用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York Vs. Stafford
go

York Vs. Stafford [複製鏈接]

York同Stafford係姊妹學校, 課程基本相同, 最大分別是校舍不同, 而且行政各自獨立.

如York的international class(在51 Cumberland Road上課)與Stafford(14 Stafford Road上課), 大家覺得邊間好啲?

York的international class和Stafford(沒有分國際或雙語班)很類似, 都是雙班主任制, 一位本地廣東話班主住, 一位外籍老師班主任, 普通話課每天20~30mins, 學費均是$4200 per month, 大家都話來年未知加幾多, 雜費York一個學期千多元, Stafford一個學期二千多元, 大家都是20多人一班, York的international class am有3~4班, Stafford好似兩班上午, 一班下午, Stafford有些活動會在York上課, 大家會揀邊間?

以上資料是我打電話去學校問的, 如大家還有其他資料或意見, 請分享一下, 謝謝.
   2    0    0    1

謝謝Mabello6的意見. 我聽過好多人話Stafford小班教學, 這點是我很喜歡的, 但致電查詢時, 兩間均說一班大概20多至30人, 視乎收生情況...
而我看教育署的幼稚園概覽時, York international Kindergarten的師生比例是上午1:9.6, 下午1:8.8. 而Stafford則是上午1:13, 1:9.2. 所以我想搞清楚Stafford是否真的小班教學? 而據聞York是大班的, 但教育署的數字卻顯出1:9.6(不算大班啊!), 請問各位有冇識人讀緊, 而可以分享其校內情況...thanks!

回復 YvonneEddy 的帖子

21人一班, 兩個班主任, 平均1:10都幾好喎...
請問是不是中英文程度都很好?

另外想問下York的international stream同local stream有何分別?

謝謝大家的資料. 打探回來知道, 原來york本身一向是local雙語班(兩個本地班主任,另加net同一星期兩課pth),  是之前一兩年增設了international stream(同stafford一樣, 均是一本地一外籍班主任, 每天均有20~30mins pth).

還是在struggle緊york的international定stafford, 大家有冇多啲意見可以分享

回復 kiukiu1010 的帖子

謝謝kiukiu1010的更正! 咁比較之下, 好似international好好多喎, 主流班是否學費平啲? 如果一樣, international睇落抵啲囉, 有又外籍班主任, 又有本地肋教, 每日都有pth... 咁係咪多數人會揀international???

Thanks!!!
咁係咪報名時已選擇了國際/主流班? interview時國際/主流分開in定一齊in, 然後學校編國際/主流班??
因為我記憶中報名時冇選擇過國際/主流...

係喎, 我個ref. no.係in開頭gar, 真係自己揀咗國際班都唔知, 或者自己唔記得咗啦

只係八卦想知道, 國際班同主流班嘅interview有乜唔同?
因為我記得interview時, 只是兩位本地老師, 一位負責問家長問題同睇dvd, 另一位問小朋友問題, 全用廣東話, 唔似國際班interview...

我填的form是英文的, 我本身冇留意國際定本地, 不過我個case有少少騎呢, 因為我想報K1, 後來先諗如果讀K1, 不如俾佢喺YORK讀埋PN啦, 等佢早啲適應, 但係當時已臨近PN開學, 冇哂位, 但係我在申請表上寫了報K1, 但如PN有位, 我願意插班入讀.
結果等到現在PN下學期開始都冇位, 所以佢就offer我K1囉, 只不過佢封信寫住international am class, 我先驚覺, 咦?!乜原來我報咗國際班咩??? 所以問下大家國際同主流有乜分別囉. 經大家提醒, 我張form是英文的, ref no.都是inxxxx, 咁我本身應該係報咗國際的, 不過自己冇為意

我睇過York同Stafford今年的書單, 大家大同小異, 當中只有英文參考課本唔同:
York用培生<Bug Club Readers>:
1. I want to play this!
2. Look up, look down!
3. What is in my Net?
4. Hop, Swim and Run
5. Dig and tip
6. At the fun fair

Stafford用Oxford Reading Tree Series:
1. Making Faces
2. Goal!
3. The Journey
4. Shopping
5. Who did that?
6. What a mess
有冇話邊套好啲

回覆:kiukiu1010 的帖子

請問你囡囡是local or international stream?

唔該哂!!! 咁即係York今年轉咗書喎...

回復 LPN 的帖子

是的, 兩間差不多, 都是20幾人一班.
Stafford好像只有兩班am及一班pm, York則好像有很多班.
感覺上Stafford好像小型公司, 不是大規模製作, 所以平均成本高啲, 學費都要俾多啲, 而好多啲嘢都要依附喺York度,但整間學校較有一個大家庭的感覺; York則是大企業, 大公司, 人多好辦事, 校舍都大啲靚啲, 啲嘢都有規模啲...

回覆:charlotte2008 的帖子

Stafford 2012/13: $4600x11
York Int'l 2012/13: $4200x11

回覆:Gabumama 的帖子

Agree!!! 所以我諗兩間課程差不多,選擇時是不是睇下自己喜歡大公司大規模還是小公司較親切的分別?

回覆:PangPangChuBB 的帖子

同意Gabumama所講,學校大同人多,可能會有少少亂,因為我上過York嘅playgroup,都覺得人多有點亂...
之前曾在下午班返學時到過Stafford,可能學生較少,情況ok; 跟住行過York(不是金巴倫道51號那間),門口好多人...

回覆:Gabumama 的帖子

確實interview時除了學校揀小朋友外,同時亦是家長和小朋友睇下間學校啱唔啱自己.
我個女in York和Stafford都in得好開心, York有唱歌仔遊戲時間warm up, 等時又有兔仔俾佢哋睇,安排得唔錯.
至於Stafford,是我很滿意的interview, 因為一入到課室,成房都係玩具,老師唔係指定某個玩具要佢玩,而係俾佢好自由咁自己揀喜歡的玩具,我個女揀咗洋娃娃, 然後老師先一路玩一路問問題,問下佢點同公仔沖涼呀,跟住我個女揀咗個pizza嚟玩,老師就叫佢切好放喺隻碟上俾媽咪,一路玩又一路傾計咁問下家長問題,整個interview好舒服愉快,所以我好鍾意Stafford,不過想在入學前再了解多啲,希望自己唔好揀錯...

‹ 上一主題|下一主題