用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地聖保祿中學(SPSS)面試
發新帖回覆
樓主: minnieevergreen
go

跑馬地聖保祿中學(SPSS)面試   [複製鏈接]

回覆 loklokhui 的帖子

家長有信心,目標清晰,決策果斷,成大事者也。

除非亞囡自小習慣用挑戰式方式學習,喜歡出位突顯自己不同,或有一此與眾不同行為。只要學校公平客觀處事,真係未必需擔心嚴鬆問題。相信家長真正憂慮是初中成長變化大,開始注重自我,未必太想跟師長方式行事,這就要父母平時多跟小朋友溝通,多做點工夫。

UTB 發表於 24-3-17 23:23
想問申請咗SPSS嘅家長,有冇申請埋SPCS?如果唔申請原因是甚麼?
唔想做book report。玩吓啫,唔好嬲。

原來咁多家長對book report有想法,咁就講多小小。先唔講個report係亞囡做,或係親子又或係家庭活動。但取材又係一個考慮,中文科,人哋寫西遊記,三國,文化味重D寫魯迅,冰心散文集,如自己小朋友打机多個睇書,就算成績好都寫唔落手,唔通真係寫亞囡睇得最多嘅狗狗福爾摩斯。英文方面,其他人寫harry potter3,4 集,最小都Roald Dahl,你又好難寫keeper 落去。家長話寫咗先,報名後面試前悪補,你真係有時間?你亞囡要上補習班,面试班,狂做練習谷呈三,預備其他直資及自行。最後最後你抱著志在參與心態去面試。所以要報SPCS真係要早早準備,這可能亦係學校俾家長亞囡一個誠意嘅考驗。

PC9394    發表於 24-3-18 13:20

除非英文小學,中文小學用RD理嘅matilda同chocolate factory,呢兩本書都有D 厚,勉強收貨都得掛?harry potter 成本聖經,字細,中小學生唔係咁易食得落。

JW,我小朋友只睇過best friends 同butterfly club。但都係舊事啦,光陰似箭。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊