用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年9月返小一的家長入來傾下啦!
樓主: Maryahwan
go

今年9月返小一的家長入來傾下啦! [複製鏈接]

Re: 今年9月返小一的家長入來傾

我想問下你地會幾時幫d小朋友預備上小一開學既日用品呢?同埋我都想問下你地會點樣選擇書包既條件呢?thanks!

我想問下spi既書包會係邊到可以買到呢?同埋佢好d定係dr. kong會好d呢?thanks!

杰杰媽媽 寫道:
spi書包好多地方都有,專門店/西田/jusco.....
spi好d定dr. kong好d就見仁見智

thanks!

睡覺 寫道:
風信子﹕
       我而加開始預備喇,哈哈,好似係我上小學咁興奮。
      好早前我係DR.XX買左一個書包,但係,結果都係嫌佢重,阿仔生得又係細細粒,唔高又唔無乜肉,再背咁重GE書包連書,怕佢唔高得。結果,走去買左一個公仔也是護背的日本書包俾佢,價錢平DR.XX三十元。輕好多,雖然都有點大個,但只要夠輕便可,都OK丫。至於買左的DR.XX..就當做後備,例如阿仔個書包唔小心跌左落坑渠度,咁,洗唔切都有個後備丫... [quote]
風信子 寫道:
我想問下你地會幾時幫d小朋友預備上小一開學既日用品呢?同埋我都想問下你地會點樣選擇書包既條件呢?thanks!
[/quote]

其實我同你都一樣都係好緊張,我都覺得好似自己讀番小一甘,宜家每逢一經過我個女個一間小學我都會話俾佢聽呢一間就係佢今年返小一既學校喇!我個女聽到都好開心,只不過我個女成日都同人講佢間學校好舊,但就唔知佢間學校既名,真係俾佢激死,佢成日都叫我買一個可以有輪既書包俾佢,因為我個女都係好細粒,佢間幼稚園既k2既小朋友有d都高過佢,所以我同佢買既書包唔可以好大過同好重,如果唔係盡影得佢更加細粒, 我都想問下係唔係日本書包真係會好d呢?同埋可以係邊一到買到,我盡想問下dr.x既健康鞋好唔好,因為我個女係扁平足除左dr.x之外盡有無其他既健康鞋呢?唔該哂!

睡覺,

我個女都唔算係細b喇!佢係8 月出世嫁,但佢生得比較矮小d,其實我都知道我個女好早就要著健康鞋,但佢check隻腳時check到一半佢就係到喊,所以要再等佢大d先可以著,個次check到一半個個sales都已經話佢隻腳好扁一定要著,甘今次佢上到小學既時間耐個係幼稚園所以佢今次一定要著.其實我係出面個d鋪頭有d都話佢地個d黑鞋係健康鞋但我就唔係好信.
‹ 上一主題|下一主題