用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學兩星期.未適應
樓主: law2046wk
go

小一開學兩星期.未適應 [複製鏈接]

見到你哋就可憐!
我囡囡幼兒園有一個月小學適應班學做小一生, 老師校長真係好好, 好周到。又暑假得兩個禮拜, 所以中間相隔唔係太耐就升小。囡囡馬上就適應咗, 一日問題都無。不過, 佢自己又係啲易交朋友型。
今年升小二, 同班得3個同學仔升上去, 3個都無玩開, 好彩第一日就識咗新朋友, 隔一日又識多幾個, 變咗四朵金花, 佢係4妹(因為最細)。
努力, 過咗一個學期會好啲的。

tinaleung 發表於 14-9-22 15:30
我女都交到朋友, 都有講下同學老師咁, 係我唔適應姐, week 4 有中英文點書, 原來小學係要每天溫習嫁 ( 大家 ...
你有無搞錯, 你自己細個讀小學, 都係日日溫書架啦, 咁快唔記得咗

wan_sosin 發表於 14-9-25 11:55
又唔一定,我細個唔溫書架!屋企人無理我,到中學先識溫書
屋企人都無理我, 但學校嚴到好似軍隊咁, 所以.......其實我幼稚園高班已經開始日日溫書了。咁大家都唔好怪自己小朋友唔溫書了。

Yanamami 發表於 14-9-25 13:32
日日溫習?有d天荒夜談。唔止我自己無日日溫,我大細女都無日日溫。只會考試前兩星期開波~ ...
大家真係......................滴晒汗

Yanamami 發表於 14-9-25 13:41
唉!小朋友放學仲要留校練朗誦,之後又操兩個鐘水,沖涼食飯做功課,做完都放過佢啦~~仲要溫書?收買人命 ...
咁鬼多活動!!!!
我個囡忙既時候, 就用小息溫書/做功課, 又會將默書範圍抄响咭紙仔度, 有時間就攞出嚟睇。我囡囡課後基本無活動, 因為要坐校車, 所以時間多好多。

Yanamami 發表於 14-9-25 14:14
何止放學後多活動,小息都無埋,唔喺風紀當值,就幫老師點點點,一喺lunch就開乜班會物社會,日理 ...
頭都暈。

tinaleung 發表於 14-9-26 14:41
我小學學校都嚴+功課多, 但真係無咩印象要好辛苦咁溫書,
可能返半曰時間無咁趕,
.....
以前返半日, 做完功課溫完書, 重可以撈幾個鐘電視汁餸飯。
‹ 上一主題|下一主題