用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95區今年新增DSE女狀元
樓主: Smarcoy
go

95區今年新增DSE女狀元   [複製鏈接]

mytambb 發表於 18-8-8 21:06
「曉汶高中曾因學業壓力患上抑鬱症」,希望她能以身體為重,注意健康。最近留意到藝人輕生的新聞,抑鬱症是 ...

雖然我佩服呢位同學嘅努力同能力

不過佢咁嘅性格去讀醫科可能害咗佢

醫科壓力一定大大大過讀高中

高中都已經抑鬱差點跳樓

我強烈懷疑佢捱唔捱得過果幾年醫學院

lulumelody 發表於 18-8-9 10:02
並非名校生做狀員,D人就點都話佢曾係名校讀,真奇怪。又話曾有情緒病唔應該讀E,其實好讀精神科E生本生有E ...

因為你未見過廿幾歲男仔係U lib 喊 - 因為臨考醫科年尾果次試讀唔切書

因為你未見過廿幾歲女醫科生臨出門口考試因為壓力係宿舍走廊乾嘔

因為你未見過有校友壓力太大未醫科畢業就jump咗

因為你未見過DSE 44分嘅名校尖子苦口苦面同阿媽講好辛苦讀唔切書weekend要留係宿舍温書唔番屋企過weekend

以上主角全部係會考或DSE成績上佳嘅學生,讀中學時並無問題

因為你未見過感受過,所以你俾咁嘅comments

但我在因緣際會下見唔少

每個人能力及性格及承受壓力能耐不同,自然有人handle得如魚得水,亦自然有人辛苦拉牛上樹

高中已經有抑鬱,之後去到一個咁harsh嘅環境,前面仲有一堆比DSE更難過嘅難關

你覺得冇問題,我尊重,但無話可說

sunnymama2 發表於 18-8-9 10:45
原來係咁。。。

希望個女狀元可以順利過關

Yes ar

Wish she add oil!

aa06 發表於 18-8-9 10:52
回覆 adriantai 的帖子

真的為95綱爭光, 一向以來95區都被人睇低.

吐氣揚眉 !
‹ 上一主題|下一主題