用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蕭漢森小學 有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la
樓主: CathyDannyBB
go

有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la [複製鏈接]

多d溝通好呀! 我囡係搭校車, 又無同班同學一齊, 有時想了解多d都唔得..

下星期個旅行因為我請唔到假, 去唔到, 只係我c6同個囡去, 12月20號個次我地又計劃左出外旅行, 睇黎我又唔可以同d家長認識下啦 !!

原帖由 Chocolate 於 09-11-20 11:42 發表
哦...唔緊要!

我想因為唔係太多人上嚟留言,所以之前的家長就少上嚟吧!

若我哋可以繼續係這裏留言,個版面保持係較前的位置,其他家長上嚟的時候,也較容易找到我們這個討論區,慢慢就會聚集到一批家長了!!!

Chocol ...

CathDannyBB,

你地又係20/12出發去旅行呀 ? 去邊樹 ?  會唔會撞到呢 ?  我地去東京 !  不過嘆完返黎就要快d溫書啦, 1月7號要考試....

原帖由 CathyDannyBB 於 09-11-25 15:41 發表
我地都唔去 20/12 個旅行, 因我地自己都去旅行

頭兩年會有綱上手冊, 所以唔駛擔心抄漏

我都係在職媽媽, 今年開學前都好擔心唔夠時間同佢對功課, 諗住要去功課班, 後來d朋友話, 係小一開始就要佢習慣自己做功課, 唔識先留番我返黎教佢, 而且要佢自己溫黙書 ;
而家我地通常用一個鐘到(8-9時)就可以同佢對完功課及溫書. 重有時間可以練琴, 做綱上功課, 10時就訓!

我有試過打電話返學校問老師, 佢地都好樂意回答; 開學時有個家長會, 一次過見哂校長,中英數等等既老師, 可以俾你詳細了解下學校既情況.

原帖由 yanlamma 於 09-11-25 23:18 發表
怎樣了解子女在校情況

終於都搵到有關蕭小的討論, 各位蕭小家長好, 我家女兒已被蕭小取錄. 由於我是在職媽媽, 好担心放工以後(通常要7:30pm後才返抵家中)無時間跟進女兒功課, 又担心佢唔知自己要做什麼家課, 抄漏家 ...

其實黙書範圍全部都係課文, 而且唔多, 上堂時已經學過哂, 加上又有抄寫既功課, 只要用多小小時間溫下就可以啦 !  一星期中英各一次, 通常老師俾成個星期時間溫習, 由開學至今都係咁, 不過唔知之後係咪一樣呢 ?  有無二年班既家長可以分享下 ?

一開始時就要佢自己溫可能比較難, 可以利用暑假時間參加小一適應班會好d !

原帖由 yanlamma 於 09-11-26 11:25 發表
感謝妳們的分享! 不過要佢自己溫默書, 會唔會難度好高? 工人姐姐唔識睇中文字, 佢如果自己在下午讀唔掂, 咪又係留番夜晚同我困獸鬥? 好驚呀!

終於派佐第一份成績表啦 !  都好滿意 !  

但點解操行無俾分 ?

唔明  :

我諗一年級係較淺, 係蜜月期...

你小朋友成績如何呢 ?

原帖由 唔明 於 09-11-30 12:16 發表

Fungpolly123:
你好!恭喜你,其實操行分在學期末的成績表上會有的,按A、B、C、、、、、打分。再次恭喜你的小朋友取得好成績,并祝小朋友享受學習生活。

唔明上 ...

我囡囡話英文老師成日請假, 已經試過3,4次啦, 每次都無人代課, 只係叫佢地做功課或休息.

我想問下, 知唔知星期5個聖誕聯歡會形式係點 ?
係咪要自己帶食物, 與其他同學share ?
請問要帶什麼食物 ? 零食/波羅/腸仔 ?
如果唔得閒送去學校, 係咪要一早起身做定 ?

Thanks.

#sausau#, 真係唔該哂你, 張通告無講得好清楚, 搞到我一舊雲.....

因為要返工, 應該唔可以送到去學校, 買d零食算數啦.....

原帖由 #sausau# 於 09-12-16 14:06 發表
任由你帶什麼食物都得, 如果無時間, 可以帶包薯片或其他食物都得, 唔一定要一早整定.... 如你要自己親日整, 要在12:00---- 12:30分帶到學校....佢地是share一齊食....
我大仔第一年, 我整麥樂雞, 第2 年, 因為唔得閒 ...

Chocolate, 我囡1d班手冊無寫要負責帶什麼, 阿囡話老師只吩咐要帶多d食物, 但我有d擔心人人只帶零食......

一齊出去玩 ? 我都想呀! 不過呢個星期日起程去旅行啦, 返黎又要預備考試, 下次再約過去玩 !

係呢到預先祝大家同囝囝囡囡有一個開心既親子假期 !

Merry X'mas !

原帖由 Chocolate 於 09-12-16 21:31 發表
sausau ,謝謝你! 我都係看完咗通告後,一頭霧水,仔仔平日是帶飯回校的,我都唔知要唔要整飯比佢。打比老師又找不著.....好彩有你提點!

fungpolly123, 係我仔仔的手冊上,寫了他要負責帶的食物是cookies, 飲品及餐具自備的 ...

新一年開始, 祝大家新年愉快, 身體健康, 學業進步 .......

一星期只有一堂由外籍老師負責.

係, 中文科由小一開始用普通話教.

我囡話有同學成日黙書零分, 該老師在食飯空檔時間同佢額外溫習.

原帖由 hellowinn 於 10-1-14 16:38 發表
請問這間學校英文班是否由外籍老師教授?
中文科是否由小一開始用普通話教?
老師有無愛心, 能體諒一些有學習差異的學生嗎?

除此之外, 知唔知係咪家長可以到學校 ?  話有義賣同表演, 咁家長要幾點去到學校好呢 ?  

原帖由 Chocolate 於 10-1-20 20:43 發表
星期五是跨學科活動日,
咁學生使唔使帶課本呀???

Chocolate

我都覺得今次中文幾深, 由其是中作個份卷...

原帖由 CathyDannyBB 於 10-1-21 12:51 發表
Chocolate

軒軒今期考試中文 & 常識差過上次,d中文又真係幾深

下學期d新書入有一本係英文常識書, 知唔知係咪以後會用英文教常識呀, 定中英混合呢 ?

原帖由 #sausau# 於 10-1-26 09:31 發表
英文常識得1本, 只係果1冊用英文教, 其餘是中文教,
但到第3次考試會有一些問題是用英文....放心LA, 多數唔駛你串, 只係要你地認識吓D英文生字,,,配對返D圖..
但都有D深, 因常識D生字真係好鬼難讀同難記...
...

係咪小二小三都係以這方式教常識呢 ?  

我知道有d學校會分班, 部份用全英教, 當然要視乎學生程度啦(即精英班), 其實蕭小有無精英班呀 ?

cathydanny :

你家長會約左幾點見, 我約左8:45, 有無機會見下面呀 ?

CathyDannyBB
我囡囡係梓熒呀, 見完班主任後, 會去聽下英文外籍老師個talk, 睇下到時有無機會見到啦 !

原帖由 CathyDannyBB 於 10-1-29 12:36 發表
fungpolly123

我地 9:20 am, 我唔記得你小朋友咩名, sorry
我囝囝係仲軒

祝各位小朋友 快高長大, 聰明伶俐, 健健康康 !  

祝各位父母親 龍馬精神, 心想事成, 青春常駐 !

新年快樂 !

請假去旅行 !  重要係考試期間 !  校曆表唔係一早說明考試日期嗎 ! 為什麼有此安排 ! 難道去玩重要得過讀書嗎 !最唔好係俾小朋友以為去玩就可以唔返學, 唔考試.

我真的很不明白 !

原帖由 唔明 於 10-4-26 12:28 發表
分享:小朋友在復活節前請了兩天假去旅遊(都是我的錯,沒有考慮周全便計劃去旅行),所缺考的科目是不會有補考的,成績不會計算進去(目前倘未取得成績表,期待中)。敬請各家長注意,不要重蹈覆轍。
板頭的相片是該次旅遊所拍攝的「 ...
‹ 上一主題|下一主題