用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ ...
go

培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ [複製鏈接]

Re: 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~

Hi, report here!

我都想要Kwai Shing /YMT YMCA's leaflets.

My e-mail: [email protected]

Thanks!

Re: 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~

小喬媽媽, Lulu0820,

預埋我啦!等一陣,無所謂,去邊呀?

Re: 培正媽咪~~~~入

qk 寫道:
小蕎媽媽,

謝謝!!!!!!

有個飲下午茶地方你們可以參考, 在培正小學對面,油站上面, 有間女青年會 (窩打老道山), 比較清靜,不過星期六未試過飲.

你們參考啦!!!!!

都幾方便喎!qk可否早D黎陪下我呀?

qk,

靖喬今日邀請旼希明天去佢屋企坐喎!你們搬定了嗎? 旼希問明天是否星期日。

29/1再confirm時間啦!

講件事大家知,好鬼 :我今日黃昏係WTS MTR出口出面,見到好多人圍觀一印傭抱著一大約5歲女孩,仲勁過潑婦罵街的與兩女仕對罵,並打其中之一個一巴。  :evil:

我不目擊此事,但我見印傭好惡,途人又問女孩是否比她打。(我知會嚇親她,我勸喻他們不要這樣問小朋友)。印傭仲不停大聲罵人,小女孩係咁哭,我就忍不住說:我雖然不目擊這件事,但你咁惡,對細路仔一定都唔會好的!佢惡到想殺人咁叫D人可以報警...

警察處理仲妙,請小女孩自己返去同媽咪講。我話她是要比這印傭照顧的,這樣會嚇驚她!後來兩位目擊女士都表示自己也有小朋友,真不忍這樣草草落口供便算。我看女孩書包的幼兒園在我工作地點附近,我請其中一位亦居附近的女士明天去學校跟校長說。她非常樂意協助! 我告訴她最可憐是小女孩父母一無所知,孩子這樣長大一定有情緒問題的。

我明天會跟她去幼兒園一次,希望真能幫助小女孩!!

Lulu0820,

我已聯絡了那校長,我知個女孩居新浦崗(昨日警察說的),校長話好易查出是誰!因好少咁遠到沙田讀書的!下午我會和一目擊家長去找校長!

小朋友心靈好脆弱的,那工人簡直是crazy。可以為她做到的,是請校長找她父母。我相信父母一定心痛死,個女比個咁情緒失控的人照顧! :cry:

若父母沒把孩子的心靈健康排在首位,也沒話可說了!那目擊家長剛告訴我,她昨晚也為此事睡不著!那惡印傭其實也嚇親她,她當時好驚,何況個小女孩?

一班人圍觀了10多分鐘都冇人報警,個惡印傭比我話完後,雙手係咁指著我閙,叫我報警!(之前我知她已"大"過D途人多次) 我話報警啦! :evil: 我好冷靜,唔驚佢!

佢見警察到後,態度即刻平伏(not normal!!!),我想她直頭精神有問題!

各家長好犀利!我正遇到this terrible event!!!

她可能是Manic-Depressive(躁狂抑鬱), I confirm with my supervisor today. I will inform the school principal!

對小朋友影響深遠! :cry:

我已與那家長見了小女孩的校長,並已在相片中辨認了她!校長會與她父母談談,提醒他們注意工人本身之情緒問題!有一BK Mom今早已fax那家長在另一topic發表的資料給她!

我覺得他們最好換工人,情緒問題並非想改便行的。

Lulu0820,小蕎媽媽:

咁我見完老師就輪到你們見,不如你們同qk2:00約左先!你們見完又re-join我們啦!qk見4:00,大家相遇時間不太多。長有長chat、短有短chat!

我2:00pm見老師,之後自己去YMCA找你們。ok?

Thanks 彥彥媽咪 's clarification. I think YWCA is better(just opposite to PC).

5 mins? Really??

你們覺得一齊食Lunch又如何?因我覺得我們要依時去見,但真正輪到自己應是有遲無早的。

如約12:30吃Lunch (要返工的就趕不到了!),之後就依自己時間去見,見完回來坐一回便離開。

Is it OK?

qk,

食埋Lunch OK唔OK? 咁夜先見你上黎?

小蕎媽媽 :

旼希是在月亮組,與凱喬鄰坐,不過,他說君朗在他另一面鄰坐,組內有里香,但他說有偉書,沒曼旭喎! 佢都話卓妍同靖喬轉左星星組,大家坐對面。

lulu:
今日同你傾完計返工,後工人打電話比我話旼希有少少發燒,又有D咳,所以今日請了病假!

各位家長:今日有沒有什麼特別呀?唔該!

Lulu0820:

我都有旼希同卓妍影的相片,但冇晒出黎!等我得閒再晒比你啦!你叫卓妍明天比D相佢啦,他暫時病情不太嚴重,仲叫我同你講:佢聽日冇事喎!可以返學。  

qk,

我諗旼希聽日可以返學掛,其實今日醫生話佢冇發燒,但有少少喉嚨發炎!今晚又唔見佢咳。多謝靖喬問候喎!

靖喬同凱喬一組?? 旼希又同凱喬一組喎。 靖喬和他應不會兩度同組掛。

heilai,

旼希已返了學,只有少少咳,多謝關心!

Lulu0820 ,

旼希已收到卓妍的相片,唔該晒!查實梁老師是否會致電給家長before parents' meeting呢? 我都不知應否致電給她?我知有另一班每一同學家長已收到電話了!

Lulu0820 ,

謝謝你!或者我都等家長會先傾吧,因都唔得閒!我上次去完布吉後,梁老師最近都打了2次電話比我,跟進旼希的情況和在校表現,so far他都OK和好開心,故我都好放心!

小蕎媽媽 :

你知不知梁老師是否只打部份電話呢?我還末輪到呀!明晚又沒空跟她談。都係等週六先傾。她的觀察具體嗎?
‹ 上一主題|下一主題