用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) ...
樓主: Pochacco2001
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

多謝大家關心, 妹妹出左院了, 佢o既病係尿道炎, 引起尿道炎係大腸桿菌, 即係大便的細菌走左入尿道, 而家要食抗生素一直到下次覆診, 仲要照超聲波, 睇下有無因為尿道炎而令到腎臟受損

妹妹係醫院的時候已經無咩事, 仲食多左奶, 好似仲肥左  

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

Pochacco,

謝謝關心

felix喵喵,

真係俾你估中, 我係瘦左, 都算係唯一值得高興的事

有一日, 熙熙同我講: 媽咪, 唔好俾妹妹讀我間學校
媽咪: 點解呀?
熙熙: 因為好難呀 (佢想話寫字好深):-|
媽咪: 咁你仲鍾唔鍾意返學?
熙熙: 鍾意, 但係不過真係好難

你地覺唔覺得d字(中文)好深? 聽聞高班要寫成句句子

我問過老師, 咁細個, 會唔會寫唔到, 手指仔唔靈活, 同d大d小朋友會有比較, 怕佢對自己無信心, 但老師話上到低班, 分別唔大, 有時熙熙會寫得快過其他人

咁我要帶多d熙熙去食pizza 了
(其實係自己為食)  

JoJo

點解咁樣表情o既? 仔仔今日唔駛返學, 打左十幾個電話俾我, 叫我快d返屋企陪佢   梗係百無聊賴
[quote]
JoJo 寫道:
各位,
早晨.. 今日小朋友唔駛返學..    

JoJo

仔仔係幼班o既時候開始識打電話俾我, 你仔仔都好快識打, 不過到時就     

ckckcktina,

我都係叫佢練琴, 睇vcd, 同妹妹玩. 佢又係一陣又打俾我, 同事一聽到係屋企打黎(因用一個special鈴聲接屋企電話), 就知係仔仔, 佢地仲同佢玩, 扮係我, 但係仔仔認得把聲唔係我

點解我無o既?
JoJo 寫道:
各位,
你地有冇比小朋友養蠶蟲呀... 我覺得咁樣幾好... 可以令小朋友觀看佢地變成蝴蝶既過程.. 不過唔知我養唔養到佢變成蝴蝶呢

上次興趣班取消左, 以為今個學期會無得上, 而家又有得上了 仔仔報左storyland, 係佢自己要求的

記得第一次(幼班時)上興趣班, 唔肯上, 喊, 要李老師陪住先得. 仔仔唔同左, 大個在好多, 其實都只不過係一年多前的事

Pochacco

老師都有話我聽因為唔夠人數, 佢地都好意外, 唔知今次開唔開到班呢?

Pochacco

你咁講, 囡囡個姓一定好難寫, 係咪? 嘻, 仔仔個姓好易寫, 容易過平時寫個d, 所以一放學返黎, 就話俾我聽, 生字唔係個個小朋友一樣, 仲跟手主動地做埋功課

hI

你地好, 好耐無上黎呢度傾,

又升班了, 時間過得好快啊

會呀

Pochacco2001 寫道:
heima,
係呀!時間真係過得好快好快呀!又其是今年!你月尾會唔會返學校聽小學個COURSE呀?

無在個大肚, 仲認唔認得我呢?

9月媽咪會,有位媽咪已經問定聖瑪加利大了,原來我地間學校都幾出名

Pochacco

今日先睇到你問我, 我唔係選華仁呀

我諗我地仲有機會相認既, 唔好到畢左業都未知對方係邊個

囡囡係唔係小蜜蜂定小幼苗?我諗緊請唔請假去睇結業禮

Pochacco

我星期四返8:45, 又係最早

熙熙是其中一個, 他穿了一對較大的波鞋回家

他是在幼班開學活動玩波波池時除了鞋, 但我是有幫他寫名的, 除了鞋子, 又試過外套, 書本, 功課簿

felix喵喵 寫道:

anny,
幼班係不用帶文具回校的...喵喵
還有什麼要準備....唔....我諗會是 name sticker 吧,
有姓名及班別的那種,
所有屬於呀仔的都要貼sticker啊,
免得小朋友變成"大頭蝦",
記住...連鞋都要寫名啊 (外套都要),
因他們有d活動要除鞋玩的,
試過有小朋友穿錯別人鞋子回家...喵喵   

Pochacco

熙熙上左下高義斑, 咁快就高班了, 睇佢仲好似好細

我都覺得熙熙一年前的相片同而家好唔同

Cipo

有呢張通告? 幾時派的? 無收過, 你意思係沒有join義工的小蜜蜂和小幼苗家長不可參與?

小蜜蜂和小幼苗的人數一早已知, 早前的通告只限一位家長參與, 應該一早知道人數的, 既然已發了通告invite, 無理由現在話人數多而不可參與的, 我有無會錯意? 我已請了假的

Pochacco

我報左做義工, 但係多家長做, 所以無得去, 可能因為黎唔到綵排

我明白了, thanks

felix喵喵 寫道:
heima
我相信你是誤解了...!!

小蜜蜂畢業活動是只可一位家長出席,
因為學校地方有限.
而你所聽到的"沒有join義工的家長不可參與",
只是指家長不能在當天做"義工",
家長只可出席做觀眾....喵喵
‹ 上一主題|下一主題