用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 放榜太遲 考生淪轉制遺孤 高考攞1A2B 冇得讀大學 ...
go

放榜太遲 考生淪轉制遺孤 高考攞1A2B 冇得讀大學   [複製鏈接]

abcd0001 發表於 13-8-19 15:43
I don't  think they do it.

From the newspaper, I guess they apply after the release of result! He  ...
傻啦,如果佢遲報名,仲敢係度扮可憐咩! 表都交唔到啦!

Shootastar 發表於 13-8-19 14:47
Although I sympathize the repeaters, they have to compete with others Non-Jupas applicants for the q ...
咁NON-JUPAS都難玩既,太黑箱作業啦!

係真係競爭激烈? 而家係連面試機會都冇喎。

而且,有人投訴:

"2. 城市大學有意忽略2012/2013 AL學生的 NON-JUPAS 申請
就本人所知, 香港城市大學及各大院校係名義上:NON-JUPAS WEB SITE上指出接受以AL 成績的申請,但是,近日考生們發現城市大學完全無收取AL生, 其後考生致現電城市大學有關負責人查詢,得出結論:因為2013年A 成績放榜時間較後而冇時間處理 AL生的申請. 但是其後有考生指出英國高考的成績發放時間是8月18;比香港高考成績(7月30) 遲2星期有多,但是該校竟有時間處理英國高考的申請而冇時間處理本地高考生?"

當然我知GCE可以預估成績,但院校的回應若屬實,就真係幾差下。

如果係LATE APPLICATION, 我真係唔覺得佢地可以推上報搏大霧。我睇過佢地既群組,似乎大部分都唔係LATE APPLICATION. 而且八月頭有人寫過信俾EDB求救,當然EDB不會理啦。
"教育局局長吳克儉先生大鑒:

本人謹代表 整體末代高考生發表對二零一三年非聯招收生系統對高考生的不公
平待遇。在2013高考放榜記招中,考評局秘書長唐創時先生曾講
述末代高考自修生可
透過非聯招申請大學學位課程。同樣是高考生唯一的入學方法,打破
左歷代高考自修
生報聯招系統入大學的慣例,令考生感到無所適從和徬徨無助。
自二月起,很多末代高考生申請非聯招至今,仍沒接獲各大學的面試
通知。大家便一
直等待至放榜,希望在放榜中取得好的成績申請大學。正如所料,很
多末代高考生在
放榜中取得卓越成績,完全符合申請大學的資格。"

https://www.facebook.com/2013HKALE

而家都唔係話入唔入到,係連面試機會都冇!

引用:回復+dolala+的帖子 Thanks+for+your+link

原帖由 ANChan59 於 13-08-19 發表
回復 dolala 的帖子

Thanks for your link.
咁要一個中七畢業生去提供"solid evidence"去證明院校失當,又的確強人所難。所有既資料都係院校度,你點可能證明點解無面試?

引用:Quote:dolala+發表於+13-8-19+18:42+咁要一

先平心靜氣,我剛剛上網看看浸大城大以往收生的HKALE及HKCEE成績。
我講的證據好簡單,
其實用admission grade來比較都未必有用,因為人地一句case by case 已經講完。如果係咁乜都唔駛嘈添。競爭當然競烈,但我想先focus在「有冇得面試」先吧。

引用:回復+ANChan59+的帖子 加上已經多於22個學

回復 ANChan59 的帖子

加上已經多於22個學生由NJ以HKALE retake 成績入到大學,我會撇除大學沒有評估他們 ...
資料來源?

引用:Quote:dolala+發表於+13-8-19+19:36+資料來

其實22人也不代表什麼,case by case嘛。反而生果報應該搵院校相關學系解畫。

講真,叉唔係院校中央收生,可能有學校「疏忽」或「故意」怠慢高考重讀生。固然我們不能在此裁決院校有錯,但學生的質疑其實合理至極,只是找錯部門了(叫教育局施壓?找UGC還勉強說得通)

現在他們考慮叩門仲好啦,甚至電郵俾校長/教務長求情。

大學收多個學生, 話就話唔知要幾多十萬成本, 但實際上都經常發生, 所以呢件事應該發動輿論攻勢,幫幫班學生! 至少爭取一個面試既機會!

janicetsang 發表於 13-8-20 11:20
"今年高級程度會考有4,541人應考,當中72人符合入讀大學最低資格。"

咁多人應考得咁少人符合最低資格。

呢個22人當中,有幾多係COMBINE CERT?

jessimm 發表於 13-8-20 13:26
social work 要有付出的精神,不是強詞奪理,希望他會學懂

其實唔只佢一個,據說有兩條A都徬徨緊。

引用:Quote:小彬彬+發表於+13-8-20+15:23+"另一

原帖由 nintendo 於 13-08-20 發表
呢 D 都係佢話的,邊個知當時人地點講?
而家事實係有其他 AL 生有 OFFER 喎
...
個別例子不足為信。

其實玩輿論壓力都好,希望可以迫院校增加透明度,唔好下下一句學術自主就變成黑箱作業既保護傘。(聲明:我冇話人地一定身有屎)

回覆:放榜太遲 考生淪轉制遺孤 高考攞1A2B 冇得讀大學

PS:我指個別例子不足為信,係指個22位考生幾多係one sitting,幾多係combine cert,幾多其實本身已經讀緊HD/Asso?

引用:Quote:原帖由+小彬彬+於+13-08-20+發表"另

原帖由 JustAParent 於 13-08-20 發表
常理推斷,如果有考生來詢問,會如此回答的教職員應該係儍嘅,係咪?我唔係咬定D考生亂作野,但他們要拿出 ...
始終收生係各學系自行負責,大學中央有冇指引點處理今年HKALE成績?如果不清不楚出現混亂並非奇怪。

回覆:放榜太遲 考生淪轉制遺孤 高考攞1A2B 冇得讀大學

星島求其寫兩句,毫無證據及解釋,你地就當如獲至寶,有冇搞錯?分分鐘星島俾人spin 左啦!事實上星島的數據,東方,蘋果日報都有。至於考生要自行向各院校報名/交涉,全世界都知啦。班考生搵政府,我諗係冇辦法之中的辦法。院校收生當然自主,不過成個安排教育局冇份參與?
我想,即使有所謂「遲」,就如以下情況:
「考生Chris去年高考中史及歷史科均獲A級,中國語文及文化科獲C級,英文科「肥佬」,今年重考英文科獲合格成績,Chris一早已報讀浸會大學社會科學學士課程,他指該課程去年聯招的收生水平為1A1D,故一心以為可跨過大學入學門檻,但他致電浸大補交放榜成績時,卻獲告知「學位已派晒」,令他徬徨無助。」

http://m.on.cc/odn/local/20130821/odn-20130821-0821nhko41x.html

我好難想像考生點樣係五六月交到今年HKALE成績而唔會遲囉。考生當然冇遲,但院校不可能8月份才收生,一早收哂HD/ASSO/IB既學生啦。

班考生搵政府,我諗係冇辦法之中的辦法。院校收生當然自主,不過成個安排教育局冇份參與? 高考今年幾時放榜,你估考評局甚至教育局冇同大學傾過?

如果高考故意於7月30日放榜,如果真係有變相不鼓勵考生玩NON-JUPAS的意思,其實教育局同考評局有責任一早講清講楚,而唔係含糊其詞,將責任推哂俾院校。

風吹草動 - 李慧玲
火車斷軌的受害者       
(2013年08月21日)

【am730專欄】一群末代高考生最近在facebook開設群組,大吐苦水。原來今年高考7月底放榜,但大學非聯招早於5、6月已經考慮收生,這些末代學生即使考得好成績,亦被摒諸大學門外,頓覺前路茫茫。
看到相關報道後,聯絡了幾位同學,昨日早上親自到電台直播室,透過大氣電波向公眾講述他們的情況。有同學在放榜日馬上拿著成績單到大學報讀心儀學系,可惜校方的反應是:太遲了,已經收滿學生,根本不作任何處理。但他並不是唯一一個吃閉門羹的,也有同學有類似遭遇。
另外有些同學獲得「較好」的待遇:名字被放在候補名單,僅此而已。但同學做過資料搜集,同樣高考成績去屆早已獲大學取錄。
根據同學互通消息,他們暫時仍未獲悉有任何一位末代高考生獲大學取錄。對於有大學回應傳媒查詢表示今年有取錄了若干高考生,同學懷疑,那些學生是否同時報考了其他公開試,並向大學提交了這些公開試成績
大學學額僧多粥少,從來不能保證公開試合格就必定可以獲得大學取錄,但今次這些末代高考生,並不是輸在成績,而是輸在制度上沒有配套。遲放榜不是他們的錯啊!改制卻沒有做好相關接軌的教育局、考評局,無論責任上或道義上,都應該協助他們和大學商討,爭取一個獲公平處理申請的機會。
學生要的是公平,不是特權。他們努力讀書,最終取得好成績,這樣挫折他們太殘忍了。幫幫這些年輕人吧!

http://www.am730.com.hk/article.php?article=168906&d=2133

據聞有學校下年唔接受AL成績報名!

judy 發表於 13-8-21 14:35
呢排忙到死,不過忍唔住都要講幾句:

唔該的圾垃局議員,特別係啲冇諗住或冇資格送孩子用non-jupas的議員 ...

又唔係冇折換,可能計法好合理添。但就係俾唔到信心申請者同大眾囉。我知好難量化計法,但大眾就係對黑箱冇信心囉。
‹ 上一主題|下一主題