用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係唔係一定要補習
go

係唔係一定要補習 [複製鏈接]

原帖由 d2343130 於 10-10-14 14:53 發表
因為覺得學校教得太快啦, 就中文, 3.5.7日就教完一課.....學生都未必曉d生字點寫更不要說用,(就算果幾年已教的生字, 大部份都比番老師啦)....

呢d教法有用嗎......因為要追得切測驗同考試期..所以要"加速".

其他私 ...

知識只有10% 來自學校教,90% 是來自其它方法,所以老師都會講就算個仔係學校適晒,但都唔會叻得去邊。

所以校外要有法,理得妳補習定自己教。

還有 d 野,如英文 Grammars,唔搵人教點可能會自通。

原帖由 芝麻街 於 10-10-18 23:11 發表

咁你教囡囡啲乜野 ? 可否分享吓呢 ?
你囡囡讀嘅小學唔補習, 應該都唔算係異類,
我嗰兩個讀傳統小學, 唔去補先至係異族呀,
啲同學真係個個都去補, 低分固然要補,
高分嘅一樣去補。  

我就真係唔信"斜", 就 ...

偶像

原帖由 BingJing 於 10-10-20 11:18 發表
如果去咗補習﹐成績仍停濟不前,怎甚麽辦?

藥到自然病除。現在藥不到,在於下藥不能對症,所以,先找病因。

原帖由 Joshua_BB 於 10-11-4 11:17 發表
Agreed.  若果我唔係quit左份工, 我唸我都要讓小朋友去補習, 邊有可能早D同佢做功課, 溫習, 等佢食飯後仲有DD時間玩下.

功課輔導、及、分數輔助。前者無所謂,後者…
‹ 上一主題|下一主題