用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 招募2011-2012小一家長
樓主: gegemok
go

招募2011-2012小一家長 [複製鏈接]

回覆 122# GBM 的文章

GMB - 我仔都係一星期兩次默書..又係英普上堂..莫非佢地同一KINDER?

好野..可以去操場玩伸展下....實在係好...如果要我個monkey仔成日困在班房...佢一定會投訴...

明天係關鍵位...我估個活動只係for小朋友...父母係唔洗入去,對吧? 希望佢會enjoy啦~

攪左一曰,而家先得閒上網。我阿仔著白色衫(有個England logo),加短褲。噢,佢係紅組。佢話我知數學係英文上堂,佢話自己ok,另外佢話中文有d難,答錯左(要配對韻母)。茶點飲左蜜糖菊花茶,不過話唔記得食左咩。

我覺得學校好體貼,小朋友有活動,仲有茶點,家長又有野學。我feel到學校係實而不華果隻,好啱feel

原帖由 GBM 於 11-6-25 02:27 發表
各位,頭先放工返黎,我仔發燒,到而家半夜,已食咗兩次藥,我較咗鬧鐘,一陣半夜再食多次,希望聽朝無事啦!

Take care. 希望佢快d好番

另外,今日校長已經confirm左來年會有4班小一。

原帖由 GBM 於 11-6-27 12:16 發表
我諗住如果福附今年嘅2012-2013入學簡介會, 係喺9月開學前, 我會去聽.  唔知上年係幾月呢?  有無人知?

好似係8月尾..不過真係唔係好記得...舊年實在去得太多簡介會...攪亂晒~

原帖由 chasiuso 於 11-6-27 11:08 發表
我女是紅組, 佢話沒有數學, 老師講普通話, 但佢有D唔明白, 無比反應, 老師用廣東話再問佢. 佢話老師好好人. :)

我仔都係紅組,佢話有數學bor,佢話老師係用英文講的...@@

我覺得真係好難去問一個小朋友而知晒全個過程,問佢佢實話唔記得@@....所以我地要上來傾下,集合同砌番成個picture出來~

我就3選1,最後選左福附~

因為以下原因:

1.英小,普教中,小班教學
2. 一條龍上band one中學,雖然係band one尾,我覺得有個backup有安全感
3. 近屋企
4. 口脾好,識小學同中學用家,都話好...另有一個朋友,佢個仔將升福中(雖然係九龍城校網,仍放棄大抽獎而上福中)

原帖由 GBM 於 11-6-27 15:06 發表

ok, 咁我要留意住學校網頁先得喇.

頭先上學校網, 見倒佢"最新消息", 寫:

請己報名小一新生動一動的家長可於 25/06 - 04/07 期間,到校務處辦理手續,感謝家長、學生的參與!

我想問, 我都報咗, 交咗$60費用, 但點解仲 ...

我估係比果d未交$$的去處辦理手續...

我地就9成會買dr kxxx, 因為我個仔腳掌好厚肉, 似乎得dr kxxx比較 fit 佢....而且c6鍾意佢夠硬,佢話感覺上protection 多d喎....

回復 186# GBM 的帖子

隔離小一雜談就有人好angry話英華小學上唔到書院.....在我來說,有個一條龍的學位上中學比較有安全感...除左小朋友能力外...佢地11-12歲時可能唔聽我地支笛, 唔合作去interview/叩門...分分鐘total lost 入左間band 3 中學就死得....

另外,好多人都話福中校風好,呢樣我至鍾意...

另外福建既硬件亦很好....除左小學校舍又大又新外...中學又有自己既私家室內泳池....希望上到高小....可以比小朋友去福中上游泳課就好啦~我阿仔好鐘意游水

原帖由 mmju 於 11-6-27 17:51 發表
gegemok,

Now, FASASS has swimming lessons at P.3 second semester.  The school will arrange school bus for students to have swimming lessons at secondary school.  However, it is really hurry for them  ...

mmju - thanks for letting me know. I am very happy about this. In my old times, we could only go to the public swimming pool for the swimming lesson in summer. In Fukien, students can have swimming lesson in whatever seasons as the pool is indoor. I will tell my son tonight and let him know this exciting news .....

Btw, yes 2 hours for everything seems a bit rush especially for just a P3 student ... @@ I will train my son to finish the shower by himself in 10-15 mins then ...currently it takes almost 25-30 mins for him to take shower by himself @@

回復 209# GBM 的帖子

其實我都相信校長有講過,應該係我唔記得@@

我真係成曰唔記得野,大家要幫忙提下我

回復 213# kellylamyc 的帖子

就係因為上完游水班,好多時係我帶佢,5歲男仔仲帶佢入女廁真係唔係好,於是c6咪訓練佢自己沖涼。不過佢自己沖,非常浪費水,會沖好耐@@

回復 224# GBM 的帖子

我當時都諗唔切, just left it blank. 而家開始諗下有咩問.....

回復 223# GBM 的帖子

無辦法,個腦長期 out of memory. 過去一年,大仔考小一,個細女考n1,自己係working mum,要做野 ..... 而家又係時候plan 幫阿女考幼稚園的事....今次target搵間一條龍的,唔洗小學再煩過~

回復 228# GBM 的帖子

係囉,好靜.....

係呢,各位在職媽媽,你地響邊頭返工,話唔定我地遲d可以約食lunch,交換情報....

我在中環~
‹ 上一主題|下一主題