培正,抱住平常心 ,唔得都無緊要啦,反正我個人覺得迦南都唔錯,每間學校都有佢哋嘅優點or缺點,我只係有點擔憂升小學的問題,我唔想個女將來間學校離屋企太遠,我個妹都係小學老師,佢提醒我有些學校搭校車來回車程兩小時,有時又要補課,有時又有課外活動,要個小朋友每朝六點起身,下午四點幾先返到屋企, 又要做功課兼温書,分分鐘仲要補習,好似都幾辛苦。我18号or 19号都free,有 咩提議?

hlwoo: 我唔知可以帶小朋友去家長會,我係10/21 PM, 當天高班去旅行,不用上學,我同老公都請咗假,打算一齊去。

Mavis: 你可以試吓啟田商場李啟源醫生,佢都好細心。

我睇過D書話2-3歲嘅小朋友應該未太懂得與人分享 ,尤其是 獨生子女,唔駛太擔心,慢慢教啦,澄澄都唔OK,係分享玩具個一頁 ,佢一個貼紙都無。

原帖由 lovian 於 08-10-10 23:50 發表
其實我都係抱平常心態去面試,但我都會盡力去爭取,入到係BONUS,如果我咁辛苦報考完,但又唔TRAIN佢,就會白廢心機了,到時考唔到我不會怪巧悅,只會怪自己。我沒有報PLATGROUP,也沒有報面試班,只是會每週找一個"陌生人"問她問題,形 ...

Lovian: I've PM you already.

OK OK! 澄澄病咗呀,今日都無返學,昨晚半夜三點嘔,醫生話輕微腸胃炎 ,希望快D好番啦。

原帖由 lovian 於 08-10-14 20:28 發表
Grace, Smsiu: 我已經收到你地PM了,等收到hlwoo同mavis pm後我再send約會詳情俾你地。

Grace,

I think she will recover soon.  No need to postpone la.  Hope to have a gathering on Sunday.

SMSIU

原帖由 GraceYu 於 08-10-15 10:29 發表
smsiu,
希望澄澄快啲痊瘉
我哋gathering需要延期嗎,等澄澄好翻先
grace

Thanks to hlwoo.  I will observe 澄澄既情況.  She didn't go to school today. I afraid 再感染病菌 too.

原帖由 hlwoo 於 08-10-15 12:35 發表
grace,
係咩? 在邊度o既壁佈板? 係唔係樓梯兩側的壁佈板呢? 因為送左嵐嵐入學校, 我就返工, 冇留意呀, 明天要望下先! 唔該哂你報料呀! :D

smsiu,
你睇定D先, 再觀察下澄澄o既情況, gathering postpone冇問題o既, 我 ...

lovian : Thanks.  I'll re-confirm to you later.

原帖由 lovian 於 08-10-15 13:05 發表
我估個壁佈板係for家長日架,我要到時先睇到了。

smsiu: 希望澄澄快d好番啦!你再覆我去唔去到Y。

Hi Brenda,

Miss Nicolas 係一位外籍女士,女女話佢會彈結他唱Twinkle Twinkle little stars,有時會玩樂器。

原帖由 wongbrenda 於 08-10-15 18:06 發表
禁Nicola係香港人定係foreigner 呀??
Brenda

澄澄今日冇番學,如果有咩特別通告派咗,唔該話我知, thanks...

Brenda: Yes, she has taken the sick leave for 3 days.

hlwoo: She is much better but still vomits the milk in the morning .  So I let her to take the rest in the home.

Yes, I have rec'd the acknowlege letter from 培正 on yesterday.  They will send out the application form on Nov 1, 2008.

原帖由 mavis2006 於 08-10-16 11:20 發表
你哋有無報幼稚園?我報咗培正!
‹ 上一主題|下一主題