用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾時可以自己起身換衫呢! 很擔心!
go

幾時可以自己起身換衫呢! 很擔心! [複製鏈接]

原文章由 yvomak 於 08-4-30 15:47 發表
我個仔一年班, 夜晚已經要佢9:30就要瞓, 早上已6:50先起身, 7:05就要出門口, 佢都唔想起身, 如果你唔理佢, 要佢自己著衫又怕校車走咗, 每朝早都係咁, 唔知要照顧到幾時! ...

6:50起身, 7:05出門口
得15分鐘, 有好多大人都未必得啦
我哋大人瞓醒都未回魂,做野都會慢d啦
更可況係一年級小朋友, 都幾難做得到15分鐘自己攪掂
得嗰個都係神童嚟ga

你比你個仔ga時間太短la, 我個仔都係小一,
每朝都係我叫第一次, 然得比佢瞓多五分鐘
跟住佢自己擦牙,洗面,換衫,食早餐之後先著鞋出門
但係我比40分鐘佢, 有時佢快ga25-30mins就得
40分鐘係預埋佢喺度慢慢hea

原文章由 PansyMummy 於 08-4-30 17:56 發表
我女女今年9月升p.1, 佢到依家去厠所大小便都要工人或者我幫佢抹, 莫講話換衫, 刷牙, 洗面, 自己起床....mouth:" />
我都唔知應該点教佢可以自己take care 自己, 唉 ! ...

如果k3都未識自己去廁所又真係過份咗少少
咁你真係要快d訓練下佢la,
我個仔, 我由k2開始訓練佢著衫同擦牙, 洗面, 執書包
唔好太過呵護佢哋呀, 如果佢哋好大個都會唔識照顧自己

原文章由 fila 於 08-5-1 13:40 發表
我個小朋友八歲啦,因平時較夜睡關係,日日都不願起床上學,校服也是幫他穿,他只合著眼,讓人家幫她穿校服,有時連食早餐都合著眼,但日日又要準時返學,不可能由他自己慢慢穿,可以點做 ...

試吓早d瞓, 小朋友夜瞓, 第二朝唔夠精神, 其實會影響埋佢日間ga學習能力

原文章由 AndyRain 於 08-5-2 14:53 發表
我兩個仔女一定要人叫起身番學的, 但就由3歲幾開始已經每朝自己轉衫, 著鞋著物, 同刷牙洗面了.

呢度好多人都係6點幾起身 , 我要同個仔講, 佢7點幾先起身好幸福la, 比人瞓多一個鐘
‹ 上一主題|下一主題