用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95區今年新增DSE女狀元
樓主: Smarcoy
go

95區今年新增DSE女狀元   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

將官高中應該從來都係英語教學嘅,起碼創校頭十年都係英語教學

舊生們都替小師妹高興
btw, 我個年代唔係呢套校服
相中校長好好,係KTGSS轉過去,都好多年...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kk1186 發表於 18-8-10 08:31
回覆 小曳人 的帖子

你是將官舊生?

我係將官預科班舊生
小女子不才,原校觀官同學成績太好,當年會考要24分先升得返原校,唯有去將官做開方牛...
估唔到觀官咁多年會考出過幾個7A1B,就係無人做到狀元,但將官有!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 18-8-10 13:20
咦! 原來妳以前都係觀塘讀書?

乜觀官要求咁高? 我當年, 觀瑪都係20分可直上中六, 聖言都只係24分.

我嗰年有可能係歷年會考最好成績嘅一年,中大暫取生都有十幾個,3個入醫科,十個八個入會計!仲有建築... 最後入HKU 都有過十個,仲未計唔夠分直升嗰d,亦有好幾個入返HKU/CU
當年,觀瑪成績無觀中好,佢地參差少少... 我地勁到小3成績唔好,收唔返 (6班升5班,之後轉全5班),中4可以派去GH架!
即以往年中3評核試成績,遠遠好過GH!

所以,如果我生女,一定唔會俾佢讀GH (得罪哂~)

仲未講,2班理科班 (40x2) ,嗰年開始開2班理科S6(20x2),都收到24分!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

HK-MAN 發表於 18-8-10 13:31
當年冇地鐵的...

好過迦密初初開架喇!起碼已經好多車入
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

lemon2005 發表於 18-8-10 14:30
回覆 hkpapa852 的帖子

當年分五個banding, 觀塘官立中學在觀塘是好好的. 其實在九十年代, 很多官立中學都 ...
5 banding 年代,觀中係band 1 架
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題