用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

醒目開學勳章

yes,唔通你識我的小朋友?

原帖由 chuppy 於 10-8-13 16:07 發表

Thanks for sharing! 另外,你囡囡係咪玩跆拳道?

醒目開學勳章

半年左右,大概10堂就升一級,現時是黃綠帶
以我黑帶的外甥說給我知,他由5歲起學,10歲拿黑帶,但要可以係帶綉自己的名字,及有正式的全黑,唔係有紅邊,要15歲才可以,還可繼續升段
而由白到紅黑只用了3.5年,即3.5年升了9級
但最後升黑帶用了1.5年才獲推薦去考
要分2輪考,每次相距半年
所以,黃又好,黃綠又好,都是很普通而已
而且只考套拳/套腳法
好似到藍帶才要買那護甲等
有排啦

原帖由 chuppy 於 10-8-13 16:28 發表

嘻嘻,唔係,我都想識,佢咁醒目,沾染吓都好!

其實只見人人都係黃綠帶,我個女先黃帶,唔知你地D小朋友學咗幾耐呢?想八吓啫! ...

醒目開學勳章

因為我夠八

原帖由 chuppy 於 10-8-13 17:27 發表

似乎無乜嘢難倒你囉,咁鬼詳細,唔該哂!

醒目開學勳章

基本上我說的是平均數
事實上我外甥是
1年由白到綠
1年由綠到藍紅
半年由藍紅到紅
1年由紅到紅黑
1年半由紅黑到黑

由於他生的短少精幹,找不到比賽同級(重量)的對手,所以他到紅帶到好少比賽,就算比賽都loss
因對手高他一個頭以上

原帖由 silvia_ng 於 10-8-16 03:16 發表

我地學左一年先考兩級咋! 以前呀仔一年先考一級添, 所以佢見呀妹K2已經有黃綠帶, 條氣都唔係幾順, 哈哈!

醒目開學勳章

我個馬騮囡有幾野,BK上都無人不知啦
但我仍舊俾佢學跆拳道想她大個時保護一下自己
我好認同EC-盧校長說的,我都打算俾佢學溜冰,學一些有機會大個俾男仔借機拖手仔的運動,起碼沒有那麼容易蝕底.
成人後還打算一定要佢學飲酒.
不過,我現時同一時間也俾佢學dance及畫畫
Balance一下

原帖由 ggoo 於 10-8-16 14:54 發表
我女本身都幾粗魯,我唔敢比佢學跆拳道,我怕佢學埋跆拳道會失控,mouth:" /> 我只是比佢學芭蕾舞同畫畫,我想以靜制動.

醒目開學勳章

估唔到我一句說話引起咁多回響
可能作父親的我,想得太長遠了,不過有人說女兒就是父親永遠的痛,我卻深深感受到
我也不需要她好酒,到千杯不倒
但卻不希望好似點一下就醉倒了,但為什麼我會這樣想,是因為
我姊很久以前去很好的同性朋友家打邊爐時,她的朋友騙她飲了一支Diamond黑加倫味的酒,因沒有太重酒味,結果不醒人事一晚,好彩是很好的朋友家
如果在外邊,都唔知點算
所以,女孩子比男孩更需要懂一些酒去保護自己是我的體會

原帖由 ggoo 於 10-8-17 10:45 發表
原來酒量可以練返來,我以為酒量是天生既. 我同我老公酒量完全唔掂,我半杯啤酒都可以醉,所以我甚少飲酒.
kts我都會報,我只是將佢要求既野寄去學校,其他咩都冇寄,因為之前有人話kts唔收Portfolio. ...

醒目開學勳章

我現在只怕女拔撞真光而已
都未公布幾時interview

原帖由 chuppy 於 10-8-17 14:42 發表

不過真光同KTS撞期機會都幾大,仲考慮緊報唔報真光!!好煩tim!!

醒目開學勳章

同意同意
同時我相信,機會是留給有付出/預備的人
加油吧

起碼我們一定比那些看著小朋友滿口牙齒都黑了,卻只會花錢去買一張過萬的床,升K3了,對遊戲規則全然不清楚
什麼學校也不知道,反問為什麼要花錢給小朋友找好一些學校的家長強一些吧

加油吧,ggoo,神會施恩給行為正直良善的人
我們管教孩童,是會得到祝福的

原帖由 ggoo 於 10-8-17 16:40 發表
唔使客氣,大家都是關心小朋友者.
由於小女既性格過於活潑好動,我唯有勞心勞力,做多D準備,報多幾間小學,提高入讀理想小學既機會率.我好怕到時冇一間收就慘,因為付出同收穫唔成正比既.不過唔付出就肯定冇收穫. ...

醒目開學勳章

我都擔心
試計一下
如果有3500人申請
那每天平均要interview 1750人
每天8小時 (朝9晚6,扣1小時午餐)
即每小時219個
每組10個,即22組
如果每組12個,19組
而之前2次其他學校面試經驗,每組都有2個老師的,因為1眼最多關7,
那要38~44個老師不停查看小朋友
鐡打都會看漏眼啦
都真的幾擔心
又擔心自己選的時段full了,就出事

原帖由 silvia_ng 於 10-8-18 01:03 發表

係囉....最尾幾日可能又會多D人報, 但而家每日大約多100幾十人。如果計到9月10號截, 真係勁多人呀...

如果太多人, 唔知學校會唔會截人呢? 又或者安排多一日既面試時間呢? 要咁多老師出動睇咁多個唔同既小朋友, 真 ...

醒目開學勳章

昨晚下載了

原帖由 ggoo 於 10-8-19 09:37 發表
可能我真是諗住陪跑,暫時冇壓力,20幾個揀一個,唔知幾時先有機會輪到我女.mouth:" />
女拔今日有表下載啦.

醒目開學勳章

我個人覺得即係小朋友拿了什麼公開獎等的資料
或特別的事,如你的囡囡是小明星 (just for fun, not allow angry)
反而申請表第2頁,first lang.你填什麼?
我會填putonghua,因我囡囡普通話是超班的

原帖由 silvia_ng 於 10-8-19 11:35 發表

你覺得POINT 6 = 咩呢? 叫我地唔好交PORTFOLIO, 但如有其他資料補充可交, 可以唔超過4頁單面A4, 咁即係咩呀?

醒目開學勳章

我相信我們不是misunderstood了什麼,我們明白學校環保,不接受任何plastic folder,但唔明白學校接受了成績單以外的additional 4 pages information(當然是可提供或選擇唔用這4頁,因人而異),但究竟這4頁補充文件是小朋友一些校外成就啊,定文字些介紹自己,定用來表白對學校的愛慕呢
我想我們的問題是這樣

原帖由 HORSEHEADS 於 10-8-19 12:16 發表
HI All

I believe some parents misunderstood the Point 6 which means the school accepts A4 size 4 pages of portfolio but without any plastic or fancy covers.   You can sumbit the application with 4 pa ...

醒目開學勳章

大家咁話

但看了申請表第2頁,我更堅定的這次是"劉姥姥入大觀園"開下眼界而已

原帖由 silvia_ng 於 10-8-19 13:23 發表

呵呵....我填了英文....我女女英文都係超班既, 哈哈!

醒目開學勳章

其實都唔知有沒有機會開下眼界,如果跟其他crash了
唯有說聲"時不予我"

原帖由 silvia_ng 於 10-8-19 15:03 發表

哈哈...係!!!! 我地大人洗定眼入去睇野!

醒目開學勳章

當然唔會是0機會率啦,正如我自已出世到現在,竟然試過3次在空曠地方,中了3次頭獎(即飛行中的鳥屎)
我想都沒有人像我一樣吧
只不過相同interview成績,有connection的先收都正常啊.
我又唔會覺得唔公平,所以才抱著看看心態.

原帖由 chingchingb.ma 於 10-8-20 00:36 發表
咁又未必嘅,我識得幾個小朋友舊年考入DGJS,第2頁 "applicant's connection" 嗰欄全部都係"n/a"。

醒目開學勳章

估唔到你連女校都開始留意啦,還有5年才輪到你幼女wor

原帖由 flostangraphy 於 10-8-20 09:15 發表
咁 "applicant's parent's connection" 嗰欄呢?!?!

醒目開學勳章

吓你講的是DGJS定TSL
我發那段3500人是講TSLwor
雖然我同時也有說DGJS,但唔好混為一談
TSL都唔收portfolio,而且申請表很簡單的,而且由申請人自行選擇什麼時段,比較難如你說的,但對有心人來說,想做一定可做到的.

原帖由 miffy 於 10-8-20 11:09 發表
佢地在收到portfolio時, 已screen了一班首選組別出來, 例如住獨立屋、高官、名人子女之類出來, 次級組別的中產、專業人仕醫生、律師等, 會細心見, 其他陪跑的, 求求其其。

...

醒目開學勳章

好彩,我幾怕你說是TSL,
下次要說這間時,唔好引用那間嗎,心臟弱一些都死

原帖由 miffy 於 10-8-20 12:12 發表
我講DGJS。

TSL只是考英文, 可以用全英溝通就可以了。

醒目開學勳章

每次都是上身是長恤衫,淨色,
下身淨色普通牛仔褲/斜布褲,唔好穿孔的,我覺得ok啦
鞋是普通便服鞋
唔好太花
簡單,乾淨
因現時是夏天嗎,我係好易成身大汗的人
所以會帶水,查止汗的
唔好背背包,好易局都背部濕透
當然你也可選擇成身西服啦

原帖由 ggoo 於 10-8-20 12:29 發表
ziyi:
請問你帶個女去面試時既衣著打扮是點?我同個女都ok,但我老公我真是一d頭緒都冇.

醒目開學勳章

大家咁話,知多一樣都好架

原帖由 flostangraphy 於 10-8-20 12:36 發表
八下jer...
‹ 上一主題|下一主題