用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
樓主: llmom
go

[英國] 五月終於有飛機返香港   [複製鏈接]

醒目開學勳章

edithtsoi 發表於 21-4-22 11:58
6月尾先可以返來, package 都未出到, 想訂都冇得訂

有些酒店已經接受預訂

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-4-22 12:43
好貴呀!我預阿仔6月尾返,真系大出血。

Indigo的房是30sqm, 食物亦ok, 貴是有原因的。

醒目開學勳章

回覆樓主:

零晨抵港的英國航班, 機上291名乘客檢測全部陰性, 希望一切順利直至隔離完畢   

醒目開學勳章

Jade2y 發表於 21-4-22 11:20
15-16 歲,可唔可以,單獨入住? Thanka

再看了第三輪酒店名單一次, Indigo接受15歲單獨入住, 只要父母簽同意書就可以, 你打去確認下

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/designated-hotel-list.html

醒目開學勳章

Isaacmommy 發表於 21-4-23 19:01
是否所有指定酒店都一定包三餐,焗要食佢啲嘢?

政府規定要包三餐, 有人會預早通知酒店唔食,自己叫外賣

醒目開學勳章

Isaacmommy 發表於 21-4-24 13:48
如預早通知,酒店可否唔收三餐嘅錢?我問過想 book 嗰間話唔得!

唔食都要收

醒目開學勳章

etoile 發表於 21-4-25 10:16
FB有谷友提過,澳洲有報導,話有隔離酒店住客,就係因為開門攞嘢時冇戴口罩,接連中招。
...

上年3月返來, 已經多次提醒阿仔開房門攞嘢要快及必須要帶口罩。 我估之後有機會唔比開窗

醒目開學勳章

canterlau 發表於 21-5-3 22:05
計畫六月十五到港。如果訂的酒店19/6後,不再是隔離酒店,點算?

估計5月中會出第4輪檢疫酒店名單, 如果你訂的酒店不在名單內, 酒店要取消訂房

canterlau    發表於 21-5-3 22:38

醒目開學勳章

HeiHeiMa 發表於 21-5-4 17:45
https://hk.news.yahoo.com/%E9%99%B3%E8%82%87%E5%A7%8B-%E6%AD%A3%E8%91%97%E6%89%8B%E8%99%95%E7%90%86% ...

要視乎從哪個國家回港吧!英國暫時是A組, 5月上旬應該會下調至B組, 估計隔離日數應該不變

醒目開學勳章

ky3816 發表於 21-5-4 20:43
去左A2組

新嘢喎!  

醒目開學勳章

Wnnieng 發表於 21-5-4 21:54
回覆 3b 的帖子

根本唔合理,痴線!英國疫情已緩和很多,每日2xxx, 美國確診人數日日過萬,法國和其他歐洲 ...

請冷靜!可以安排直航回來就好, 雖然要隔離21日, 但總好過要經第二個國家, 如果上年12月沒有回來, 現在要開始留意檢測程序,搵檢測中心, 訂機票及酒店

醒目開學勳章

llmom 發表於 21-5-4 22:32
我仔都係,所以我都想知清楚去邊度book test

可以參考以下網頁

https://www.cathaypacific.com/cx/en_GB/offers/collection/travel-requirements-for-hong-kong.html?fbclid=IwAR0dvjzt02uvPwPoZUsEnCZSJ6KuDg6tViKkJsBb9RuiUKuXJtmxCGTKPoU

醒目開學勳章

wloi 發表於 21-5-4 22:57
我希望CX班機可以改返徬晚甚至夜機,中午機去機場做test會好趕...CX同我講6月唔係日日有機,所以我暫時book ...

今早問左CX, 暫時只有中午機返香港, 我亦跟他們反映了時間太差, 學生由學校去機場至少要2至3小時, 要他們在機場住一晚酒店不是太好, 希望他們可以改善或加下午航班

醒目開學勳章

llmom 發表於 21-5-5 11:48
所以我都響London 訂咗一晚酒店

CX無下午機的話唯有住一晚酒店, 如果搭BA就可以避免這個問題

醒目開學勳章

wloi 發表於 21-5-5 15:21
我倫敦家在zone 2,去機場都要2個幾鐘,加上check in .....早上7點幾已經要出發。所以我女放假會先去倫敦家 ...

倫敦有好多地方做測試, 細女做左先就不用太趕, 飛個日早少少去機場check in就得

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 21-5-5 16:26
dorsett superior roon 係磨沙玻璃,望唔到出面,住21天ok嗎?好似好自閉咁

他們用磨沙玻璃是因為對住墳場, 已經要留喺間房21日, 連出面的天色都看不到, 會令人更憂鬱, 盡量避免啦!Dorsett Mongkok較好

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 21-5-5 18:00
Dorsett Wanchai city view room 有view, $1,200 一晚,太貴啦,我訂了 Nina Hotel Island South, hill vi ...

Nina食物質素高, 好多人讚!

poonseelai    發表於 21-5-5 18:24

醒目開學勳章

autoto 發表於 21-5-6 15:52
我都幫仔book penta,今輪先有$500呢款,慳左每日$300叫外賣都抵。對!張書枱岩佢打機用,我住九龍方便送飯 ...

建議大家自備一套餐具(碗/筷子/刀/叉/匙羹/碟/杯), 要問下酒店除了樽裝水,有什麼清潔用品提供, Dorxxxx灣仔會提供全新洗潔精, 百潔布, 厠所刷, 潔厠duck

醒目開學勳章

andreach 發表於 21-5-7 14:07
點解英航電話永遠都係話繁忙就cut你線,連等既機會都冇,想知如果佢哋取消或更改航班會幾耐之前通知,因我 ...

少於21日通知已經要收50%, 我會訂其他酒店

醒目開學勳章

MrsFung 發表於 21-5-7 14:21
回覆 andreach 的帖子

請問如果英航取消航班,是否不可自行網上再改機票日期? 一定要經職員架? 咁都幾麻 ...

我試過網上改期, 好容易!
‹ 上一主題|下一主題