用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! ...
樓主: LLK
go

聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! [複製鏈接]

LLK,
純粹估下咋.... 慢慢 開稀 D 奶粉, 等無咁甜, 先再轉豆奶, 會唔會易 d 戒呢 ?? 奶粉甜o麻...
我仔上年秋天, 好恐怖呀... 面仔抓到損哂、耳仔抓到流濃, 睇極醫生都唔得, 後來要去睇皮膚專科, 佢話我仔 d 皮膚好敏感, 乾風、北風一吹就痕, 叫我一定唔好用暖風機, 跟住我出去買番佢俾果隻 cream, 依家長期用, 今年好 d, 只抓損過幾次...

alexmum,
囝囝好 d 未呀 .... 擔心 c 囉 ~~
我仔 諾郁克 同 輪狀都中過... 輪狀果次好大機會係去診所睇傷風中招....
輪狀果次好恐怖, 口直程噴射式嘔、不停痾水, 食飲乜都嘔同痾, 一日廿幾次... 反而諾郁克果次, 只因發燒入院, 一日只痾幾次, 唔係 驗大大都唔知...
如果有瀉, 試下飲米水當水, 只食白粥加 salt, 食白麵包...米水可止瀉... 未好哂唔好食魚 同 蕃茄....

貓頭鷹3號,
我仔都係用過好多隻 cream o架.. qv 、aq 、豬油膏、mustela、愛麗她.... 都唔得....
因細時臨急入政府醫院急症室, 而有 record 要 keep 住返去兒科覆診... 所以我有好多 aq 、豬油膏、1% 類固醇 同 piriton 敏感藥水....
依家, 豬油膏 + bath oil 沖涼, 濕疹發得利害就 1%, 鼻敏感 or 濕疹時, 睇情況食 piriton...

我用 physiogel ai cream ... 主要係用係好易發濕疹o既地方, 好似頸、面、手摺位, 我長期用... 佢對初起(開始痕 or 少少紅時) 幾好, 雖然慢 無 類固醇咁快有效, 好多時都可以退到... 不過, 如果有傷口/起左濕疹, 可能會"那".. 同搽完, 濕疹個位係有少少紅左...
如果發得緊要, ai 都按唔住, 我就用 1%, & 吸收完再補 ai 保濕... 始終怕用得多類固醇會用純左, 要越用越高濃度...
我仔好煩, 又係一熱出汗, 就出濕疹, 抓損哂... 天氣乾又o黎.. 太濕又o黎....
夏天時, 我有俾龜靈膏囝囝食o架.. 不過, 係買 mtr 站果 d, 效力一定唔利害, 而且只俾 1/3 佢食咋...

貓頭鷹3號,
忘記講... 藥房買平好多.. 12x...
萬寧要有藥劑師 counter 先有得賣, 而且好貴.....

好耐之前, 曾經有私家醫生叫我俾青蛙仔 囝囝食, 不過我無... 因我問政府兒科, 個醫生唔建議食... 咪無食囉... 好彩~  一戒奶, 氣管敏感消失左....

LLK,
囡囡真係 叻女....
牛仔飲....

貓頭鷹3號,
我仔就每 4個月返兒科覆一次... 次次都係拎定 d 敏感藥水、豬油膏 同 1% 之類啦... 同每次, 我都 mark 定 d 問題問醫生囉... 好似上次, 我就問醫生 ai 可唔可以夾埋 1% 同日用, 個醫生重笑我話 : 『梗係得, 無藥性, 係貴 d 之o麻...』mouth:" /> mouth:" /> ... 唉 ~ 我都知貴, 大少要用依隻, 我有咩辦法丫.... 又問下敏感底, 打唔打流感針好囉...
我用 ai 好誇張o架... 搵到間賣 120... 兩日鬆 d 一支, 近排天氣太乾太凍, 一日鬆 d 用完一支..... ... 買到我一行入藥房, d 人就識即刻拎俾我, 只係問我今次要幾多支.....
比上年抓到蜜瓜皮紋咁滿哂血痕, 又損哂又流濃, 今年好好多, 所以又唔敢停用... 夏天其他位置就用 無 ai 果隻 cream ($8x) 平好多, 但面頸都係要用 ai, 依家更加全身 ai (一日 3次以上) ...
其實我計過數, qv cream 同 愛麗她 cream , 同 physiogel 普通果支差不多 $$.....

其實, 我真係要讚下老師o架...
佢o地真係好好好好.... 上年, 我仔最嚴重時, 不同位置要用不同藥膏/cream, 要麻煩班主任幫忙日日搽....
就算之後無咁嚴重, 直到依家都係, 無論任何季節, 都要每日係面同頸補一次 cream...
真係唔好意思, 老師已經好忙... 我重要麻煩佢o地....

貓頭鷹3號 ,

我個仔就係忍唔到癢囉... 所以成日抓損流血... 已比上年好, 今年大左知道抓損會痛, 有傷口時叫抓少左, 上年係不停抓到傷口成個月都唔好o架....
eloment 係高濃度類固醇啵... 醫生已幫你溝稀左 定自己呀 ?? 上年政府兒科開原支俾我 , 我慣性多口拎藥時扮唔識用, 問派藥o既藥劑師, 佢一望我仔(當時兩歲)就好驚奇話咁細, 叫我非必要唔好用, 尤其唔好用係面... 所以我幾支無開過.....
我依家用緊 dermaveen bath oil +豬油膏沖涼, 用埋佢隻洗頭水... 隻 eczema cream 未用過呀... 試過佢隻 lotion 唔o岩用... qv cream 上年用過, 唔得...
藥房話 ai 賣 120 俾我 , 只賺幾蚊, 所以我無打去代理問價....

danielmorris ,

流鼻水 無燒, 試下飲 vit-c , 幾好o架... 不過要留意份量, 唔好過量喎....
傷風都係靠自己打仗....
我仔以前 一有鼻水 / 鼻敏感, 飲左都快 d 好... 依家都有 keep 住有俾 vit-c 佢飲, touchwood 開學以o黎, 無乜傷風過, 鼻敏感都無以前咁利害.....
不過有氣管敏感會麻煩 d, 一傷風鼻水倒流咳, 好易又敏感... 以前我就係咁, 兜兜轉轉 鼻水 --> 咳 --> 喉嚨發炎/氣管敏感....
大 d 會好 d o架 ~~~

LLK,
我都係咁o架... 微燒, 唔睇醫生, 等仔仔自己打仗, 係要囝囝飲多 d 水....  
私家醫生叫 100度食退燒藥 ...
當年政府醫生係叫 101.4 先好食, 我重俾政府醫院 d 姑娘罵我, 未夠度數就食, d 藥唔係糖水呀... ... 做阿媽緊係緊張o架o麻... 當時阿仔又細....
不過, 我係一個唔聽教o既阿媽, 依家取中間數, 100.5以上食....

原帖由 LLK 於 09-1-5 13:48 發表

我睇書睇返黎架
10-12大粒蒜頭, 用少油(用鑊)煎到出香味同金黃色
跟住倒入4-5杯熱水, 以中火煮沸, 約5mins
熄火, 再加少少鹽同少少black pepper, 飲得
趁熱飲, 小朋友唔飲得辣, 可落少d black pepper
註 : 對傷風 ...

會唔會有好重蒜頭味o架 ??

原帖由 LLK 於 09-1-6 13:22 發表

煎夠熟就唔會有勁蒜味, 你自己試吓, 其實好好味架嘟

係呢, 24/12 果日放學, 我經老師比咗個軟心朱古力包你, 係交比你囝囝的, 你有無收到?  定話.... ...

我又試下煲先.....
軟心朱古力包 ????
24號... 唉 ~~~~ ...
我幾大檬呀... 24號果晚想拎 d 杯之類出o黎洗, 先發現無左個 背囊仔, 初初以為放學無拎走, 點知假期後返學, 先知無漏... 即係好大機會漏左係巴士..... ... 無哂 d 杯、毛巾盒 同 圍裙.....
真唔好意思, 浪費左你一番心意, o徙左個 軟心朱古力包添 .....

LLK,
好彩 ~ 我係一個幾穩陣 (老公話我過份緊張) o既媽咪...
所有野都有 多一 set 以上  ... 圍裙原有 3件 (因 n班有次唔見左又搵番), 校服都 3套...
係個背囊, 後備果 d 太細, 要買過囉....
我個 大食仔, 至愛任何朱古力o既 包 、糖o架.... 又有得食, 一定好開心, 又會同我講同你囡囡好 fd o架哪...
有無煲過鱷魚肉湯呀 ? 幾好o架....

我都去旅行... 不過, 無 bbq 食圍菜, 怕唔夠時間.. 加上, 我囝囝 bbq 只食廚師腸, 唔食肉, 費事佢無野落肚 .....

LLK,
點分熱咳 同 寒咳呀 ???
你 BBQ 呀?? 等我去搵你痴半條腸仔食先....   ...(講笑~)

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-14 16:35 發表
天氣寒冷, 大大小小保重身體 !

係呀 ~~ 早晚, 好凍....
天文台話, 星期尾又回暖......
通告話星期六, 要著中國服, 我存貨果件有棉係中間, 搞到我今日急急買過 (最慘係唔靚都要買... ) .....

星期六, 我好好好想去.... 但只招待長者.... ... 好想睇囝囝表演.... 又無老人家可以到校陪囝囝, 佢睇到其他同學有人陪, 希望佢唔會唔開心啦....
一個老人家去都唔會悶卦... 有得睇表演....
唔知係咪同上年一樣呢 ?? 上年 有 d 比賽活動, 係 老人家同孫仔/女 參與...

原帖由 danielmorris 於 09-1-16 10:45 發表
星期六家長是不是一定不能參與呢?因為如果太冷,我爸爸會不去的,我媽咪一個人看,有點不爽.

希望唔會太凍啦...
而且, 天文台話依兩日回暖.....

LLK,

果日張通告咪話要著中國服o既, 有寫有表演...
我唔知係咪全部都有份... 咪問囝囝係咪要表演俾 d 公公婆婆睇, 佢就... 做左以下動作...
"茂"低, 舉手彈番身... 跟住跳轉一邊 、叉腰 擰 pat pat, 又跳轉一邊 叉腰 擰 pat pat ... 就住又 fing 下手之類....
最後, 我都唔知係咪要表演(可能跳番興趣班果 d 我睇) ... 佢只係要我跟佢跳....

如果有表演, 唔知學校會唔會錄呢 ???

阿仔果舊陶土....
我都唔知係乜.... 加哂想像力, 都估唔到......

原帖由 alexmum 於 09-1-19 14:56 發表
咁即是星期一至三 + 五 都著便服嗎???

係呀 ~~
‹ 上一主題|下一主題