用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心書院一問
發新帖回覆
樓主: 南區新居民
go

聖心書院一問   [複製鏈接]

南區新居民 發表於 24-3-20 18:27
真心想了解一下聖心,方間討論真係好少,早前去聖心書院聽野,副校都無乜點講過間學校。。感覺非常樸素傳統 ...

相信是一間好學校,識人讀到中五成績好轉走。亦都識得由幼稚園讀到畢業入HKU。學校傳統、谷、乖乖女、樸素,但都幾注重學生各方面發展好多服務社會的機會等等。可能正因為是好的龍校(多直升少中學位),所以在升中這邊比較少人睇戲提。

南區新居民 發表於 24-3-21 07:13
好矛盾,究竟搏間好d再力爭上游,還是選間合適程度再求突破呢。。我女細時老師話佢係一個受谷既人 ...

你女讀的學校在級中上游如果力爭上游,往績可以上到那些B1A? 有那間心儀的?南區還是外區?YWG BPS?
港同SSC在南區但應該不算上游?也不是官津

南區新居民 發表於 24-3-21 07:13
好矛盾,究竟搏間好d再力爭上游,還是選間合適程度再求突破呢。。我女細時老師話佢係一個受谷既人 ...

其實如果現在是非龍校,成績是中游,我覺得如果入到聖心是非常之好,一啲都唔失禮。就算三私一直啲咁谷的小學出嚟,中游都不是全部入到B1A。最好研究一下學校的升中數據,排吓估計下。如果老師和小朋友受谷,不如今年盡快谷吓佢串好讀寫好啲英文中文字。加油!

南區新居民 發表於 24-3-21 16:44
鴨真聽聞依家好谷。。不易讀

係,朋友女入咗,好開心,但學校是進取的,好似想升level咁

南區新居民 發表於 24-3-22 08:38
原本係咁,所以有時我真係諗唔通,明明級頭果班外闖,點解中學都仲keep 得咁好,咁即證明留低既中下游其實 ...

其實港島四大女龍幼,除了SPCS,其他三間升中都有25-50%外闖,三間中學我見在bigexam都保留到B1B成績。留低的可能只是小學未發力,加上外來生也有返咁上下成績。

mcl233 發表於 24-3-22 09:09
似乎都係搞錯左,除左中學仲係私校,大部份中學已經變返津中,升津中過程係有篩選既,不可能多於15/全港尾 ...

25-50%升完考試根據上年各龍小數據,而不是教育局的津中聯繫學校規定。

mcl233 發表於 24-3-22 10:13
你自己評估下,1.是否25-50%,2.是否全部前列,3.入既中學會否係用家自貶身價~

如之前所說,外闖生多少 ...

因為呢個帖講聖心,上面話點解升小 升中時咁多級頭人走(of course能中途有 都可以保持B1B,所以我都只係講緊港島四女龍幼,excluding SPCS B1A,另外三間雖然都多級頭學生走,但是升到中學三間都保持B1B。所以淨係講緊聖心、St Clare , 坑真。想指女龍keep到B1B都正常,三間都是好學校。

不明白如何自貶身價,是指小學生成績有B1A但選擇直升B1B? 如是這意思,只可說成績同banding對某些龍校生和家長而言並不是最重要。

lot888 發表於 24-3-22 10:17
我其實都好好奇勁龍小級前生外走,副將升上龍中一樣發光,不但力保不失,更令人眼前一亮。究竟真係龍中補底 ...

我覺得是因為學校保持到小朋友的學習興趣和基礎能力,而且龍小好多家長在小學不會力谷小朋友科科A,所以當中好多小朋友是有能力和潛質去B1A,但選龍校就是為咗相對快樂的童年減少升小升中的壓力。留到中學才發力。

南區新居民 發表於 24-3-22 16:15
坑真,女提,聖心,聖芳濟,聖加勒(唔討論邊間易入),係唔係都差唔多既女中呢? ...

成績,位置,風格 各有些不同,但大致上相近,都是雖然不是最頂尖,但多年來都keep到~band1而校風好的學校。

RainyRice 發表於 24-3-22 16:25
成績,位置,風格 各有些不同,但大致上相近,都是雖然不是最頂尖,但多年來都keep到~band1而校風好的學校 ...

分別是坑真,聖心,聖加勒,女提(69%)有feeder 幼稚園。
聖芳濟 無。

HK-MAN 發表於 24-3-22 16:34
女堤都有...

係喎,原來69%升聖提女小學。謝謝。

HK-MAN 發表於 24-3-22 16:46
叩門位又只留給幼稚園...外人一律免問

當年以為個龍唔穩添,幼稚園無玩EK,少人提,可惜。

南區新居民 發表於 24-3-22 17:28
我都唔明點解會有咁多時間。。身邊好多家長塞個小朋友數樣運動外加音樂合唱等。。。 ...

我都唔明,小朋友覺得可以同同學一齊參加校隊好開心,又或者某方面表現好可以被選中入校隊又唔會放棄;仲有啲有興趣玩咗好多年又唔想放;有啲係好鍾意位老師又唔俾我cut。仲問我可唔可以學多樣。
我問學校老師小朋友係咪學得太多嘢,所以成績未夠好,老師話佢就算多啲時間都唔會溫多啲書…. 只可以話老師好清楚我小朋友的性格。
慶幸小朋友唔係要操水,一日幾個鐘真係唔知點搞。

HK-MAN 發表於 24-3-24 00:23
其實你咁識玩升中遊戲,點解唔幫啲呈分學生補呀?時薪高,又幫到人又有挑戰性。假如將個b2谷到上b1滿足感好 ...

我會好有興趣
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊