用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

dolala 發表於 18-7-20 10:42

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校 ...
呢個君子協定根本係大問題,一個自由社會,辦得差的學校,家長已經用腳投票,早就應該被殺,君子協定,令學校冇晒進步誘因,搞到有呢個垃圾老師/校長在A校,咁都唔駛因收生不足而被殺

dolala 發表於 18-7-20 11:38

有D名校都辦得差、學生成績好都係靠補習天王,係咪應該殺呢D ...
呢個社會都係睇成績,咁辦差的學校(例如A校),學生成績都可以靠補習天王,但點解A校點都谷唔起?咁一定有其他原因,例如A校入面,有呢種玩野奚落學生的垃圾老師/校長

現在反而要問,A校有呢啲玩野奚落學生的垃圾老師/校長,點解咁都唔可以被殺?究竟仲有冇天理?

dolala 發表於 18-7-20 12:01
某些名校老師尸位素餐,仍可安享高薪,又有何天理?

其次,如果只睇成績,所有學生不用回校,去補習社睇v ...
某些名校老師尸位素餐,仍可安享高薪,又有何天理? <-- 冇問題丫,教到小朋友考好DSE就得,況且如果家長不滿,自然會用腳投票,學校自然會被殺,那些尸位素餐的老師自然會失業

如果只睇成績,所有學生不用回校,去補習社睇video嘛得? <-- 當然要回校,補習唔係單一知識來源

仲有,睇唔出A校有幾不當的地方(除了職員叫人作假的離校理由) <-- 你爬吓文個垃圾老師/校長對小朋友講左乜先再下定論喇

‹ 上一主題|下一主題