用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙/St.Joe College 邊間好d?
樓主: ballmui
go

喇沙/St.Joe College 邊間好d?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我問過去年中一家長、學生,以及其他年級家長LS課堂情況,以下係summary:

你可以想象係B3學校課室,老師忙於處理學生行為上嘅問題 (自己打機/睇書,總之唔係聽書),又或者放棄嗰班唔聽書嘅,自說自話教書..
亦有學生會玩老師

另外同一位家長傾開此現象,對方話:你想象一下,一班當中可能有三份之一係唔駛聽書就識哂,咁你點怪得d仔唔聽書呀?!
咁佢地無聊就自己搵嘢搞,阿老師唔識得處理或者要去處理,都無計

我自己嘅結論:要聽書嘅,三思!

排骨媽媽    發表於 17-8-3 22:40
b3410    發表於 17-8-2 23:11
akys    發表於 17-8-2 22:14
IYY    發表於 17-8-2 18:50
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

jumphigh 發表於 17-8-2 18:04
唔明,點解问小一家長、學生?他們如何知中學情況?
sorry for my typo~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

littlecath 發表於 17-8-2 19:38
點解上堂可以打到機??唔會被沒收咩?
規矩係唔俾,但唔係所有老師有能力令學生聽話,如果無能力嘅人去對付唔聽話嘅學生,結果係唔駛教書
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

sky_walk 發表於 17-8-2 20:58
現就讀QC Form3學生同我講,上課時學生可以做自己野(打機,睇書,食野),主要唔影響其他人就可以,老師 ...
我望住我件學校老師投哂降俾佢上堂自己做自己野,都唯有理解老師難處,同呢班異人的確太聰明,真係唔駛聽書..

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題