用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點為之band 1 中學?
樓主: sunnymama2
go

點為之band 1 中學?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-6 14:35
係呢度做嘢:

古物古蹟辦事處

唉!原來你講緊呢度。佢哋唔多專業的。而且佢哋都唔多得閒, 都勁忙, 又要寫報告, 又要招呼人, 又要管文物。

小時了了 發表於 18-3-6 14:53
康文署內部分開: 1) 康樂 - 即係體育館, 公園, 泳池...嗰啲; 2) 文化 - 即係大會堂, 博物館....嗰啲

康文 ...
呢D, 唔需要專修, 佢哋做文書嘢, 寫report多D。

小時了了 發表於 18-3-6 15:06
所以, 讀中文, 中史, 考古...考政府工都OK 架
都可以咁講。

IloveJJ 發表於 18-3-6 15:07
你咁落力幫佢整呢樣嗰樣,咪等於支持囉!我仔學課外活動,我唔理架!

係我自己鐘意整手工咋。

hkpapa852 發表於 18-3-6 15:09
低級個班會忙, 高級個班其實會得閒D (因為叫晒低級個班幫佢地做嘢)
佢哋全部都好忙的, 因為最高級果個係工作狂, 之前响歷史博度做, 差D做死晒班人。

IloveJJ 發表於 18-3-6 16:24
你咪咁港媽啦!做野嫌忙嫌辛苦既咩?做自己有興趣既野,自然唔怕辛苦啦!
我無話嫌忙嫌辛苦, 係HKpapa話佢哋好閒, 我更正。

ydoris 發表於 18-3-7 09:00
回覆 hkpapa852 的帖子

呢個古蹟,文物既工種.都係近年先開始留意到.有時見有電視節目都有介紹.曾經參考過 ...
修復部門是另外一個部門嚟, 佢哋都係理科人。而古蹟辦入面分教育、古建同考古, 如果對古文化有興趣都可以考慮, 佢哋會時不時調組。另外, 仲可以去博物館做, 而博物館入面除咗做展覽, 就仲有教育組。古蹟辦既工作除咗做文書之外, 考古組有田野發掘、管理文物、批核發掘者提交既發掘報告, 古建就除咗做古蹟修復計劃, 有時要落區同居民接觸, 解答佢哋該區古建修復/保育對該區影響既問題, 教育組就整好多活動、展覽, 同埋圖書館。以上的工作人員有D讀歷史, 有D讀中文, 有D讀人類學, 小部份讀過考古。

所以, 你講果個應該係修復組既工作, 佢哋係十分專門的。

小時了了 發表於 18-3-7 09:35
內地大學原來又係有博物馆学/文物保护.

1) 北京大學 >考古文博学院 >考古学/博物馆学/文物保护:http://w ...
當然, 考古响中國同外國都屬於大系, 唔似香港, 佢哋發展好好的。不過女仔讀考古.........好辛苦既, 真心如果讀文物保護, 應該去外國讀好D。

b3410 發表於 18-3-7 09:48
我覺得考古或者文物,博物館之類專業,在內地發展空間更大。好簡單,文物多
好多文物都未開發,因為 ...
講開文物修復, 又諗起好多年前一件事, 大家唔好笑我。

記得long time ago, 同老細去湖南出差, 咁啱佢哋剛剛掘咗個六朝墓, 有好靚既壁畫, 技術員响入面畫緊圖。咁當地緊係請老細去參觀啦, 我就跟响後面。一入到去個墓..............勁臭墓味.............唔知點解幾位技術員同老細都唔覺咁。我當堂諗起埃及金字塔, 入墓者死, 後來一個個吸入墓入面既千年細菌相繼死晒............當時好鬼驚, 但老細唔走我又唔敢走(真係香港人既悲歌)。最後咪盡量閉氣, 吸得越少越好囉。真係嚇死我。

另外, C6都有一個好笑既故仔。佢响四川讀書時, 實習又係去掘墓。佢個墓係比較晚期既, 我唔記得幾時。骨無晒喇, 得返骨灰。佢話一邊掘一邊好驚。我問佢, 連骨都無埋, 驚D乜? 佢話驚吸晒D骨灰入個肺度, 好恐怖。笑死我。

manmonster    發表於 18-3-7 11:27
2jkidsfather    發表於 18-3-7 10:19

小時了了 發表於 18-3-7 10:08
....我當堂諗起埃及金字塔, 入墓者死, 後來一個個吸入墓入面既千年細菌相繼死晒.......妳講笑定講真架? 可 ...
我驚死啫。因為我個鼻特別靈敏, 小小味都聞到。

不過, 去國內讀考古, 尤其女仔, 真係捱得至好。佢哋實習地點比較鄉下, 我同學當年去山東大, 佢話好凍, 著住件厚棉納好似糉咁响 度畫青銅器; 另一個朋友就掘周原, 佢話夜晚全部同學一齊瞓, 聽到屋樑好多老鼠响度跑; 我都試過去越南one of the 最窮村落做發掘, 張床响廚房門口, 有一日隻田鼠好似米奇咁爬咗上我膊頭四眼對望, 嚇到我想即刻坐飛機返香港。

去到田野唔一定有廁所, 咁點算? 又有男同學又有女同學............教授一聲令下, 面包車為界, 女同學左邊男同學右邊。

小時了了 發表於 18-3-7 10:30
.....有一日隻田鼠好似米奇咁爬咗上我膊頭四眼對望....去到田野唔一定有廁所, 咁點算? 又有男同學又有女同 ...
本科生只有一次實習, 係學期內的, 學校安排, 分組掘一個探方, 然後整理文物, 寫報告咁。夜晚教授會同同學總結學習同上堂。通常掘1-2個月。

b3410 發表於 18-3-7 12:19
山東哪個地方文物多?我只知道山東是齊魯文化,有個齊國的殉馬坑,聽聞場面可以媲美兵馬俑,值不值的去? ...
你問我, 我就緊係話每個省都值得去既。中國真係地大物博, 無呃人既。

hkpapa852 發表於 18-3-7 13:56
咁妳去齊22省4直轄市同5自治區未?
我緊係未, 無錢丫嘛, 我老細就去晒。我主要去東南沿海及南中國, 內蒙古去兩次痾兩次, 唔敢去。北部我又怕凍, 西藏我又怕高, 新疆我又怕危險, 我好驚死架。

除咗內蒙, 北方仲去過黑龍江, 陝西, 山西, 北京; 長江流域就去過四川、湖南、江西、浙江、江蘇; 西南就去過雲南同廣西; 東南就去過福建同台灣, 廣東係老家, 當然也去過。海南也去了。每處地方都有好多好地方, 要去好多次至夠。

不過除咗D大省市, 例如雷州半島, 新年時好多民間風俗仲保存, 有儺舞同火龍睇, 近近哋, 粵北、粵東、珠三角都好多古文化, 當然配套就無咁完善, 有D甚至為咗搞旅遊, 整到鬼唔鬼, 馬唔馬, 好可惜。

crysta2l 發表於 18-3-7 13:05
我對考古是O知識, 但中國真是有很多古蹟未被發掘或破壞了.  因工作需要, 會去山西及峽西省的較辟地方, 據當 ...
响中國, 俾人發現, 係要死的。

RiboMM 發表於 18-3-7 14:07
我大仔AS仔高智商阿氏保加,非歷史不讀,沉迷考古。。。
這麼的大劑。

北疆安全嗎?

小時了了 發表於 18-3-7 14:45
妳去咁多呢啲地方, 係咪都係考察團參觀吓之類? 定係實習真係掘吓古墓?
唔係跟考察團, 係跟老細去考察做嘢。所以好多時會由當地人帶去遺址同可以上手睇到一級文物。

小時了了    發表於 18-3-7 15:01

RiboMM 發表於 18-3-7 14:58
都去了好多好多地方啦。
我父母係被送去支援三線建設(大部分香港人應該唔明),所以我生在上海但細個時候 ...

我覺得年青人如果無家累, 可以眼光放遠D, 去多D地方, 見多D世面。佢哋既世界唔應該局限响香港或中國。年青人就話想買樓, 然後供30年, 人生都被層樓套得死死了, 沒有了自由。

現在我終於明白為什麼你的小朋友這麼出色了, 也明白你為什麼當年小朋友入寶校都唔擔心了。

RiboMM 發表於 18-3-7 15:55
回覆 little_yolky 的帖子

啊呀可惜兩個仔都好多麻煩,一點唔覺出色。特別大仔,需要大量耐心。當初入寶校 ...
當年不是已第一時間告訴你是寶校嗎? 不過其實學校老師、校長是很不錯的, 好關心小朋友, 而且阿仔係真叻, 所以無乜問題。

crysta2l 發表於 18-3-8 12:26
是啊!  很多還是很低廉的賣到國外.
然後在拍賣行賣得好貴。

kwunpa 發表於 18-3-9 00:19
人大出過邊個領導呀?

最勁個位應該系馬凱,都衹系中央政治局委員,人大好似仲未出過常委哦!
大陸人流行講清華出領導, 北大出學者。
人大附中話門口D靚車泊到塞死晒, 個個同學都好多名牌的, 勁多有錢人。
‹ 上一主題|下一主題