用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦!
go

麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦! [複製鏈接]

Hi Hi,  大家好, 我囡囡係12月15日interview, 今日剛剛收到信,
將會讀n1上午班.

原文章由 joychu 於 08-1-10 22:59 發表
Hi !
想請問in完大約等幾耐先收到信架?

Hi Mudlay,

How many kids in a class for 上午班?

Hi, Mudlay,

Thanks a lot!  I'll go to 1st 註冊 on this coming Friday.

原文章由 mudlay 於 08-1-16 21:10 發表

我囝囝o個組係藍組,好似都有成20幾個架...

Hi Ming,

Could you pls PM the info. for me?

Thanks a lot!

回覆 #1 靚太太 的文章

講話呢間幼稚園佢地行內都知道,收未足齡學生之餘,仲要走鬼....

hi hi, 我個囡都交咗留位費, ready to 讀 N1 AM 08/09.  但從其它媽咪口中得知係官塘區呢間都是一間唔錯的幼稚園, 所以諗住比個囡試讀, 睇吓佢學習發展的程況, 再作決定是否報讀其它幼稚園.大家得閒可以互相交流吓.....

靚太太,

我的囡囡會於今年9月入學, 大B嚟! 因為唔夠歲讀K1, 所以比佢讀1年N 班, 其實面試好簡單, 過程如下:
(1) 介紹幼稚園環境及教學內容
(2) 一 Group (約五, 六個小朋友連家長) 進入面試課室, 老師會派一份小禮物比小朋友睇吓佢哋D反應.
(3) 四, 五個老師唱歌仔, 又睇吓小朋友的反應
(4) 每一個老師 pair up 一個小朋友及parent, 問吓家長小朋友日常生活的問題, 又睇吓小朋友的反應.
就係咁啦, 希望D information 可以幫到您.

原文章由 靚太太 於 08-2-23 00:30 發表
我BB 8/3 都去面試呀,相信就算ok都係一月先開學呀!smsiu 你BB幾時入學呀,唔知我BB會唔會成功面試呢! 希望將來成為同學啦!!

我住係康雅苑, 都諗住要坐校車, 我驚打風落雨, 印印攪唔掂.
妳個BB 而家幾大呀?

原文章由 靚太太 於 08-2-24 00:37 發表
多謝你資料呀!請問你住邊度,需唔需要坐校車!我住油塘諗緊比唔比BB坐校車or工人坐小巴湊返學!

Hi Hi,  

Nice to meet you!

原文章由 GraceYu 於 08-2-25 11:16 發表
Hi,
我囝囝熙熙今年八月N1上午班  

Hi Hi,

The teacher told me that they will send us the letter
with the 2nd information of the school in April 08.

Keep in touch.

原文章由 wbrenda 於 08-2-25 13:36 發表
Hello Everybody,

My  daughter, Sophie will be studied at this school N1, 2008 as well but I did not get 2nd information from School yet.

May I know which month go to school?  Aug or Sept.

Tkx
Brend ...

Sorry, 我唔知道the time table! 我諗您個細B可能會勁喊. 佢平時貼唔貼身, 有無返開playgroup? 或者初初返學由工人接送, 問吓學校意見, 遲D先諗坐唔校車囉!

原文章由 靚太太 於 08-2-25 17:01 發表
我BB 2006年12月30日出世係細B,我係度諗驚BB咁細坐校車唔知會唔會好驚勁喊呢?
係呢你知唔知幾時放暑期唔洗返學呀!

我個囡囡讀上午班呀!如果有位, 應該唔太難, 放心啦. 大家keep 住 sharing 啦.

原文章由 靚太太 於 08-2-26 12:59 發表
你提意唔錯!等佢返一個月睇下點樣先!不過講咁多其實我個仔都未in ,都唔知收唔收hehe..希望可以同大家做同學仔啦 !係呢你讀上午or下午班呀!我就算收都一定係讀下午班,因為上午無位呀!

...

Hello Brenda,

我個囡囡都係N1上午班, 希望有機會做同學仔啦, keep in touch.

原文章由 wbrenda 於 08-2-25 14:57 發表
Thank you so much smsiu,
Glad to get reply from you.

Your child also N1?

May be we can see each others on April08.

Keep in touch

Brenda

Hi mudlay,

Thanks for your information.  Hope to see you soon!

原文章由 mudlay 於 08-2-27 21:33 發表
其實八月頭就要開始上堂架啦! 因為我囝囝岩岩今年讀n1,我好清楚,黎緊囡囡都會八月開始讀n1啦! 呵呵! 希望到時見到大家!!

八月頭首先頭三日家長都要入課室,跟小朋友上堂,之後既大約一星期,就要俾小朋友自己上,大約兩個鐘度 ...

N1 咁快有功課 ? 等我 Plan 定 8月放大假先, thanks to all
of your update.

Please check your PM and make your own judgement.

原文章由 ibaamyng 於 08-2-29 14:31 發表
Can anyone share with me what happened about 要走鬼? Thinking to pay the deposit by 6 March or let my little girl to study Creative in Sept 08.  Please share your information. My email: ibaaamyng@yaho ...

Please check your PM!

原文章由 GraceYu 於 08-2-29 16:01 發表
smsiu,
I am also curious.  純粹八掛  
grace

Hi, Barbie_jj

我跟您的想法都是一樣, 大家多Dsharing 呀! 我囡囡讀上午班,
我巳 plan 定8月頭放大假接送囡囡返學.

原文章由 Barbie_jj 於 08-3-2 00:30 發表
smsiu,
收你你的pm啦, thanks for your info! 不過, 我諗我都仍然會比小朋友返呢間, 因為, 憑我自己的觀察, 呢間的老師都幾有愛心, 感覺上幾好! 而且我都有幾個朋友既小朋友都係讀緊呢間幼稚園, 佢地讀到上k3都有好 ...

其實夠兩歲就可以讀N班, 你可以選擇2009年1月插班, 打电話去學校問吓詳盡D資料(幾時報名).

原文章由 creamkkl 於 08-3-3 10:15 發表
請問大家, 我想幫bb報讀麗港城迦南, 但我bb係2006年12月出生的, 應該入讀那個學年的n1班? 宜家可以報名留位嗎?
thanks!!  

回覆 #1 靚太太 的文章

Hello, 靚太太, 感受到妳喜悅的心情, 妳覺得老師及學校環境如何? 咁妳會選擇讀上午班 or 下午班?
‹ 上一主題|下一主題