用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園家長-----請進
樓主: KK
go

培正幼稚園家長-----請進 [複製鏈接]

Re: 培正幼稚園家長-----請進

遊戲日二年一次咋, 今年k.1的小朋友就好彩, 可以有2次遊戲日, 今年k.2的小朋友就無咁好彩喇, 得一次咋.
:wave: :wave:

hinhin_ma,

上年因為sars取消果個係競技日, 如果吾係取消左, 我會有份做義工, 而幼稚園的遊戲日係兩年一次, 上次遊戲日係2002年. 小學部的同學日就每年都有.

頭先本港台的兒童節目介紹培正呀! 由2位培正的學生自巳介紹番, 仲影到幼稚園部的電腦室同4樓的遊戲室呀! 聽朝9:00am會重播, 你地記得錄起佢睇喇!

[size=large]吾好意思, 咁多位媽咪, 報錯料
[size=large]應該係早上10:20先重播"亞洲電視兒童台"節目.

如果錯過了這個節目的媽咪, 真係吾好意思, 不過這個節目除了在<兒童台>播出外, 也會在教育統籌局專綱”教育城”中播出, 有消息, 再通知大家.]

JCYL,

亞洲電視只公報了這個節目會在"教育城"播出, 但末有公報時間, 我暫時在"教育城"也找不到資料, 可能要遲一點才有得收看.

Caseman,

可以想像得到你在遊戲日那天有多高興, 希望你搬屋後, 事事順利, 稱心如意.

好彩你地都睇到咋, 我幾驚報錯料, 你地會miss左

中學部個禮堂係好靚, 好高科技, 不過我就覺得浪費左個大操場, 有d可惜 而小學部的禮堂好似都話會在今年重建, 新禮堂樓上會是培正教育中心, 希望到時工程吾會對學生有好大的影響

[quote]
Ellen 寫道:
唔知個片集幾時先會在教育城出現呢?我知道都有好多媽咪錯過

[size=large]各位媽咪:

剛剛發覺培正小學的網頁換上了新裝呀, 雖然末100%完成, 但比起以前多了很多資訊哩!

各位幼稚園的媽咪, 我諗你地會有興趣知道呢首歌的歌詞, 是在遊戲日上, 小朋友們唱的那首歌, 我在小學部的培正詩歌集上抄出來的, 快些來跟小朋友一起唱吧!

校旗歌
====
紅藍色旗常高飛起, 因培正學校永不死。
Ray Ray 我培正培正
Ray Ray Ray!

係喎, 好彩得彥彥媽咪提醒中學部個website有歌仔聽jet.

插班生, 我都係舊年第一次係綱上睇到有通告咋, 聽以前d家長講, 都係打電話或寫信問多, 我知道以前有家長寫信去詢問插班, 學校keep起左d信, 不過就吾記得係學期尾定係暑假時, 學校打電話問佢仲想吾想申吾申請插班, 跟住就叫佢第二日帶埋d文件去學校考試.  我就覺得主動d寫左信先一定無壞囉.

珮珮媽咪,

培正幼稚園的功課唔深架, 好快就做完.

九龍城獅子石道有培正校服買, 仲會幫你車埋個校章, 不過我覺得學校買的校服質地好d, 特別係小學的體育服.

寶貝,

我們k.3及小學部的學生剛剛收到培正教育中心的暑期章程. 有一個快快樂樂升小一的課程, 你可上綱睇下有冇興趣:
快快樂樂升小一

kk,

吾該晒報料, 我跟小朋友一起看他們學校的相片, 他們都看得哇哇大叫.

KK, kichingma>>>>

升小一個課程, 無講明是否只收培正學生, 最好打電話去問下.

jeanniecheng>>>  
K.2 開學日當天沒有校車坐, 時間上午9:00-10:00, 家長需陪同. 第二天正式上課, 有正常校車服務.

cacama>>>
我都想同仔仔囡囡報溜冰, 你是又一城的自組班還是暑期班?

珮珮媽咪>>>
不要太繄張, 放鬆點心情去應戰, 可能還會有更好的效果哩! good luck!

彥彥媽咪>>>
暫時打算報會所的游泳班, 樓下商場的畫班, 加上巳開始了的音樂班. 其他時間會是三兄妹在吵吵鬧

cacama,
其實我都明白, 因為我地有7-10個小朋友, 之前打過電話去又一城問, 可能近暑假喇, 真係好full, 唯有又再等下先喇

恭喜你呀 ellen, 你囝囝真係叻喇! 兩年都

我仔仔囡囡都係每朝7時就彈起身, 就算放假都一樣, 不過我諗小朋友的適應能力咁強, 問題應該不大.

cacama 寫道:
因為下一學年要返下午班的關係,請問各位幼低班的家長,有否計劃會在暑假期間,幫小朋友調整作息時間呢?我現在就很擔心我個女的適應問題,因為佢每日都需要大約兩小時的午睡,如沒有,就會傻傻地似的,而且佢無論幾夜睡覺,每天早上7點幾必定自動起床的,唉!真令我擔心!

kichingma>>>
恭喜, 恭喜, 子奇得到咩奬呀? 我問樂樂, 佢淨係識得話鄧文希得到操行奬喎. 樂樂的哥哥就會表演節奏樂, 佢話佢係做指揮喎.

caseman>>>
‹ 上一主題|下一主題