用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

醒目開學勳章

舊亞姨, 以你個case,唔係咁多選擇
我已報及interview:
ICQM & LOGOS
打算一定報:
TSL, EC, HKGUA, TRUE LIGHT

應該算大包圍了吧

原帖由 silvia_ng 於 10-6-27 23:51 發表
之前沒有為囡囡搜集什麼資料...只想得一兩間...但又怕唔收。大家會大包圍嗎?

醒目開學勳章

GOT IT
THANK YOU SO MUCH

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 01:34 發表

ZIYI,
pls check pm

醒目開學勳章

開玩笑啊
那記錄怎可能破, 20幾間, 天南地北都有
會死人架 - 上星期六, 上午一間,  下午一間, 個囡都倦都中午要補睡一個鍾
好彩自己開車
否則都唔知點算
加上申請費唔係少野, 除了一兩間如SPCC/GT唔使APPLICATION FEE可以當做見識下

原帖由 flostangraphy 於 10-6-28 10:04 發表
你兩個都只係報6間咋.... 有冇諗著向EK報校最多o旣記錄挑戰咁呢?!?!  

醒目開學勳章

唔只報名費,連學費都加得幾甘
像上星期六去了ICQM面試, 大大隻字在報到等INTERVIEW的地方寫了"2011/12學費4200定4300"
上年才3900
差不多加了8~9%, 人工又唔見加甘多

原帖由 Geni 於 10-6-28 10:22 發表
話時話, 點解我覺得今年d報名費好似加o左價咁o既~~

醒目開學勳章

TOTALLY AGREE
尤其像我呢頃沒有抽獎命的
加上蕭亞姨這類得10分的
唔玩下直資/私立
真的會怕

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 10:26 發表

玩啦...玩下唔會後悔...

醒目開學勳章

貴極都唔夠弘立啦

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 11:01 發表

啟思好似幾好, 不過好貴...SMC都好貴, 而且不歸路, 入到去唔參加中學統一派位。我沒有特別喜歡一條龍。

醒目開學勳章

一樣,上星期五,唔係為了睇世界盃而沒有睡,而係擔心星期六的面試到睡唔到
成晚沒有睡,一早幫囡囡打點,幾怕
又下大雨,又要找車位

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 11:25 發表

我可以係擔心到有時訓唔著覺架!mouth:" />

醒目開學勳章

上個月已經開始洗腦
不停同佢講
ICQM是聽下音樂/畫下畫 - 等佢唔好一"夠"雲
對她說 - 下午那間是玩遊戲, 玩得開心一些,但唔可以"蝦"其他小朋友就可以啦
足足洗腦洗左1個月

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 11:39 發表

我地就仲未有熱身INTERVIEW, 但已經開始左洗腦大行動 心理上比佢準備, 比佢知道要考小學, 要INTERVIEW了。

醒目開學勳章

真的嗎,係咪"最後講呢樽加左礦物質都係有煮過"那個小女孩?
真的很可愛

原帖由 ggoo 於 10-6-28 15:02 發表
原來蕭亞姨個囡囡是最近飲水廣告既女主角,好可愛,就算女拔唔收我估TSL都會收,人見人愛.   

醒目開學勳章

每個小女孩都是這樣啦,人前一個,人後一個
我那個每天早上叫她起床,都要"醒"我幾腳,重要很大力
遲早都要看醫生

By the way,係You tube找到你個囡囡的廣告,真的很可愛
http://www.youtube.com/watch?v=ezzmkurGOpk

當做推廣一下

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 23:07 發表

是的....佢可愛只因唔似我
但上鏡可愛過真人....佢真人好麻煩架!

醒目開學勳章

我家那個同她的12生肖一樣,正一係馬騮托世
如果你有係電視見過一些馬騮動物片,如馬騮著裙時會做什麼動作,她也一樣做相同的動作.俾佢激

每次著裙,我同我老婆都要不停對她說,你現在是穿裙,係演緊公主

否則,失禮街坊.我想我個囡的無影腳一定比你囡囡利害
360度,自動追蹤目標,我拍完她縮左縮右,縮後都避唔過
有幾次俾佢一腳"醒"中氣門,痛到吸唔到氣.

原帖由 ggoo 於 10-6-29 11:15 發表
ziyi:
睇到你話你女朝朝起身都"醒"你幾腳,我忍唔住笑著出來,因為同我女一模一樣.mouth:" />臨瞓前又會中我女既冇影腳冇影手,有時眼冒金星,有時身體中招痛到出唔到聲,我同我老公都話唔是比個女激C就是比佢D冇影腳冇影手 ...

醒目開學勳章

我家小姐是早睡的人
從來唔會遲過晚上10時,正常係9時前睡覺
但每天都要我叫起床
唯獨唔使上學就自己一早起床,那時就像你一樣,但唔係"醒"我幾腳,是成個人壓著我
叫我起床煮早餐俾佢一路吃一路看電視

當然唔係葉問的傳人啦,但她的無影腳是她媽由一出世鼓勵的,變成自動反反應

原帖由 flostangraphy 於 10-6-29 13:11 發表
家家有本難念的經.... 我家的少爺通常都好早起身.... (因為佢哋要好早瞓) 一大清早就走黎"醒"我幾腳叫我起床....

醒目開學勳章

係啊 好彩她有張良計,我有過牆梯
現在每天先捉實她的無影腳才叫她起床
但她卻道高一尺,魔高一丈
就快練成無影手,唯一好過無影腳的是,最多塊面多幾個掌印,起碼沒有那麼傷

原帖由 flostangraphy 於 10-6-29 18:03 發表
武學嘅至高境界: "變成自動反應".....

醒目開學勳章

其他人 唔知
我自己一直都只知道囡囡係拿來寵的

而我所認識的朋友(男),大部份也一樣

原帖由 silvia_ng 於 10-6-29 23:37 發表
點解而家D女仔咁唔C文既....我個女又係咁, 成日粗粗魯魯, 一係就踢到我, 一係就打呀哥....反而呀哥就唔會郁手打個妹....睇黎都係我屋企D男人縱壞佢.....

希望面試果陣識得合埋隻腳坐啦.....唉.... ...

醒目開學勳章

咁又無學你個囡講明唔讀女校
所以我都會幫佢報HK True Light
既然可以寵老婆,那怎可以厚此薄彼
而且個囡好醒目,連食東西少過佢媽媽都會計數
呃唔到,結果就係出去食飯,如果老婆叉了我一隻雞翼,個女又叉了我一隻雞翼,我就得返白飯 or 薯條

原帖由 ggoo 於 10-6-30 16:06 發表
ziyi:
我老公同你差唔多都是咁緃個女,所以你地比個女打都是抵打既.
咁你地囡囡有冇話唔讀女校呀,我女K1就講明一定唔讀女校,我女仲話鍾意男老師多過鍾意女老師,真是比佢激C.

...

醒目開學勳章

無收到風啊
今件都有些怪
上件呢個時間都已經知道很多間

另外,我個囡跟你的一樣,好嘢就留返俾佢媽媽

原帖由 silvia_ng 於 10-7-1 02:15 發表
我個女就好怕我,有咩事就搵爸爸。但係有咩好嘢就會比我先喎,哈哈哈!

有無收到風七月有無學校開始接受報名呀?

醒目開學勳章

知道通知

原帖由 silvia_ng 於 10-7-2 09:36 發表

我下星期都會去仔仔學校取成績表, 到時問下老師知唔知幾時開始報名先。

醒目開學勳章

我知道啦, TSL的收生
8月9日至9月10日網上報名
9月11至18交資料,唔收任何portfolio
9月27日網上公布interview時間
10月9至10日first interview
10月27日出first interview results
11月6日second interview
11月22日公布收生
11月24至25日注冊
11月29日後備注冊
第2輪收生暫訂2011年6月7至8日

原帖由 ziyi 於 10-7-2 09:46 發表
知道通知

醒目開學勳章

唔係,而係係簡介會的書上有齊以上資料
而且,簡介會也有說
所以比你快了一些

原帖由 silvia_ng 於 10-7-3 22:49 發表

你咁快知既? 你打去問架?

醒目開學勳章

沒有問問題,因為其他家長問了

原帖由 silvia_ng 於 10-7-4 03:07 發表

係喎...今日簡介會...你想知既野問到嗎?
‹ 上一主題|下一主題