用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 民生書院交流
樓主: Mswan
go

民生書院交流   [複製鏈接]

我呀仔 B 班 ... 佢好朋友去咗 E 班 .. 但佢話大家成績係差不多 ..原以為一齊 ..

想問下....知唔知民中係點分班架 ?

菲媽  唉, 想當年我個女F1都係入左E班, 就係因為PS1 test 前一日先落機, 所以做得唔好, 不過都係一個好經驗, 不用擔心, 只要加倍努力, F2再入AB班, 完全冇問題  發表於 12-8-17 15:26

引用:i+want+to+know+too

原帖由 urgentc9 於 12-08-13 發表
i want to know too
Hi urgentc9 .. 你小朋友分咗去邊班?

我仔係德社 ,你呢?希望有機會交流下

回覆:民生書院交流

好像只有精英班(即 A 班)用普教中。

13-Aug 第一天上 bridging course 已經編好班,有埋學號。

Kamaka , 今日返學,見過班主任。其實班上大部份家長都話未齊書,班主任話學校都知道呢個情況.... 只希望呢兩個星期書商會通知啦。

A、B、C 班平均 38人。D、E 班則有 31 人,而這班均有 4、5個留班生。

A班絕對係精英班,認識叻嘅入晒呢班,加上只得佢係普教中。

我一向覺得民生係著重「拔尖」多過「補底」。

大家努力,下年又可能會大執位。

Him-ma  今年的structure又改了,去年AB 是較佳的,而B班又較A班精,其餘CDE平均  發表於 12-8-20 14:42

請問一下各位會俾中一嘅仔女出外食晏嗎?

引用:我擔心佢地未掌握到時間,+天氣又熱,+我sugg

原帖由 NKW 於 12-08-23 發表
我擔心佢地未掌握到時間, 天氣又熱, 我suggest個女一個月出去3次好了.
佢自己都應為係. ...
我隻仔好「論盡」,過馬路仲恐怖,加上天氣熱,佢一定濕晒 ... 又怕佢只去食M記。

所以約法三章,頭一個月會叫飯,每星期俾佢跟同學出去食飯一次,試下情況,再決定係咪繼續訂飯。

引用:請問大家買晒書未?+我還是幾本買唔到呵

原帖由 NKW 於 12-08-28 發表
請問大家買晒書未? 我還是幾本買唔到呵
書店通知有書攞。但仲差3本,其中一本係通識 omouth:

唔計字典(冇買),只差一本英文嘅 Developing skills for HKDSE -  Reading and writing ..

呀仔呢個月訂飯。佢話有同學出去食飯,冇帶遮,濕晒身返嚟喎。

引用:回復+Bonnie+的帖子 Bonnie,+請問有咩訂飯

原帖由 NKW 於 12-09-05 發表
回復 Bonnie 的帖子

Bonnie, 請問有咩訂飯資料提供? 今日供應社又冇開, 亞女又要出去食.
我呀仔由小五開始同「家家好」訂飯。$20 一餐,有盒嘢飲添。5118-4369,佢會 fax 餐單俾你揀每日食咩。

Altas - 最好買啦,師兄話可以用到畢業架。

我呀仔上星期已經突撃quiz 咗英文同 Math ... 雖然分唔高,但好彩合格。

引用:突擊quiz,+我女冇講喎,+要家長簽名冇?

原帖由 NKW 於 12-09-10 發表
突擊quiz, 我女冇講喎, 要家長簽名冇?
唔駛簽名,只見有改過同有分數咋。

引用:已經冇check個女d功課好耐,+都係要睇睇去嘞

原帖由 NKW 於 12-09-12 發表
已經冇check個女d功課好耐, 都係要睇睇去嘞.
呢排好輕鬆,冇咩功課。手冊寫得一、兩行。反而放學後好多嘢搞咁,兩日都趕唔到校車返屋企

引用:星期一同二已經開始網上報名了,+我女仲等緊

原帖由 NKW 於 12-09-13 發表
星期一同二已經開始網上報名了, 我女仲等緊羽毛球approve, dancing 批咗,
choir老師自行揀選咗佢. 我女仲話 ...
我仔都報羽毛球,waiting 第 40 位。

引用:課外活動後無校車了,我女要自己搭車回家,+

原帖由 NKW 於 12-09-20 發表
課外活動後無校車了,我女要自己搭車回家, 你地係咪呀?
係呀,自己搭巴士。

自從上咗中學,一星期至少有兩日搭唔到校車放學。下月會考慮只搭返學一程,慳番D。

呀仔上咗中學個幾月,佢學咗咩、要做咩功課、測咗咩,我乜都唔知。手冊永遠冇功課嘅。雖說中學理唔到咁多,我直情覺得係空白一片,完全唔知個仔做乜。

呀仔英文測驗成績好差呀!又中文科好似好多同學仔都唔合格

點算好

份英文卷真係唔太深。Part 1 - 重組句子兼考 grammar .. D字都俾晒,冇咩難字。
Part 2 - 應該係失分最多嘅部份,D生字佢哋冇可能會識、明。
Part 3 - 又係俾晒字 ..成份卷都係考小朋友個英文底子打得好唔好,基本 tenses 同 grammar 。
我隻仔一向英文最屎,所以死晒。
佢話中、英最多人肥佬

正式考試應該係1月7~17號。

我都好想知咩係 Performance Booster ? 又關於D乜?

引用:有人留班便可插班。 +

原帖由 LML 於 12-11-06 發表
有人留班便可插班。
開學先兩個幾月,我已經好擔心呀仔要留班囉。

‹ 上一主題|下一主題