用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站
樓主: fling
go

聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站 [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (彩石里) 一年級加油站

Hi christa,

為何 ? 

不過,唔駛驚 ! 我囝囝同班同學媽咪周不時都會接到班主任電話,可能係忘記交通告咁都唔定 !!

Hi fling,

我當晚先知青色改做 ”靛 ”,再致電問其他人,都無個答到我 ”靛”既英文,所以寫左個 ? 就算 o 另外
”fairest" 查厚身版牛津字典都無此字,所以解錯題,做錯左!!!

唔緊要,同囝囝一齊學都幾得意呀 ! 

Hi christa,

你囝囝班主任係Ms.Wu,咁即係1C呀?我囝係1C,另外同區同校車有兩個小朋友都係同一班1C, 其中一個active另一個乖巧D,其中active既比較粗心大意,時時漏帶野,抄漏家課冊咁,Ms Wu 好多時致電佢媽媽(係佢媽咪講既),我囝囝就中庸啦,可以照顧到自己,但就唔係特別叻個種 !!

同班可以多D交流喎 !  

Hi wincokk,

暫時未提過明天著甚麼,我相信今日既家課冊會寫低,留意下啦!

Hi christa,

係呀!佢都係搭2A,仲有兩個neighbour都係搭同一架車讀同一班呀 !!!

Hi all mom,

早晨,遲左上黎報到 我地1C班連續呢兩三日之家課冊要寫11-13個Point,所以呢兩日都已經要用兩篇紙寫家課,不過差不多有四成係通告�預黙�帶書咁,好似昨天共13點,我數過只得七樣功課,我都無要佢做曬,漏番星期六,日做下咁!!!

Hi Christa,
請睇pm ! 今日囝囝要先上體操班,接著上去六樓CPU interview, 我都覺得未必得,不過,之前體操時間係15:15-16:45,咁我諗佢要等,不如IN下啦,點知前天體操通知今次時間改為13:00-14:30,我就吩咐囝囝自己上完體操堂再直上六樓搵老師呀! 都唔知佢記唔記得?  

Hi 軍曹媽咪,
你呢幾日有無同佢溫?你試下先同佢背生字,如:give/get/pond/ran to咁,等佢有咁上下熟,就抽一.兩段同佢默下,因我囝囝默生字都ok,但一到默成段,竟然will,you,都要諗,an egg 又寫左and egg (因佢記住and then既and),平時寫開既字一時唔記得,佢一諗就後面個d都亂曬,咁分數會好低呀,錯個d就唔順氣啦 !!!  
你等佢做曬功課,沖個涼,休息一陣,傾一陣計,再同佢溫下啦,如果都唔掂,咁俾佢早些睡覺,明天早半小時起床溫,精神好些,效果可能好好多呀!努力!

Hi fling,

Tks for your sharing!

Hi wincokk,

Sorry, 昨晚無上BK,幫唔到你point 6 -7 係mug ? 你睇pm,我俾左我手提電話你,我囝囝1c班,下次直至致電我,因夜晚返到屋企又要檢查功課,又要吃飯,又要傾計,又要睇通告,都無時間上bk呀!! 另外你問每日一篇,係唔係講英文My pal既每日一篇? 密碼俾左好耐,係一張粉紅色通告,全頁教你點入 my pal, 上邊有寫你囝囝名子及密碼呀 !!你再複查以前之通告,咁耐得一份粉紅色咋,一眼就睇到啦!如找不到,你問班主任補回,我相信無問題呀!!  

Hi wincokk,

Shirley Chung ~ 92888792 , 有需要可致電我 !

LV77   :wink:

Hi wincokk & fling,

Chinese is free, I think it is no need password, right ?  

軍曹媽咪: 

請Check pm !  

Hi 軍曹媽咪:

你而家在”私人傳訊”個度搵下有無,因剛才可能未出得切!

Hi christa,

I received the login and password but I didn't know it is for " Chinese my pal " .    Tell you one thing that
wincokk's boy is sitting next my son.

Hi wincokk,

Haha, very happy !!!      

Hi wincokk,

Tks for your information.  

Hi sitmanwai,

可能係你囝囝漏左work sheet 在櫃桶內,我囝囝都試過漏左家課冊,返到屋企搵極都搵唔到,佢仲不斷咁話帶左返黎喎,無理由搵唔到,點知第二日在櫃桶找到呀 !!

交漏功課,老師可能會將佢寫在功課冊第一頁上,要家長簽名嫁,我囝囝試過一次啦,大約9月尾,果本係E.Lang writing,佢做左並有帶返學校,但唔知點解無交,咁當晚在家課冊第一頁就mark低無帶呢本功課,並要簽名,第二日補回,老師仲要在分數旁mark住"late" 呀!!
反而,今個月頭有次要交視覺美術堂功課,佢帶左返去,又係無交(佢搵唔到放係邊?),但竟然無寫係家課冊第一頁,只是在當天之家課欄註明補交咋 !!所以我諗都要睇下老師既做法啦 !!

Hi tinatam,

No, only English subject use P.2 My pal English.
Other subjects use P.1 book english version , such like => G.S and Mathmatics.   

Hi christa,

應該你囝囝有帶面譜之做法(一張紙)及工具(如:毛冷當頭髮咁),我相信做法係俾個指引家長大約點做,你有創意,咁學校都會好appreciate既o 

Hi christa,

你囝囝應該醒目仔黎喎,可能佢一時多野負責,忘記左自己既野! 你要唔要個張紙 ? 因為無個張做法指引紙,又真係一舊雲,唔知點做呀,或者你俾個fax號碼我,我明天fax給你,好唔好! 

仲有,我囝囝都係俾more攪到暈暈地,解極佢都唔明,把
鬼火 !!  

好似你舉例咁: A has 5 candies, B has 2 more candies than A, how many candies does B have? 佢解極都唔白,但一當話我 : 媽咪有2枝筆,爸爸多媽媽5枝筆,咁爸爸有幾多枝筆? 佢就知係2+5=7 , 不過,唔係我考試呀嘛,佢自己諗唔明咁即係無100分law!!

‹ 上一主題|下一主題