用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 "如何教寶寶百科知識"
樓主: SK1
go

"如何教寶寶百科知識" [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: "如何教寶寶百科知識"

Sirod
舊的妳已download.新的我暫時唔會改住,妳返黎應該重係度.

Tina
咁我等妳更新資料啦.

醒目開學勳章

各位:

我多選了兩個主題.

1. 生物:
哺乳動物 - sirod, Tina
鳥類 - kctammy
爬蟲類 - SK1, Tina
兩棲動物 - SK1
魚類 - Tina
貝殼類與甲殼類動物 - (sirod)
昆蟲 - SK1, Tina
花卉 - SK1
樹木 - SK1
植物和灌木 - SK1

2.歷史:
偉大的領袖 - 牡丹
偉大的發明家 - 牡丹
偉大的科學家 - 牡丹
偉大的探險家 - 牡丹
美國總統 - (惜如媽咪)
(中國君王) - Tina
著名戰役
英國歷代君主
美國印第安人
美國開國元老
(中國名人) --sirod
史前人類 - 牡丹

3. 地埋:
世界各洲與海洋
亞洲各國--nicolemummy
美洲各國--nicolemummy
歐洲各國- sirod
非洲各國 - sirod
美國各州--nicolemummy
(中國各省) - sirod
世界各國國旗--nicolemummy
交通標幟與符號 - SK1
山脈 - 牡丹
世界大河 - 牡丹

4. 音樂:
樂器 - Tina
音調
偉大的作曲家
音程
和弦
偉大的演奏者
古樂器
樂節

5. 藝術:
偉大的藝術家 - kctammy
梵谷作品 - kctammy
畢卡索作品 - kctammy
達文西作品 - kctammy
塞尚作品 - kctammy
林布蘭作品 - kctammy
米開朗基羅作品 - kctammy
杜勒作品 - kctammy
包提柴里作品 - kctammy
霍爾班作品 - kctammy
(其他中國藝術家作品)

6. 數學:
幾何圖形
角度
測量與計算工具
數學符號
立體幾何
羅馬數字
測量公制
偉大的數學家 - (惜如媽咪)
幾何座標
數點卡 - Tina

7. 人體生理學 :
身體器官 - 惜如媽咪, (sirod)
人體骨骼 - (sirod)
肌肉- (sirod)
細胞的各部份
消化系統
循環系統 - (sirod)
牙齒
神經系統 - (sirod)
女性生殖系統 - (sirod)
男性生殖系統

8. 一般科學 :
星球 - JVC, kctammy
星座 - sirod
化學元素
礦物 - Tina
汽車 - Tina
火車 - Tina
飛機
船 - SK1
發明
工具

9. 語言 :
食物 - 牡丹
家庭用品
動物 - JVC
自然界
動作
反義字
衣著服飾 - 牡丹
家中成員
交通工具 - 牡丹
居住環境

10. 文學 :
兒童名作家
兒童文學作家
美國作家
(中國作家)
美國詩人
(中國詩人) - Tina
莎翁筆下人物
英國作家
英國詩人
偉大的劇作家
偉大的哲學家
世界著名的詩人

醒目開學勳章

Kctammy

我又要,我都我好貪心架!冇法啦.
等我都講下我個女先.我只係比左一些蝴蝶既相比佢睇.有部份寫了綱領.不過唔多.佢好好記性.而家會記得一些名.都幾長架.有些食乜佢都記得.真係好開心,我重答應佢,如果佢記得所有蝴蝶,我會再帶佢去海洋公園睇蝴蝶.睇黎好快實現.
唯一唔好既就係我唔夠咭比佢.睇來睇去得個幾張.

註:寫綱領要寫得有趣,如果唔係吸引唔到佢.

2kidsmom

妳可以試下做小小先. 之後妳可能上癮. 因為妳自己都會學到好多野.

Sirod

妳講得0岩,搵埋所有相同寫埋所有咭既綱領,我地就快可以做專家啦.

醒目開學勳章

Re: 何時開始教寶寶百科知識

Sirod
冇問題,我會遲些先update個website.至於張所有file放在妳個website上梗係好啦.不過麻煩到妳.

CPY
我係用妳所講既方法去搵.咁係最快同最方便.

Shuit
妳可以試下做個website.如果有問題,妳可以問kctammy,佢好叻架.我都係佢教.

醒目開學勳章

各位媽咪
剛剛查到原來到天然晒jpg file,4R-HK0.8毫一張.如果數量多,4R-HK0.7毫都有交易.做百科咭成本又平左幾百元.

醒目開學勳章

kctammy
我朋友已經試過一些爬蟲類.都不錯.所以我先post上黎.
只要係jpg file,一定可以晒成4R相,佢地會就位架.
晒好之後我會貼在咭紙上,但綱領都會貼在前面,因為方便我同佢地一齊睇.(需然本書上寫貼在貼咭後面,但係我發覺唔方便)

醒目開學勳章

kctammy

如果圖畫或唔係jpg file既相,我就會打印出黎.咁綱領就一定要貼在後面.冇法啦.

醒目開學勳章

Sirod 及各位媽咪
Sirod 掂呀.我已經uploaded左一般科學-"船"既相上去.file name: boat.zip. 請各位媽咪自行download.

Barry326
我己睇過你既發明同古樂器,D圖好清楚,但係得7張,唔夠10張一個topic喎,會唔會遲些重有? 重有我想問下你有冇相關既jpg file?可否也uploaded上去? Thanks!

醒目開學勳章

Re: JPEC files

Barry326
已download有關 zip file. 真係好清楚呀.繼續努力.

Jvc
有日我去wingon買野,佢送左盒動物獸形餅比我.上面有動物既中文,國話同日文既字. 好似好0岩百科咭language用呀.妳可以睇下

Sirod
妳既恐龍好正,不過尚未有中文名.真係考起我.

醒目開學勳章

Re: Pretty paintings

Shuit
已download妳既牙齒,如果獨立有門牙,大臼齒,犬齒,小臼齒等圖就最好.因為有太多牙可能分散小朋友既注意.

Kctammy
係呀,真係有好多相要寫綱領,我都冇乜寫到.唯有搵晒相每個媽咪做些.如果唔係會做死人. .長路慢慢

醒目開學勳章

Re: 不用急著寫綱領

各位媽咪及爹地
我已把之前做既花卉及植物,昆蟲,爬蟲及兩棲再uploaded上去Sirod既website上.請自行download.
檔案名:plants.zip,reptiles.zip,insect.zip,amphibians.zip

Tina
多謝妳既file.真係辛苦晒.

醒目開學勳章

濤兒
歡迎一起參與.我地通常都係用jpg file交換.資料係網上搵或圖書館搵.由於我自己lazy,所以會去沖相4R貼在11"x11"咭紙上.

牡丹
我都係少在時間同對仔女玩,成日做到兩三點.但有時比D咭仔佢地睇,佢地又睇得好開心,所以唔做唔得.而家唯有拖長些少時間去做百科咭.日頭多些時間同佢地睇下咭仔玩下咁.亦好彩我係全職媽咪.如果唔係;我諗我會放棄.
唔好話我對仔女,我諗妳地既BB學晒而家各位媽咪既相都好叻.再學埋綱領真係會smart過人.
之前我都諗過成千張百科咭自己慢慢做,但做下做下真係幾辛苦.好彩有咁多位媽咪一齊做,咁就真係做少好多好多.
係度真係要多謝各位媽咪.

醒目開學勳章

Humanbeing
Thank you for your website.

janet7903
我上個星期係樂文書店重見到有得買中文版.賣63蚊但有折.妳可以一睇下重有冇.之前我訂都係2-3個星期先有貨.

醒目開學勳章

有關做語言部份既媽咪,妳地搵齊相就得.因為我係家傭版搵到個website可以把中文轉為不同語言.

[size=x-large]語言

醒目開學勳章

humanbeing

本書好似冇寫話要顏色喎.如果妳有興趣,不如做香港港督因為我自己都想做.但係未得閒.

醒目開學勳章

Sirod

發明家我都download唔到.可否檢查一下.nzaucklandmama 話恐龍唔得.我都再試download但係真係唔得喎.請檢查.

醒目開學勳章

pumpinickle,
已看到妳既檔案,好正.Resolution好高.

Tina
亦已看過妳既檔案,之前冇搵到既妳到搵埋,好細心呀.

Big谷媽,
歡迎你加入.大家一齊努力吧!

各位媽咪
用了少日常用品給11個月既仔睇.好開心佢已開口說兩個字既音,雖然唔係好清楚.但表示佢係明白.今日我個工人問佢蘋果,車,魚,電視,鐘,窗,船等.佢竟然識係張poster上指出黎.真係好開心.雖然辛苦,但係值得.唔知其她媽咪進行如何?

醒目開學勳章

myw
歡迎加入.

Tina
妳個女好靚,依言好靚女呀.

nicolemummy
有關地理部份,我最買左本"大英簡明百科",內有四隻光碟.一隻係有關地理同國旗.遲些我會upload上去.如果妳得閒可試做其它topic.
唔好意思,做左妳既topic.

醒目開學勳章

有關國旗已uploaded.

合作名單:
1. SK1
2. kctammy
3. Tina
4. sirod
5. jvc
6. 惜如媽咪
7. 牡丹
8. nicolemummy
9. Barry (滔爸)
10.snoopyma
11. shuit
12. 2kidsmom
13. veevee
14. nzaucklandmama
15. cpy
16. Tomom
17.pumpinickle
18. NOVMUM
19. yungmum
20. myw

認投主題:

1. 生物:
哺乳動物 - sirod, Tina
鳥類 - kctammy
爬蟲類 - SK1, Tina
兩棲動物 - SK1
魚類 - Tina
貝殼類與甲殼類動物 - (sirod)
昆蟲 - SK1, Tina
花卉 - SK1
樹木 - SK1
植物和灌木 - SK1

2.歷史:
偉大的領袖 - 牡丹
偉大的發明家 - 牡丹
偉大的科學家 - 牡丹
偉大的探險家 - 牡丹
美國總統 - (惜如媽咪)
(中國君王) - Tina
著名戰役
英國歷代君主
美國印第安人
美國開國元老
(中國名人) --sirod
史前人類--牡丹

3. 地埋:
世界各洲與海洋 -- shuit
亞洲各國--nicolemummy / SK1
美洲各國--nicolemummy / SK1
歐洲各國 -- sirod
非洲各國 -- sirod
美國各州--nicolemummy / SK1
(中國各省) - sirod
世界各國國旗--nicolemummy / SK1
交通標幟與符號 -- SK1
山脈--牡丹
世界大河--牡丹

4. 音樂:
樂器 - Tina
音調--veevee
偉大的作曲家-veevee, 惜如媽咪
音程 - yungmum
和弦 - yungmum
偉大的演奏者--veevee
古樂器 - 2kidsmom
樂節

5. 藝術:
偉大的藝術家 - kctammy
梵谷作品 - kctammy
畢卡索作品 - kctammy
達文西作品 - kctammy
塞尚作品 - kctammy
林布蘭作品 - kctammy
米開朗基羅作品 - kctammy
杜勒作品 - kctammy
包提柴里作品 - kctammy
霍爾班作品 - kctammy
(其他中國藝術家作品)

6. 數學:
幾何圖形 - veevee, snoopyma
角度
測量與計算工具 - veevee, NOVMUM
數學符號 -- veevee
立體幾何 - NOVMUM
羅馬數字 --veevee
測量公制 -- veevee
偉大的數學家 - (惜如媽咪)
幾何座標
數點卡 - Tina

7. 人體生理學 :
身體器官 - 惜如媽咪, (sirod)
人體骨骼 - (sirod)
肌肉- (sirod)
細胞的各部份 - 2kidsmom
消化系統 - snoopyma
循環系統 - (sirod)
牙齒 -- shuit
神經系統 - (sirod)
女性生殖系統 - (sirod)
男性生殖系統 - snoopyma

8. 一般科學 :
星球 - JVC, kctammy
星座 - sirod
化學元素 - snoopyma
礦物 - Tina
汽車 - Tina
火車 - Tina
飛機 - 2kidsmom
船 - SK1
發明 - (cpy)
工具 -(cpy)

9. 語言 :
食物 - 牡丹, NOVMUM
家庭用品--pumpinickle
動物 - JVC
自然界
動作
反義字
衣著服飾 - 牡丹
家中成員
交通工具 - 牡丹, NOVMUM
居住環境

10. 文學 :
兒童名作家 - myw
兒童文學作家 - Tomom
美國作家 - myw
(中國作家) - myw
美國詩人 - Tomom
(中國詩人) - Tina
莎翁筆下人物
英國作家 - myw
英國詩人 - Tomom
偉大的劇作家
偉大的哲學家
世界著名的詩人

醒目開學勳章

Shuit
由於版權限制,冇得delete架.用住先,如果遲些搵到再uploaded.

濤兒
可否把手上的jpg files 放入一個directory,然後用winzip再upload上去.因為咁樣我要打印出黎.如果妳upload jpg file,我就可以拿去沖相.
‹ 上一主題|下一主題