用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs GH
樓主: pandasam
go

DGJS vs GH   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 16-12-28 03:02
唉……

X3

有時我會懷疑有那麼多神校或名校offers的家長, 分析力卻⋯是真是假?

x2

我以為SPCC vs APS已經夠AA超能。

誰知呢條更AA

hppa    發表於 16-12-28 15:21
Duster    發表於 16-12-28 13:13

楼主

我淨係問你一個問題:

DGJS 一係龍直升DGS ,GH得50%上中學。

你唔腳震,你唔擔心?

連咁簡單嘅選擇題你都唔識做,我對近來「神校家長」的智慧有嚴重懷疑。

Horsestar 發表於 16-12-28 13:39
我又唔認同你要用到"智慧"去平論別人,升中仲有6年時間,到時世界點變都唔知啦,GH 都是上年改左入中率,唔 ...

Ok, 咁你覺得楼主有智慧

明白

失敬

Horsestar 發表於 16-12-28 13:39
我又唔認同你要用到"智慧"去平論別人,升中仲有6年時間,到時世界點變都唔知啦,GH 都是上年改左入中率,唔 ...

上年改咗入中率?

請你做下research再comment。

大家親眼睇住佢入中率由5、6年前的差不多8成,一路遂年慢慢陰陰濕濕7成、6成半、6成、跌到依家得番5成。仲要家長會完全冇warn過高年級學生家長。家長大失預算,徬徨無助你又知幾多?

仲有,我幾時話GH唔係好學校?咁楼主個女只可讀一間,咁一間超優秀一間優秀得唔得?

我就不明說了,你自己去搵一搵對上兩年DSE GH嘅中文科嘅5級或以上比率,再compare下其他band 1學校,再來爭論吧。

咁你係要話將來的事改成點冇人知,隨你。

我唔會相信6年後GH升中保障會好過DGJS。如果你有此幻想,隨便你。

Duster   很有道理。  發表於 16-12-28 19:10

mytambb 發表於 16-12-28 14:24
「為什麼不直選DGJS, 因為很喜歡GH的家長和同學仔, 一齊升上小學很開心,爸爸曾經最開心的時光就是一班人 ...

同意。

去GH吧。

不過溫馨提示,當你成績不幸跌落尾40%,腳震震升唔番中學嘅時候,就算有氾濫的友情包圍都不會換得來一個學位。呢啲叫取捨。

hppa    發表於 16-12-28 16:17
陽光點的歌    發表於 16-12-28 16:04

kanhan 發表於 16-12-30 10:25
DG 好好多,教出來的都十分有禮,
乖巧,最欣賞的,是懂得分享。

我明白不能一概而論,因為咁樣對其他學生唔公平,不過
學楼上話齋,一間學校不會只出一種女孩,所以我不會以偏概全。不過你的comment可能比其他人更以偏概全。

Anyway, 性格好難有完美。我會這樣看:DGS的學生如何,也不能否定它是一間貿素非常高的學校。學生太被動也不是好事。

‹ 上一主題|下一主題