用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進
go

2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進

HI CHUNYINMA,
女兒也會在宣幼讀K1, 佢讀上午斑, 您兒子呢?多多指教。
我哋住旺角, 可搭7号巴士直達, 諗住K2大D先轉校車; 呢个问题幫唔到您.

Hi 94075702 ,
請問你知唔知道旺角近何文田區的校車资都係咪$420咁上下?
因為九龍塘啓思最初提供的交費一覽表上面寫要七百几蚊呀?
所以我一路都以為搭校車好贵.
94075702 寫道:
ER~~
學校話幫我安排,我都無理佢乜乜公司.....  
but 大約$420~車費及就我上班時間送仔上車都算lah~~

by the way~~
你收到call未呀~~

Hi 94075702,
請問你意思係少人讀宣幼, 定少宣幼學生坐校車?
另,請問可唔可以比司机电話我, 如果四佰几我都想申請.Tks.

ChunYinMa & 94075702,
聽講ST. CAT同根德園都不錯, (我都係報哂其他學校先留意到), 請問點解放棄唔讀?
ChunYinMa 寫道:

我重未收到call未呀, 問了學校4,5 次都擔心是太少人讀宣幼, 沒有保姆車做這條線,

芝娃娃
我個仔都係之前比ST. CAT, 根德園收左,車費都係七佰幾咁上下. 而培正只是4佰幾, 最後我們決定去九龍塘宣道幼稚園. 所以校車收費視乎學校而定.

Hi fumiko,
她包含中/英/普通話.
宣幼与宣小不是直屬/联系, 課程也不銜接; 聽聞有30%入到宣小(不清楚是宣幼之30%入到宣小定宣小有30%係宣幼學生)
fumiko 寫道:
Is 宣道幼稚園 English kinder? Or Chinese? or Anglo Chinese?

And go to 宣道 Primary direct? Or need to go thro' lucky draw?

hi,
宣幼係9月開学. 有中/英/普通話.
janmom 寫道:
各位媽咪好.請多多指教.

我小朋友04年1月出世,想出年9月俾佢讀幼稚園.想請問宣幼係唔係9月開學架?因為如果佢係8月開學的話,我小朋友未夠2歲半就要報07年入學架啦! 同埋宣幼係唔係用中文同英文教架?

hi MAY1217,
上年面試, 家長可陪同, 老師問:
你叫咩名?
你几多歲?
你住边度?
呢样咩嚟?(車車)
車車咩颜色?
車上面果个係咩数目字?
試吓推架車車比妈咪.
之類嘅问题, 然后送小禮物比小朋友, 記得教佢講多謝.
当小朋友玩緊此玩具时老師就會同家長倾吓計(唔係問问题), 希望小朋友可边玩边等(有耐性). 都无咩壓力, 几愉快吖.
May1217 寫道:
各位好~~我bb現在19個月, 我會比bb出年9月讀宣幼(如果入到), 請問各位宣幼媽媽如interview時有咩要特別注意? 多多指教 !

你BB係咪細B嚟架? 不过唔緊要啦,
你而家開始教定(唔好迫), 多D講, 希望到面試時BB大啲, 你累積落嚟教佢嘅嘢希望可以用得著.
janmom 寫道:
芝娃娃, 唔該晒呀.但係面試啲問題咁難既,我驚我阿仔實唔識答呀!

HI ChunYinMa,
我又有啲好奇想問吓, 點解培正咁難考到都放棄咗个學位嘅?
另外, 妳兒子係咪會轉上午班呀?8日2号要番去辨手續, 唔好唔記得呀!

芝娃娃
我個仔都係之前比ST. CAT, 根德園收左,車費都係七佰幾咁上下. 而培正只是4佰幾, 最後我們決定去九龍塘宣道幼稚園. 所以校車收費視乎學校而定.

Hi ChunYinMa,
都幾有道理喎, 比著我無諗实揀咗培正, 因好近我屋企同埋有中小學, 不过最后培正唔收, 就決定咗讀宣道.
你會8月2日辦入學手續嗎?

有人話宣幼深,有人話宣幼淺, 好難話佢程度夠唔夠.
深定淺其实要睇吓同邊D學校比較, 但宣幼口碑唔錯, 我好放心比个女去讀.
elizatyy 寫道:
if 宣幼程度不夠, which kindergarten is better in KLN Tong?

HI Imysze,
創價的家長对該校的評价很高, 不難相信这是一所不錯的學校.
至于宣幼有教員在电話中態度不周, 确实有改善的必要, 家長擔憂亦無可厚非, 但我意見認為一所幼稚园若全部教職員也一样差或全部都一样好是不容易的, 我还是會比較考慮該校的整体質数. 你不是覺得它程度較深, 將來入小學較易跟得上嗎? 若然被一个半个人影响到便不太值得了.
我個人認為創價和宣幼也會是一所好學校, 希望都不會令你失望.

From the previous message, I post it once again for your reference-
上年面試, 家長可陪同, 老師問:
你叫咩名?
你几多歲?
你住边度?
呢样咩嚟?(車車)
車車咩颜色?
車上面果个係咩数目字?
試吓推架車車比妈咪.
之類嘅问题, 然后送小禮物比小朋友, 記得教佢講多謝.
当小朋友玩緊此玩具时老師就會同家長倾吓計(唔係問问题), 希望小朋友可边玩边等(有耐性). 都无咩壓力, 几愉快吖.

Hope it can help. :

bebetintin 寫道:
芝娃娃:

謝謝您的回覆!

我不是要選擇一間程度很深的幼稚園,如根德園. 只是看LCC的家長也認為要在外補習英文.怕小朋友小一跟不上, 所以我有點怕.

而聽講九龍塘宣道幼稚園各方面也適中,所以想幫我兒子報讀. 想問面試的技巧?

謝謝!

bebetintin

HI bebetintin,
宣幼是我选擇六間幼稚园当中, 面試时最愉快的;
有很多因素, 譬如当時孩子年紀較面試其他學校时大, 又因宣幼是最后面試的一間, 所以面試经驗比較丰富, 再者, 面試时可由家長陪同, 若孩子有怯場都可以幫一幫, 而家長又不用回答老師的特定问题, 只是倾吓偈, 總括来講都几愉快.
以上便是我的经驗, 唔擔保每个老師都咁夾.
另, 我本人是基督徒(未浸禮), 先生不是.
我当时报咗 (顺序面試)-
啓思, 約克英文, 九龍靈糧堂, 民生及培正.
希望可以幫到你.

芝娃娃:

真的很多謝的回覆!

我之前也看過你提供的資料, 問題不太難(可能我的兒子是大仔--03年頭),但他有點情緒化, 有時可能不肯答.

請問你的女兒面試的表現如何?你們是否教徒?

謝謝!

bebetintin

HI bebetintin,
Sorry 我意思係九龍城靈糧堂.
另, 創價口碑都不俗.

Hi bebetintin,
You're welcome, 有咩話好唔好吖, 倾吓偈啫.
其实我唔算係追分一族, 但又唔想程度太淺, 所以取其中庸之道, 揀咗宣幼. 贪佢样样有啲, 学費又唔太贵, 又有自已嘅教堂, 对我嚟講已经好夠.
到咗小學, 大个女要開始學深啲嘢, 有机會會比佢讀宣小, 唔收嘅話仲會有好多选擇, (唔記得問你邊區); 我暫时唔會諗到中學咁遠, 因仲要睇吓佢小學嘅成績點先再算.
我有朋友个女僥倖入到傳统名小學, 但讀得好辛苦, 上堂似遊雲, 根本无晒學習與趣, 后来轉咗另一間小學先至好啲咋.
Hello 芝娃娃:

多謝你的意見!
你很好呀!願意答我這麼多問題.
我另外又想問一下, 你有沒有想過你女兒升那所小學?因九龍塘宣道幼稚園不會全數直升宣小. 如不(萬一), 又怎樣呢? (我是否想太多?)

謝謝!

bebetintin  

我諗同書簿一齐開學派.

[quote]
CPY 寫道:
今日交埋學費.可以專心等開學啦   

係呢...請問個書包幾時有得

HI CPY,
囡囡都係上午班, 唔知會唔會同班呢?多多指教.
張細節上面寫住適應班分男女, 女仔要返8:45呀, 好早呀!!!

你就好啦, 囝囝同你可以訓晏啲.     

轉唔轉到上午班呀?

HI CPY
我怕剷都唔起果个係我

我在早上大约十一时開始攪, 陸陸續續都有家長到來; 好難講多唔多人因為有成五个钟时间比家長揀, 分佈晒可能無咁迫, 況且K1學位本身唔係多; 但我想問你喺边度昅到張學生list呀?
‹ 上一主題|下一主題