用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1A成績
go

1A成績   [複製鏈接]

回覆 MerryMe 的帖子

家長眼光唔係睇遠近,係睇小朋友能力適合去咩地方,小朋友開心啲去學習,令佢可以順利啲用實力走得更遠.你若有睇我以往回應,普通二線小學都可以講唔係差既學校,主要睇小朋友學既野運用得好唔好,雖然級7唔係話高,但都係有一定能力,若唔相信大抽獎選校,正常自行一間進取一間保守最好,小朋友讀得開心,就算去了所謂1B中學,到最後DSE都可以有好成績.唔會比那些在所謂1A既中學小朋友差.

可以同你講曾有二線小學冇級十都可入到SPCC,但讀得如何就不知道,所以唔好太盲目,以小朋友能力去享受學習先係正統.

回覆 MerryMe 的帖子

小朋友有了興趣讀書係好事,更何況沒有補習情況下都可以難得,當然好多人都講可能小學級數問題,但正常大部份所有小學都係學同一類既野,所以由始至終我都冇理會分咩Band,教好自己小朋友享受讀書樂趣最重要.
自一進取啲去區外中學冇問題,始終孩子踏入青年階段,有自己獨立思想,且都可以嘗試遠些獨自回家(當然唔好太遠), 自二選一間穩入又覺得孩子能力應付到中學就好,中學學既野深好多,用既時間同小學天淵之別,求知識比求分數更重要,且仲會有活動呢啲野,唔敢想像有加上補習那些小朋友,到時會否厭倦讀書呢啲機會率.就算冇問題都唔知會否影響思想走向偏門,(當然家長選了的學校都要比孩子自行選擇,孩子自己選都會更加用心)

今天睇到新聞,二位好年輕應該有番咁上下學術能力女子輕生,呢啲唔知會否係唔係學習時候積累做成.

MerryMe 發表於 23-1-4 17:26
可能唔係名小的1A先麻煩
高不成低不就,想自行入咗就算,但去普通中學又有點不甘心,始終要讀六年
大抽獎 ...
唔好太睇得名小1A生咁勁, 攪好自己小朋友唔厭倦學習且基礎穩固,上到中學學得好就已經係樂事.好好運用自行既選擇.

回覆 kwan_0128 的帖子

最好係家長選好後再比小朋友自己決定那一間.

kwan_0128 發表於 23-1-11 13:05
回覆 stillgood20 的帖子

我都係咁諗, 我小朋友對神科冇咩興趣, 佢只愛電腦
這就是教育既學校應該做既野,所以入邊一間都應該係可以做到,若追求名譽教唔好要逼學生轉校既學校,就真係有失"教育"呢個字,

bobo_2014    發表於 23-1-11 13:56
‹ 上一主題|下一主題