用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 相當苦惱中, 求意見
發新帖回覆
go

相當苦惱中, 求意見 [複製鏈接]

各位好, 本人仔仔當年香港完成咗F.3就到紐西蘭奧克蘭讀中學, 並已經完成yr11-yr13, 也取得奧克蘭大學商科學士學位資格, 並完成了大學yr1。可惜yr2時只掛住玩荒廢了學業,其實yr1時成績已經不好, 現時GPA只有1。
現時他已經回港,想幫他在香港繼續升學, 但不知道以他唔拖唔水嘅學歷會有乜嘢選擇,究竟應該報香港D大學嘅學士課程, 還是報讀高級文憑較適合? 或者依兩種都根本冇資格? 現時真係相當苦惱, 希望有經驗嘅朋友可以提供一下意見, 拜托晒, 謝謝
   1    0    0    0

poonseelai 發表於 23-11-3 20:53
孩子自己是否想繼續讀書?原本讀什麼科?
唔好意思,太遲回覆你, 他在University of Auckland是讀Bachelor of commerce的, 他現時都想再讀, 但唔想佢返NZ, 因為怕又掛住去玩, 想留香港讀

stillgood20 發表於 23-11-3 22:02
另外.令郎GPA只有1.即係nothing.
真係想升學.高級文憑.副學士都唔好介意.
揾返讀書學習態度.最重要 ...
多謝你意見, 我都知道佢GPA唔見得人, 所以都考慮讀D高級文憑/副學士, 但講真心的, 始終心想都係睇睇有冇資格入到香港D大學, 佢揸住D咁嘅唔拖唔水成績, 所以想响依度問問大家意見, 謝謝你

gracelam 發表於 23-11-5 07:55
今年應該year 2但冇再讀U已經回港? 現在可以用A Level成績經non jupas報香港大學(2024-2025年度)或其他自 ...
係啊, year 2只完成上半年, 連考試都no show, 我唔知紐西蘭嘅NECA可唔可以等同A level, 報香港D大學機會大唔大? 謝謝

nicolemummy 發表於 23-11-3 22:12
他讀完year 13, 即係有A level成績、或同類。以那成績在香港再考大學吧
多謝你的意見, 但唔知NECA等唔等同A level, 因為有好多人講NECA係低級D
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊